skala72 Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 (edytowane) No i stało się, po wersji niemieckiej 7TP rozpocząłem prace nad 7TP w barwach polskich, takich jak powinny być. 7 TP '38 (jw) 1/72. Na Youtubie znalazłem bardzo fajny filmik ukazujący bitwę pancerną z 1939 roku. http://pl.youtube.com/watch?v=hWezYFUTn-4 (cz.1) Edytowane 19 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Czekam na relację z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Na pewno będe śledzić poczynania w budowie tego pięknego, a co najważniejsze, polskiego szkraba. Bardzo ciekawy filmik załączyłeś do tematu. Życze powodzenia w budowie. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Fajnie fajnie, takiego modelu jeszcze w warsztacie nie było. Będę podglądał, bo mam takiego samego w pudełku, plus part i lufka. Będziesz coś dorabiał, uzupełniał nity itp? czy modelik prosto z pudła? Trzymam kciuki, na pewno będzie fajny maluszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Na robienie nitów np. na wieży jestem za cienki, to strasznie małe jest, popatrz TU i na dodatek nie mam narzędzi do tego, chyba, że ktoś mi podpowie co i jak, na chwilę obecną, stanąłem na wieży i jej wnętrzu, jest tak fragment działa (kom. ład.) oraz KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Na robienie nitów np. na wieży jestem za cienki, to strasznie małe jest .... e tam, ja zrobiłem straszną amatorkę przy T-70 i nawet wyszło nie najgorzej, w sumie nie tak znów wiele roboty a efekt całkiem całkiem Rzuć okiem TU Z tego co pamiętam to mirage dał bardzo ładne nitowanie na górnych powierzchniach i całkiem łyse boki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Looknij tutaj : http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=7734&start=0 , chciałbym tak, ale nie dam rady raczej, ale ostatecznie ... wiesz, szpachla czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 to w 35, ale technologia podobna tyle, że ja wierciłem na przestrzał, jakoś łatwiej mi było solidniej przykleić druciki. Obcinałem "na oko" zwykłym nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Ja mam bardzo cienki drucik miedziany, nie wiem czy nie będzie za cienki w porównaniu z tymi "oryginalnymi". Spróbuję chociaż zrobić nity na podstawie wieży. Zobaczymy, mam nadzieję, że nie zwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Ja mam bardzo cienki drucik miedziany, nie wiem czy nie będzie za cienki w porównaniu z tymi "oryginalnymi". Spróbuję chociaż zrobić nity na podstawie wieży. Zobaczymy, mam nadzieję, że nie zwalę Jak to mawia mój imiennik z tego forum jak nie spróbujesz to się nie dowiesz Zawsze można zaszpachlować jak się nie uda. To jest takie maleństwo, że praktycznie nie powinno być widać różnicy między nitami. A bok wieży będzie dużo plastyczniejszy. Hehe tak Cię na to nitowanie nakręcam, bo ja też się dość długo zastanawiałem czy robić czy nie, odważyłem się i nie żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 No to chyba się zdecyduję, mam kilka fotek i rysunków technicznych gdzie dobrze widać śruby na wieży, bo to były śruby a nie nity, nity były użyte w prototypach 9 TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Update 1. Dzisiaj nie wiele : wieża i uzbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Października 2008 Autor Share Napisano 21 Października 2008 Czy ktoś posiada zdjęcia rozmieszczenia anten siódemki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Października 2008 Autor Share Napisano 22 Października 2008 Trafiłem prze koszone elementy 7-ki, dzisiaj po walkach z wieżą wreszcie coś pokażę. Idzie jak po grudzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Października 2008 Autor Share Napisano 22 Października 2008 Dałem radę i jak na razie przygotowana wieża i korpus do wstępnego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Czy ktoś posiada zdjęcia rozmieszczenia anten siódemki ? Może to Tobie pomoże: Schemat pochodzi z kwartalnika historyczno-modelarskiego Militaria Vol1, nr 5 1996 rok wydawnictwo Fenix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Października 2008 Autor Share Napisano 22 Października 2008 (edytowane) Rewelka, dziękować bardzo !! Czy masz to ciut w większej rozdzielczości ?? PS. znalazłem też coś takiego: Edytowane 22 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Rewelka, dziękować bardzo !! Czy masz to ciut w większej rozdzielczości ?? Wyślę Tobie na maila jak mi go podasz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Października 2008 Autor Share Napisano 23 Października 2008 Kolejne pytanko w sprawie 7-ki. Przeglądam materiały związane z malowaniem ochronnym i lekko zbaraniałem, wiadomo, że fabrycznie był malowany na ciemno zielono, później, prawie indywidualnie kolorami, brązowym (czekolada?), zielony fabryczny i... no właśnie, czy to był piaskowy czy też oliwkowy ?? Na tej grafice, to jest ogólnie przegięcie i ten piaskowy, wyszedł jak żółty. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 tu masz coś o tych kolorach http://www.jadar.com.pl/agama/polska.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Będziesz robił nity na wieży? Jeśli włazy mają być nie zapomnij ścienić pokryw jak i widocznych krawędzi pancerza. Inaczej wyjdzie grubszy niz w tygrysie. Ładnie Ci idzie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Października 2008 Autor Share Napisano 23 Października 2008 tu masz coś o tych kolorach http://www.jadar.com.pl/agama/polska.htm Czyli to jest kolor zbliżony do Oliwki niemieckiej, a nie piaskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 nie, jest to poprostu ciemnopiaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Października 2008 Autor Share Napisano 23 Października 2008 Czyli SAND ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Masz wszystko w linku który Ci dałem. Polski szaropiaskowy - Polish Grey Sand AGAMA nr. P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi