boberm1 Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia (edytowane) Koledzy Szanowni Wiem że określenie "warsztat" w przypadku moich zlepień jest zdecydowanie na wyrost , ale .... a co tam Dzis na tapet wchodzi nastepny dwuster czyli "Mongol" aka MiG 21 UM. Finalnie ma to być model tego pieknego samolotu poniżej: Co prawda wolałbym cus z Poznania , ale nie mam kalek ze znakami eksadr , a w zestawie jest komplet do maszyny powyżej. Podwieszę mu bombki - mam jakies z innych zestawów - mam nadzieje że takie podwieszenie było stosowane w tych maszynach. Edytowane 28 Sierpnia przez boberm1 zdjęcia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia W dniu 28.08.2024 o 19:31, boberm1 napisał: A masz opis jakie to bombki? Wyglądają na FAB-250 M46, raczej do Su-22. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia 11 godzin temu, Grzes napisał: A masz opis jakie to bombki? Wyglądają na FAB-250 M46, raczej do Su-22. No niestety nie. Ale-nawiazujac do Tojego postu w innym wątku- raczej nie podwiesze tych efektorow. BTW: nie przypuszczalem ze tych wersji FAB-ow bylo duzo. Dla mnie bombka to bombka. 🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Pierwsze ruchy wykonane. Bombek nie bedzie. Innych niz poprzednio prezentowane-nie mam , ergo- poszukam na zlomowisku jakichś UB. Winny być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia 13 godzin temu, boberm1 napisał: nie przypuszczalem ze tych wersji FAB-ow bylo duzo. No trochę było. Ale podstawowa różnica wyglądowa (wielkościowa) wynikała z wagomiaru 50, 100, 250, 500kg Tu masz kilka przykładów: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Godzinę temu, Grzes napisał: Dzieki za rysunek- na pewno sie przyda. Akurat to że FABy wystepowały w różnych wagomiarach to wiem, nie przypuszczalem że w 250-kach wystepowaly wersje dla MiGów i Su. Ale - prawdą jest- ze nie interesowalem się ani wspolczesnymi bombkami , ani rakietami i takimi roznymi przeszkadzalkami aerodynamicznymi podwieszanymi pod samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia 1 minutę temu, boberm1 napisał: nie przypuszczalem że w 250-kach wystepowaly wersje dla MiGów i Su Oj, bo nie było wersji do różnych samolotów. Po prostu u nas nie wszystkie bomby noszone przez Su nosiły MiGi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia 8 minut temu, Grzes napisał: Oj, bo nie było wersji do różnych samolotów. Po prostu u nas nie wszystkie bomby noszone przez Su nosiły MiGi. Grzes - jako wiedzący ( a juz na pewno wiedzący zdecydowanie lepiej niz ja) - trzy sztuki zbiorników paliwa , czyli standartowy pod kadłubem , plus po sztuce pod skrzydłami - wystepowało? Przypadkiem mam trzy takowe - nietypowo by toto wyglądało - ale lubię nieoczywiste rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia 2 minuty temu, boberm1 napisał: Grzes - jako wiedzący Oj, nie przeceniaj Musiałbym przejrzeć fotki, ale raczej nie widziałem. Zbiorniki pod skrzydłami najczęściej nosiły wersje rozpoznawcze - R, a pod kadłubem miały zasobnik rozpoznawczy. To może lepiej z tymi bombkami pokombinować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Najczęstsza konfiguracja naszych UM po przejrzeniu zdjęć które mam, to kompletny brak podwieszeń, ewentualnie belki dla KPR na zaczepach pod skrzydłami. Czasem zbiornik pod kadłubem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia @barszczo @Grzes Dzieki Szanowni. Bedzie golas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Bomby wagomiaru 50-500 kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września Prace trwają. Bryla juz jest. Teraz czas na zrobienie "szybki" oddzielajacej ucznia od instruktora . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 6 minut temu, boberm1 napisał: Kawał samolotu będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września 3 minuty temu, Grzes napisał: Kawał samolotu będzie .....i będzie miał oczka dwa z przodu. Ale nie bedzie mial zadnego uzbrojenia... Taki golas z wytrzeszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 12 minut temu, boberm1 napisał: .....i będzie miał oczka dw A wiesz skąd się wzięły te oczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września 1 minutę temu, Grzes napisał: A wiesz skąd się wzięły te oczka? Nie... naswietlisz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września Oczy malowano na samolotach z Babich Dołów (MiGi-21 i Iskry) by odstraszać ptaki, które dość intensywnie latały niedaleko lotniska macierzystego. O ile pamiętam, zwiększona obecność ptaków spowodowana była znajdującym się gdzieś tam wysypiskiem śmieci. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września Bardzo ładnie. Zróżnicowanie delikatne, zapowiada się ładny model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września Podpatrywowuję bo też go mam na kiedyś tam Malaturka eleganca franca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września 2 godziny temu, Grzes napisał: Oczy malowano na samolotach z Babich Dołów (MiGi-21 i Iskry) by odstraszać ptaki, które dość intensywnie latały niedaleko lotniska macierzystego. O ile pamiętam, zwiększona obecność ptaków spowodowana była znajdującym się gdzieś tam wysypiskiem śmieci. Dzieki za ciekawe info. Przyznam, że koncepcja z oczami wydawala mi sie jakimś niezwiazanym z bezpieczenstwem pomyslem obslugi. A okazalo się, że połączono pożyteczne z przyjemnym dla oka wyróżnikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 5 minut temu, boberm1 napisał: połączono pożyteczne z przyjemnym Ale, zdaje się, nie za bardzo skutecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września 41 minut temu, Grzes napisał: Ale, zdaje się, nie za bardzo skutecznym Nie ma idealnych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 4 godziny temu, boberm1 napisał: Nie ma idealnych rozwiązań Kurcze wychodzi na to że samolot chciał widzieć ptaka a ptak samolota wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września Kalkomanie... pasjami - kurka wodna- lubie pierniczyc sie z tymi opisami.... Czas start... do nocy zejdzie pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi