SFModel Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Jako że Pz. 38 wchodzi u mnie w fazę olejów, które wymagają trochę przerw technologicznych pomiędzy konkretnymi etapami, to powoli rozpoczynam kolejny projekt. A będzie nim Dragon Wagon od Tamki jak na zdjęciu poniżej. Będzie to wersja pudełkowa z waloryzacją od Edka. Dodatkowo na pakę wrzucę jeszcze jeden pojazd. Ale jaki? Jeszcze nie wiem. Ciągle się zastanawiam. Oczywiście wszelka pomoc, podpowiedzi będą mile widziane. Ten model to będzie kawał pracy. Tak naprawdę 3 modele w jednym: ciągnik, przyczepa i model na przyczepę. Zajmie mi to zapewne bardzo dużo czasu zanim to skompletuje, ale mam nadzieję mieć przy tym masę dobrej zabawy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Może coś zdobycznego na naczepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Ciekawy temat. Podglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia 12 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: Może coś zdobycznego na naczepie Dobrze kombinujesz. W tym kierunku chce iść, ale jeszcze nie wiem co konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Coś czego nie było za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia 8 godzin temu, SFModel napisał: Dobrze kombinujesz. W tym kierunku chce iść, ale jeszcze nie wiem co konkretnie. Spora maszyna wjechała na warsztat. Powodzenia w budowie, poniżej parę fotek z : Panthera Hetzer Jagdtiger 331 Sherman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Kurde, jak kupię czwartą gablotę, to musowo zrobię ten pojazd z przyczepą - zacny pojazd i temat na model; kibicuję i podpatruję, będzie na pewno na co popatrzeć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia Patrząc na to co mam na półce, to chyba będzie to StuG IV od Academy. Pasuje i czasem produkcji i frontem działań (zachód). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 15 Września Autor Share Napisano 15 Września Jako że mój Pz. 38(t) wszedł w fazę używania farb olejnych, które wymagają jednak 2-3 dni aby dobrze wyschły aby efekty nie zeszły przy kolejnych etapach, to się wziąłem za budowę tego modelu. I powiem wam, że po tym co miałem ostatnio to budowa Tamki to czysta przyjemność. Wszystko pasuje jak ulał, nie ma zbytecznego rozdrobnienia elementów i a instrukcja jest posta jak budowa cepa. Za to kocham Tamkę. Dodatkowo załączam zdjęcie poglądowe byście zobaczyli jaki to jest duży bydlak. Nie wiem jak mi to się zmieści na półce wraz z naczepą i czymś jeszcze na niej. Będzie wyzwanie. Ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września No kawał modelu , oglądam, ta 38 wygląda pokracznie mała przy tych kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 10 Listopada Autor Share Napisano 10 Listopada (edytowane) Wybaczcie za tak długi okres przerwy w aktualizacjach tego warsztatu, ale budowa trochę stała. Najpierw skoncentrowałem się na dokończeniu Pz. 38, a następnie byłem na 3 tyg. urlopie - najdłuższym w moim życiu Przy Dragonie doszedłem do etapu, gdzie aby dalej budować (poza przyczepą), muszę wymalować wnętrze. Przez te duże okna coś tam będzie widać, więc nie można tego zrobić po łebkach. Dodałem kilka blaszek Eduarda, ale nie wysilałem się też za bardzo. Model jest tak duży, że oko będzie przyciągać zdecydowanie co innego. Do środka wsadzę też 4 zestawowych figurantów co by wypełnili przestrzeń. Edytowane 10 Listopada przez SFModel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada Spora ta krowa, zawsze możesz postawić je obok siebie , te blaszki są w większości na zewnątrz ? Sherman też pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Wtorek o 15:42 Share Napisano Wtorek o 15:42 Olive Drab na całość od jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano Wtorek o 16:19 Share Napisano Wtorek o 16:19 (edytowane) Czy zdołam jeszcze "wsadzić kij w mrowisko.." i zaproponować dwa rozwiązania 'ładunku'? Jedno: i drugie: (tu niestety nie mam linku do zdjęcia oryginalnego) Edytowane Wtorek o 16:21 przez cieciwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano Wtorek o 16:28 Share Napisano Wtorek o 16:28 Według mnie samolot będzie widowiskowy ale też i mocno wystawać od całości. A ten Priest się ładnie skomponuje ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano Wtorek o 19:00 Autor Share Napisano Wtorek o 19:00 3 godziny temu, Lipstein napisał: Olive Drab na całość od jakiej firmy? Ja pracuję na Tamkach. Będzie XF-62 i jego mieszanki z innymi kolorami aby uzyskać zamierzony przeze mnie odcień i efekt końcowy. 2 godziny temu, cieciwa napisał: Czy zdołam jeszcze "wsadzić kij w mrowisko.." i zaproponować dwa rozwiązania 'ładunku'? Samolotu na pewno nie zrobię, bo nie jestem lotnikiem. Więc zrobienie przeze mnie poprawnego modelu latadła to już duże wyzwanie, a zrobienie wraku to jak wspięcie się na Mount Everst modelarstwa. Nie mówię nie, bo może za jakiś czas znudzą mi się tylko pancerne pojazdy. Ale na obecną chwilę planuję niemiecką pancerną maszynę. Jak się za nią wezmę, to będę pokazywał postęp prac. Zapewne tutaj. W dniu 10.11.2024 o 12:26, bulik58 napisał: te blaszki są w większości na zewnątrz ? Blaszek aż tak dużo w sumie nie ma. Są łącznie 3 zestawy od Abera (wnętrze i na zewnątrz ciągnika) oraz jeszcze naczepa. Nie jest to jakaś imponująca waloryzacja. Ale coś tam lekko poprawia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Wtorek o 20:06 Share Napisano Wtorek o 20:06 58 minut temu, SFModel napisał: Będzie XF-62 i jego mieszanki z innymi kolorami aby uzyskać zamierzony przeze mnie odcień i efekt końcowy A z czym będziesz go mieszał? Z XF 57 Buff, z XF 3 Flat Yellow, czy z XF 88 Dark Yellow? Pytam, bo przechodzę na farby Tamiya i robię rozpoznanie, bo kiedyś malowałem Humbrolem 155 i szukam zamiennika. Opony szlifnąłeś papierem? Spróbuj też gąbką ścierną, chyba że je później pomalujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Wtorek o 23:37 Share Napisano Wtorek o 23:37 Co do ładunku to idź na całość, co tam jakieś hitlerowskie tanki i samoloty, moim ulubionym zdjęciem pokazującym możliwości amerykańskiej techniki jest to: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu I jeszcze do kompletu na dioramę ten dźwig widoczny z tyłu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Kół nie będziesz zmieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Lipstein napisał: I jeszcze do kompletu na dioramę ten dźwig widoczny z tyłu... Mówisz i masz. Jest : https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/2/8/49928_rn.png Co prawda w Polsce są dostępne tylko w 1/72 ale za to na ich stronie można znaleźć nawet takiego w 1/35 , ma jeden jedyny błąd duuużżo kosztuje i nie są to złotówki. Edytowane 15 godzin temu przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 12 godzin temu Autor Share Napisano 12 godzin temu (edytowane) 22 godziny temu, Lipstein napisał: A z czym będziesz go mieszał? Z XF-59, XF-3 oraz XF-2. Na sam koniec brązowy filtr. 22 godziny temu, Lipstein napisał: Opony szlifnąłeś papierem? Opony oszlifowane pilnikiem aby się pozbyć szwu łączenia form. 6 godzin temu, piotrkur napisał: Kół nie będziesz zmieniał? Nie, te Tamkowe gumy są całkiem fajne No i będę je malował. 18 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Co do ładunku to idź na całość Takie coś to już mała dioramka. Zapewne bardzo fajnie by to wyszło, ale już teraz się zastanawiam gdzie tego bydlaka będę przechowywał, a co dopiero dioramę z nim?! Edytowane 12 godzin temu przez SFModel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu 6 godzin temu, piotrkur napisał: Kół nie będziesz zmieniał? Wiesz Piotrek , prawilnych kółek do M26 nikt chyba nie robi (DEF) trzeba by coś zmontować (zaadoptować), może Szanowny Właściciel wątku nam te opony zmierzy i wtedy będziem wiedzieć, bo na moje fałszywe oko to będzie duży rozmiar coś jak koła do M54.Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał: Wiesz Piotrek , prawilnych kółek do M26 nikt chyba nie robi (DEF) trzeba by coś zmontować (zaadoptować), może Szanowny Właściciel wątku nam te opony zmierzy i wtedy będziem wiedzieć, bo na moje fałszywe oko to będzie duży rozmiar coś jak koła do M54.Pozdr. A. Adam są robione i to przez rodzimego producenta czyli Panzerart, za 121 pln brutto jak opisano na stronie sklepu Road Wheels For M26 Dragon Wagon Panzer Art RE35-073 Hobbysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 55 minut temu, bulik58 napisał: Adam są robione i to przez rodzimego producenta czyli Panzerart, za 121 pln brutto jak opisano na stronie sklepu Road Wheels For M26 Dragon Wagon Panzer Art RE35-073 Hobbysta Janusz mówmy o rzeczach realnych . Wszyscy wiemy że kółka Pancerarta są bez ugięcia co jak dla mnie dyskwalifikuje je całkowicie, jako mało realistyczne, tutaj niestety DEF Model bije ich na głowę, zwłaszcza że cenowo wygląda to podobnie. Kółka nie ugięte w/g mnie mogą wystąpić tylko w dwóch wypadkach: kiedy pojazd leży do góry kołami lub na boku, tak jak ten autobus co nim swojego czasu jechałem do pracy, a teraz mam duuużo czasu na klejenie Urali ,albo gdy auto wisi w powietrzu np. na podporach jak dźwig czy inny pojazd w nie wyposażony np. radar P19 na ZiL-e 131 czy PRW9 na KrAZ-ie 255B. Właściciela wątku przepraszam za off-a. A tak swoją drogą to ten "Smoczy Wagon' naprawdę mi się podoba a i ta barka LCT by się u mnie w szafie znalazła. Działaj dalej jesteś obserwowany. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi