Skocz do zawartości

T-34/85 Factory No.183 RFM - LWP 1945

Sebastian76

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Wymyśliłem sobie (oryginalne :)) wojennego teciaka w polskich barwach. 

Sam zestaw miły i przyjemny wiec nie zanudzałem Was etapem składania. 

Całość uzupełniłem gąsienicami od Panzerwerk Design i kilkoma detalami z zestawu gratów Black Dog.

Pierwotnie ( przyznaję bez reasarchu Będzie wozem nr 217 1 Brygady Pancernej LWP 1945 r, ale dzięki uwadze znajomego, który dopatrzył, że nie ten typ kół i włazu dowódcy pomysł upadł.

Dlatego byłbym wdzięczny za pomoc w doborze kalkomanii do możliwie jak najbliższego prawdzie historycznej wozu. 

Obecnie skłaniam się ku wozom odpowiednio z 3 Brygady Pancernej (Nr taktyczny 3632), 4 Brygady Pancernej (Nr taktyczny 1113)

Mam także kalki do wozów o nr taktycznych 240 i 341 z 2 Batalionu Motocyklowego 1 Korpusu Pancernego. Zestaw kalkomanii Toro Model Czołgi T-34 w Wojsku Polskim 1943-45.

Będę zobowiązany.

DSC00514-5-Poprawione-Szum.jpg

DSC00515-5-Poprawione-Szum.jpg

DSC00517-4-Poprawione-Szum.jpg

DSC00520-5-Poprawione-Szum.jpg

DSC00522-3-Poprawione-Szum.jpg

DSC00523-4-Poprawione-Szum.jpg

DSC00526-Poprawione-Szum.jpg

• Like 3

No nooo, całkiem ładnie zmalowany. W kwestii merytoryki nie pomogę. Rób co tam chcesz. 

Edytowane przez SFModel
  • Like 1

No więc ostatecznie wybór padł na wóz 1113 z 4 brygady Pancernej (1 Kompania - 1 Batalionu). 

Wybór ten padł niejako po analizie tych materiałów źródłowych i pomocy lepiej zorientowanych w temacie ode mnie. 

Niestety zanim poczytałem - kupiłem model i nie do końca był to wybór w kontekście zrobienia polskiego wozu wybór trafiony. 

Zestaw RMF prezentuje czołg w konfiguracji bardzo trudnej do dopasowania do konkretnego wozu służącego w polskich oddziałach czasów wojennych. 

Chodź by kwestia kół halfspider, których nie znalazłem na polskich wozach nigdzie.

Wóz 1113 posiada także już kwadratowe błotniki zamiast okrągłych owalnych jakie miałem w zestawie, ale te i tak nawet nie zamontowałem - jakoś teciak bez nich bardziej mi się widzi :)

Tak wiec niezgodnością pozostać powinny:

Błotniki - u mnie brak

Koła - Historyczny odpowiednik prawdopodobnie miał koła full spider. 

6b5aadd9-ca08-44bd-94de-5412a3c6201c.jpeg

1113-2.png

Jeśli chodzi o prace.

Aktualnie po nałożeniu kalkomanii ( w końcu udało mi się to zrobić bez problemów - co u mnie nie jest jeszcze regułą)  zastosowałem na cały model lakier bezbarwny GX100.

Piątkowe popołudnie spędziłem na pierwszej warstwie obić wykonywanych gąbką - Dla mnie stresujące bowiem mimo pozornej prostoty techniki, jeszcze nie opanowałem jej na tyle, aby być zadowolonym z efektów. 

Wczoraj dzień na ręcznym malowaniu ciemniejszych (głębszych wżerów)  - Pędzel 00 - Farba Valleo ( 4 krople) + 3 krople retardera +  1 kropla wody.

IMG_9444.JPG

IMG_9442.JPG

IMG_9443.JPG

IMG_9445.JPG

• Like 6

55 minut temu, PiterATS napisał:

W temacie błotników to serio jest aż taki problem zrobić je samemu? :)

To pewnie nie jest problem, ale jak wspomniałem, bez błotników widzi mi się bardziej. Dlatego też taki był plan od początku. 

W dniu 11.08.2024 o 11:26, Sebastian76 napisał:

Chodź by kwestia kół halfspider, których nie znalazłem na polskich wozach nigdzie.

Wóz 1113 posiada także już kwadratowe błotniki zamiast okrągłych owalnych jakie miałem w zestawie, ale te i tak nawet nie zamontowałem - jakoś teciak bez nich bardziej mi się widzi :)

Kurde, aż się wystraszyłem, czy pod kątem swoich jugosłowiańskich teciaków nie strzeliłem babola, ale mój  chiński "215" z 183 ma już full spidery. 😉 

Podglądam. T-34-85 to przemiły modelarsko temat, którego nie ogranicza praktycznie nic - ani geograficznie, ani czasowo. 😉

• Like 1

5 minut temu, Kamil K. napisał:

Kurde, aż się wystraszyłem, czy pod kątem swoich jugosłowiańskich teciaków nie strzeliłem babola, ale mój  chiński "215" z 183 ma już full spidery. 😉 

Podglądam. T-34-85 to przemiły modelarsko temat, którego nie ogranicza praktycznie nic - ani geograficznie, ani czasowo. 😉

Co by nie mówić ,to po prostu ładny czołg jest :)

10 godzin temu, Konrad-Ciba napisał:

Mam go w składziku - obserwuje. Faktycznie to będzie chyba na czym oko zawiesić. 

Składanie bardzo miodne i bezproblemowe. Do wyrzucenia tylko sznurek mający robić za liny. No i ja jednak wole korzystać z akcesoryjnych gąsek, chodz te w zestawie i tak mają zaskakująco dobry detal.

Godzinę temu, Lipstein napisał:

Szmaty i tobołki malujesz po łoszowaniu?

Je traktuje zawsze jako osobny rozdział bo ciągle uczę się je malować. Z racji, iż stosuje pin washa to zostawienie sobie ich na osobny etap nie stanowi problemu. 

39 minut temu, Sebastian76 napisał:

Orientuje się może ktoś z Was w jakim kolorze w wozach z produkcji wojennej były reflektor i klakson?

Czarny czy kolor nadwozia ?:)

Llampa - klakson.jpg

Hmm zakładam, że nadwozia:)

image.png.d43a34a96addfa1b84c42f6f006192b5.png

• Like 1

Niestety dwa ostanie dni pochłonęły przygotowania do urlopu, wiec postępy są niewielkie. 

"Szmaty" przygotowane do zabawy, pomalowane wstępnie kilka detali.

No i tak na razie zostanie. 

Do zobaczenia we wrześniu.  

IMG_9465.JPG

IMG_9473.JPG

IMG_9475.jpg

• Like 5

16 godzin temu, Sebastian76 napisał:

Do zobaczenia we wrześniu

Szczęśliwy człowieku, wypoczywaj ile wlezie!

• Like 2

• 1 month later...

Cześć! 

Wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy, tak wiec urlop to już wspomnienie.

Powrót do pracy niestety nie okazał się wesoły, za to z powrót do pracy nad modelem zawsze wywołuje uśmiech mimo wyzwań.

Tak więc szmatki pomalowane i pomału tank wchodzi w fazę obrzucania błotem w skrócie zwanym weatheringiem.

Jutro zaczynam z olejami - na początek biedroneczka.  

IMG_1448.JPG

IMG_1461.JPG

IMG_1464.JPG

IMG_1466.JPG

• Like 11

Napisano (edytowane)

Miała być praca z olejami na kadłubie, ale jednak  postanowiłem, że ogarnę "syfing" wanny. 

Wiem, że i tak większość zakryją koła, ale potraktowałem to jako okazję do poćwiczenia pracy z emaliami.

IMG_1491.jpg

IMG_1503.jpg

IMG_1485.jpg

IMG_1489 (1).jpg

IMG_1491.jpg

IMG_1503.jpg

IMG_1507.jpg

IMG_1508.jpg

Edytowane przez Sebastian76
  • Like 4

Jak dla mnie wygląda bardzo dobrze. 👍 

• Like 1