letalin Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Teraz, barszczo napisał: Raczej końca siedemdziesiątych. W takiej formie było jeszcze pudełko pierwszej edycji Iła-2, które wyprodukowano, a potem czekało na wypraski: Nie, pierwszy Ił-2 jest faktycznir zgodny z projektem pierwszej Czapli, ale pudełko Wilgi z fotografii z drugim typem, z 1980. Logo Mikro72 w rogu, oraz boki pudełka wskazują na ten późniejszy wzór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Jeszcze jeden argument przeciwko autentyczności fotografii pudełka: Proporcje wysokości pudełka do długości boku. Są inne niż w Czapli, czy Jaku z tego samego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września W dniu 11.09.2024 o 21:02, kopernik napisał: Patrząc, na jakość to stawiam na wklęsłodruk, offset byłby znacznie lepszy ( w grę wchodzi jeszcze sitodruk ). Moją wątpliwość budzi zasadność wdrażania całego procesu drukarskiego, do drukowania opakowań do czegoś, czego nie ma ! Nawet w PRL-u to by nie przeszło. Dzięki za odpowiedzi w sprawie pudełka - moje pytanie nie było wystarczająco jasne. Nie chodziło mi o produkcję seryjną, bo to jasne (offset), ale o wykonanie egzemplarza prototypowego. Widziałem prototypów różnych pudełek w latach 80 dziesiątki i były to najczęściej sklejanki malowane kredkami albo flamastrami. O ile mi wiadomo nie było technologii pozwalającej na wykonanie w jednym egzemplarzu czegoś takiego. Niby tak, dało się wydrukować coś w jednym egzemplarzu na offsecie, ale głęboko w to wątpię i takiej praktyki z drukarni w tym czasie (ani później) nie znam i nie słyszałem o niej nigdy. Jeśli już to powstałyby dziesiątki takich pudełek, jeśli nie setki. Takie pudełko wyciekłoby wcześniej, bo drukarze wynieśliby to dzieciom. Normalna praktyka w tym czasie... Także ten, model pewnie był opracowywany, ale czy to jest realne zdjęcie prototypowego pudełka to nie jestem pewien. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września (edytowane) 3 godziny temu, krzy65siek napisał: O ile mi wiadomo nie było technologii pozwalającej na wykonanie w jednym egzemplarzu czegoś takiego Mogę sobie wyobrazić, że wzory stron pudełka zostały namalowane ręcznie w wiekszym formacie, a następnie sfotografowane. Prototyp pudełka powstał z fotograficznych odbitek naklejonych na karton. Wtedy można by było niewielkim kosztem zrobić kilka czy kilkanaście takich prototypów bez użycia kosmicznych technologii. A klisze fotograficzne i tak były później potrzebne żeby zrobić rozbarwienia na potrzeby druku offsetowego. Edytowane 19 Września przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Masz rację, to jest możliwe rozwiązanie, bo rysunki i tak powstawały w większym formacie (co najmniej x2). Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września W dniu 19.09.2024 o 11:32, HKK napisał: Wtedy można by było niewielkim kosztem zrobić kilka czy kilkanaście takich prototypów bez użycia kosmicznych technologii. To był ZTS, to były lata osiemdziesiąte. Nikt nie dbał przesadnie o opakowania. Co widać po np.szybowcach z Siedlec. Podejrzewam też, że nie było żadnego zatwierdzania prototypu, tylko ten co opracował projekt, ten sobie też zatwierdzał, bo było jasne, co ma być zrobione. Krzy65siek ma tu słuszne podejście. Wilga była opracowywana w 1976, ale zdjęcie pudełka jest falsyfikatem. (złe proporcje pudełka, brak widocznego numeru katalogowego, brak zgodności daty na planach z datą wynikającą ze stylu graficznego). Pomijam taki detal, że ORWO by nie trzymało koloru przez 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września 56 minut temu, letalin napisał: brak zgodności daty na planach z datą wynikającą ze stylu graficznego Jedyny argument, który ma szansę się obronić. Moim zdaniem fake jest problematyczny ze względu na nakład pracy, konieczny do jego stworzenia, w stosunku do uzyskanego efektu. Ale możliwe, że nie doceniam indywidualnej potrzeby zaistnienia w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września 50 minut temu, greatgonzo napisał: nie doceniam indywidualnej potrzeby zaistnienia w internecie. Na FB masz stronę Fantasy Kit World i tam takich bardziej udanych podróbek multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi