Sebastian76 Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Cześć, Wymyśliłem sobie (oryginalne :)) wojennego teciaka w polskich barwach. Sam zestaw miły i przyjemny wiec nie zanudzałem Was etapem składania. Całość uzupełniłem gąsienicami od Panzerwerk Design i kilkoma detalami z zestawu gratów Black Dog. Pierwotnie ( przyznaję bez reasarchu Będzie wozem nr 217 1 Brygady Pancernej LWP 1945 r, ale dzięki uwadze znajomego, który dopatrzył, że nie ten typ kół i włazu dowódcy pomysł upadł. Dlatego byłbym wdzięczny za pomoc w doborze kalkomanii do możliwie jak najbliższego prawdzie historycznej wozu. Obecnie skłaniam się ku wozom odpowiednio z 3 Brygady Pancernej (Nr taktyczny 3632), 4 Brygady Pancernej (Nr taktyczny 1113) Mam także kalki do wozów o nr taktycznych 240 i 341 z 2 Batalionu Motocyklowego 1 Korpusu Pancernego. Zestaw kalkomanii Toro Model Czołgi T-34 w Wojsku Polskim 1943-45. Będę zobowiązany. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Obecnie zamknąłem etap malowanie koloru bazowego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia (edytowane) No nooo, całkiem ładnie zmalowany. W kwestii merytoryki nie pomogę. Rób co tam chcesz. Edytowane 4 Sierpnia przez SFModel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2 minuty temu, SFModel napisał: No nooo, całkiem ładnie zmalowany. W kwestii merytoryki nie pomogę. Rób co tam chcesz. Dziękuję. Chcałbym historycznie. Na tyle ile się da oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia No więc ostatecznie wybór padł na wóz 1113 z 4 brygady Pancernej (1 Kompania - 1 Batalionu). Wybór ten padł niejako po analizie tych materiałów źródłowych i pomocy lepiej zorientowanych w temacie ode mnie. Niestety zanim poczytałem - kupiłem model i nie do końca był to wybór w kontekście zrobienia polskiego wozu wybór trafiony. Zestaw RMF prezentuje czołg w konfiguracji bardzo trudnej do dopasowania do konkretnego wozu służącego w polskich oddziałach czasów wojennych. Chodź by kwestia kół halfspider, których nie znalazłem na polskich wozach nigdzie. Wóz 1113 posiada także już kwadratowe błotniki zamiast okrągłych owalnych jakie miałem w zestawie, ale te i tak nawet nie zamontowałem - jakoś teciak bez nich bardziej mi się widzi Tak wiec niezgodnością pozostać powinny: Błotniki - u mnie brak Koła - Historyczny odpowiednik prawdopodobnie miał koła full spider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia Jeśli chodzi o prace. Aktualnie po nałożeniu kalkomanii ( w końcu udało mi się to zrobić bez problemów - co u mnie nie jest jeszcze regułą) zastosowałem na cały model lakier bezbarwny GX100. Piątkowe popołudnie spędziłem na pierwszej warstwie obić wykonywanych gąbką - Dla mnie stresujące bowiem mimo pozornej prostoty techniki, jeszcze nie opanowałem jej na tyle, aby być zadowolonym z efektów. Wczoraj dzień na ręcznym malowaniu ciemniejszych (głębszych wżerów) - Pędzel 00 - Farba Valleo ( 4 krople) + 3 krople retardera + 1 kropla wody. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia W temacie błotników to serio jest aż taki problem zrobić je samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia 55 minut temu, PiterATS napisał: W temacie błotników to serio jest aż taki problem zrobić je samemu? To pewnie nie jest problem, ale jak wspomniałem, bez błotników widzi mi się bardziej. Dlatego też taki był plan od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Tak, według mnie T-34 bez błotników wygląda bardziej efektownie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia "Złoszowany". 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Szykuje sie kolejny dobry model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Bardzo ładnie pomalowany i z umiarem zużyty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Mam go w składziku - obserwuje. Faktycznie to będzie chyba na czym oko zawiesić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia W dniu 11.08.2024 o 11:26, Sebastian76 napisał: Chodź by kwestia kół halfspider, których nie znalazłem na polskich wozach nigdzie. Wóz 1113 posiada także już kwadratowe błotniki zamiast okrągłych owalnych jakie miałem w zestawie, ale te i tak nawet nie zamontowałem - jakoś teciak bez nich bardziej mi się widzi Kurde, aż się wystraszyłem, czy pod kątem swoich jugosłowiańskich teciaków nie strzeliłem babola, ale mój chiński "215" z 183 ma już full spidery. Podglądam. T-34-85 to przemiły modelarsko temat, którego nie ogranicza praktycznie nic - ani geograficznie, ani czasowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 5 minut temu, Kamil K. napisał: Kurde, aż się wystraszyłem, czy pod kątem swoich jugosłowiańskich teciaków nie strzeliłem babola, ale mój chiński "215" z 183 ma już full spidery. Podglądam. T-34-85 to przemiły modelarsko temat, którego nie ogranicza praktycznie nic - ani geograficznie, ani czasowo. Co by nie mówić ,to po prostu ładny czołg jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 10 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Mam go w składziku - obserwuje. Faktycznie to będzie chyba na czym oko zawiesić. Składanie bardzo miodne i bezproblemowe. Do wyrzucenia tylko sznurek mający robić za liny. No i ja jednak wole korzystać z akcesoryjnych gąsek, chodz te w zestawie i tak mają zaskakująco dobry detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Szmaty i tobołki malujesz po łoszowaniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Godzinę temu, Lipstein napisał: Szmaty i tobołki malujesz po łoszowaniu? Je traktuje zawsze jako osobny rozdział bo ciągle uczę się je malować. Z racji, iż stosuje pin washa to zostawienie sobie ich na osobny etap nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Orientuje się może ktoś z Was w jakim kolorze w wozach z produkcji wojennej były reflektor i klakson? Czarny czy kolor nadwozia ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 39 minut temu, Sebastian76 napisał: Orientuje się może ktoś z Was w jakim kolorze w wozach z produkcji wojennej były reflektor i klakson? Czarny czy kolor nadwozia ?:) Hmm zakładam, że nadwozia:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Niestety dwa ostanie dni pochłonęły przygotowania do urlopu, wiec postępy są niewielkie. "Szmaty" przygotowane do zabawy, pomalowane wstępnie kilka detali. No i tak na razie zostanie. Do zobaczenia we wrześniu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Sierpnia Share Napisano 14 Sierpnia 16 godzin temu, Sebastian76 napisał: Do zobaczenia we wrześniu Szczęśliwy człowieku, wypoczywaj ile wlezie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 14 Września Autor Share Napisano 14 Września Cześć! Wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy, tak wiec urlop to już wspomnienie. Powrót do pracy niestety nie okazał się wesoły, za to z powrót do pracy nad modelem zawsze wywołuje uśmiech mimo wyzwań. Tak więc szmatki pomalowane i pomału tank wchodzi w fazę obrzucania błotem w skrócie zwanym weatheringiem. Jutro zaczynam z olejami - na początek biedroneczka. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 15 Września Autor Share Napisano 15 Września (edytowane) Miała być praca z olejami na kadłubie, ale jednak postanowiłem, że ogarnę "syfing" wanny. Wiem, że i tak większość zakryją koła, ale potraktowałem to jako okazję do poćwiczenia pracy z emaliami. Edytowane 15 Września przez Sebastian76 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września Jak dla mnie wygląda bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi