Skocz do zawartości

Żywica i butapren

Truckerek93

Rekomendowane odpowiedzi

Hym? Kolega zadał normalne pytanie (w dodatku niepowtarzające się). Czy to powód żeby sobie drwić?

Powagi.

Żywicę dobrze klei się zwykłym CA (dobrze smyrnać miejsce klejenia grubszym papierem ściernym).

Mój znajomy klei żywicę i blaszki butaprenem bo ma ostrą alergię na CA. Po kontakcie skóry dłoni z klejem czy nawet oparami, robią mu się potworne liszaje (i nawet rękawiczki lateksowe nie pomagają).

Tak więc nie śmiejcie się - wbrew pozorom sporo ludzi klei żywicę i blaszki popularnym 'buciolem'.

Zresztą na rynku pojawiła się już odmiana tego kleju (mocniejsza niż normalny) dla alergików właśnie jako alternatywa CA.

Skleisz jak najbardziej

Z ciekawości sprawdziłem, no i.... no i niestety nic , nie da się skleić żywicy z plastikiem za pomocą Nitro, ani też żywicy z żywicą...(plastik z plastikiem jak najbardziej da się)

Co do CA to nie jest przekonany w 100% bo po użyciu nie klei tak samo jak po otworzeniu.

Pierwsze słyszę

Ale tym raczej nie skleisz, a mocnym butaprenem owszem.

Skleisz jak najbardziej , spróbuj dobrze trzyma i łączenie jest czyste.

Ja też sprawdziłem - tak jak przewidywałem, nie klei - chyba Ci się coś pomyliło

Ja używam zwykłej kropelki (CA) do klejenia żywicy z żywicą i żywicy z plastikiem. Trzyma bardzo dobrze, nie ma problemów. Jednak kleję dość grubą warstwą, żeby nie zasechł od razu po posmarowaniu, ale były możliwości "manewrowania". Łapie dłużej (przy grubej warstwie), ale za to trzyma wystarczająco mocno.

Problem jest inny - szpachlowanie połączenia żywica-żywica (czy też jakieś niedoskonałości odlewu) oraz żywica-plastik. Niestety Tamiya Basic trzyma bardzo słabo żywicę (nie rozpuszcza jej, jak plastiku). O ile da się jeszcze zaszpachlować połączenie plastik-żywica, kiedy szpachla dobrze zwiąże do plastiku, przy delikatnym szlifowaniu, można ostatecznie tak robić. Ale poprawianie na samej żywicy jest już nie możliwe.

Czy ktoś testował jakieś inne szpachle (np. samochodowe) - czy komuś się jakaś szpachla sprawdziła na żywicy?

Pozdrowienia.

Hym? Kolega zadał normalne pytanie (w dodatku niepowtarzające się). Czy to powód żeby sobie drwić?

Powagi.

Przepraszam za moją sarkastyczną odpowiedź ale wydawało mi się, że jak

ktoś na forum modelarskim ma około 1500 postów to podstawowa wiedza co kleimy czym jest mu wiadoma.

Ale jak widać wiek, ilość postów i wiedza nie idą w parze a raczej nie idą trójką.

Reggy zauważ, że w pierwszej kolejności udzieliłem koledze dość wyczerpującej odpowiedzi. Refleksja naszła mnie chwilę później...

Pff nic mi się nie pomyliło, ile razy kupiłem kropelkę ( używałem do klejenia żyłki i plastiku jako instalacji pneumatycznych) to gdy zakręciłem schowałem do szufladki i wyjąłem go po nocy klej łapał o wiele dłużej nic zaraz po otworzeniu. Nie twierdze ze w ogólnie nie kleił ale łapał dłużej.

Pff nic mi się nie pomyliło, ile razy kupiłem kropelkę ( używałem do klejenia żyłki i plastiku jako instalacji pneumatycznych) to gdy zakręciłem schowałem do szufladki i wyjąłem go po nocy klej łapał o wiele dłużej nic zaraz po otworzeniu. Nie twierdze ze w ogólnie nie kleił ale łapał dłużej.

To co opisałeś można chyba podpiąć pod przeterminowany bądź stary klej.

Ja na ogół kupuję Cyjanopan, przy zakupie staram się potrząsnąć opakowaniem i wsłuchać się czy chlupie. Im rzadszy tym świeższy.

No i żywicę przed wszystkim dobrze odtłuść najlepiej płyn do naczyń i szczoteczka. Pomaga.

Żywicę i wszystko inne polecam pzetrzeć debonderem. Klej (cyanoakrylowy) trzyma po tym jak beton. Ja używam specyfików z technicqll. Do nabycia w każdej castoramie. Nieco droższy niż kopelka ale chwyta praktycznie za kazdym razem. Mają też wersję żelową. Próbowałem kiedyś cyanoakrylu Tamyi. To była rewelacja - super aplikator pozwalający na minimalne ilości kleju. Coż, kiedy sięgnąłem po niego w następny weekend to aplikatorek był już do wyrzucenia. W kolejny weekend klej nie nadawał się już do niczego bo zrobił się gęsty żel nie dający się wyciągnąć z opakowania. Cena niestety była taka, że następnego już nie kupiłem i przerzuciłem się na technicqll. Jak mi się chluśnie za dużo to mam debonder pod ręką.

Pozdrawiam!

Ja osobiscie nie znosze CA. Zawsze ale to zawsze spoina jest do rzyci. Klej CA najlepiej klei palce, nic innego. Zeby jako tako chwycilo to musze wykonac nastepujace czynnosci:

1.Zmatowic powierzchnie wiazania

2.wykonac pinowanie

3. umyc dokladnie mydlem.

4. dopiero wtedy przykleic.

A i tak efekt uzycia CA jest mierny. W zwiazku z czym uzywam go tylko wtedy gdy nie moge czegos skleic klejem do plastiku ( uzywam revella i jestem zadowolony ) czyli kiedy mam do czynienia z innym materialem ( najczesciej metalem, nieznosze metalu ).

Ostatnio zaczalem bawic sie klejami epoksydowymi dwuskladnikowymi. Schna naprawde dlugo co jest ich olbrzymia wada, ale jak juz stwardnieja to trzymaja super.