SnajperTBG Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 Tylko po co dawać taka dobrą konwersję do Hobby Bossa... Gdzie i tak trzeba kupić gąsienice bo guma ssie, zmienić z tyłu klapy z okrągłych na kwadratowe, lufę na metalową... Taniej wychodzi kupić menga gdzie wszystko jest w pudełku. Pamiętajcie oszczędny z pozoru traci! Ja już dawno wyleczyłem się z kupowania tanich starych modeli bo to się po prostu mija z celem i jest nieopłacalne. No chyba że ktoś chce mieć karykaturę a nie model 1 2 Cytuj
mandrivecs Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 (edytowane) Sergiusz, masz sporo racji. Ale Leopardy od Hobby Boss nie są takie tragiczne... Takie 4- szkolne. Brakuje paru detali, ale fauli też wielkich nie ma... Fakt, że przy Mengu to bieda. Ale jest kwestia ceny 3:1 i nakładu pracy 5:1... Edytowane 2 Listopada 2024 przez mandrivecs 3 Cytuj
gajowy z wąsami Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 W dniu 13.10.2024 o 18:56, robertmodelarz napisał: Jest całkiem spora. W dniu 13.10.2024 o 19:31, mandrivecs napisał: To co Tobie zostanie to chętnie odkupię/wymienię na coś/przygarnę! Kalki do Leo 2PL są bez problemu dostępne u wydawcy, czyli IPMS POLSKA na ich stoliku klubowym na imprezach modelarskich albo na PW Cytuj
gajowy z wąsami Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 11 godzin temu, SnajperTBG napisał: Tylko po co dawać taka dobrą konwersję do Hobby Bossa... Bo takie było zamówienie klienta... Wypuszczenie zestawu w postaci wydruków 3D na rynek modelarski to była już sprawa wtórna... Cytuj
bulik58 Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 W dniu 21.10.2024 o 10:08, merlin_70 napisał: Te wzmocnienia tyłu wanny to chyba do usunięcia, bo to chyba tylko w późniejszych wersjach Leo . I tak i nie , tych wzmocnień nie powinno być w niemieckich Leopardach choć KMW oferował możliwość montażu fabrycznego i mogły nie które pojazdy być tak doposażone . Na pewno je montowano w pojazdach/podwoziach dla Finlandii i Grecji . Cytuj
bulik58 Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 W dniu 2.11.2024 o 20:43, SnajperTBG napisał: Tylko po co dawać taka dobrą konwersję do Hobby Bossa... Gdzie i tak trzeba kupić gąsienice bo guma ssie, zmienić z tyłu klapy z okrągłych na kwadratowe, lufę na metalową... Taniej wychodzi kupić menga gdzie wszystko jest w pudełku. Pamiętajcie oszczędny z pozoru traci! Ja już dawno wyleczyłem się z kupowania tanich starych modeli bo to się po prostu mija z celem i jest nieopłacalne. No chyba że ktoś chce mieć karykaturę a nie model Problem z gumowymi oponami i gąsienicami wystąpi gdy używa się faby które zachodzą w reakcje z gumą , choć może ? występować jeszcze w modelach firm np. ICM, Zvezda tego nie wiem. Co do luf ,w obu modelach są plastykowe dzielone więc tu sytuacja jest podobna , podobnie jest z okrągłymi klapami z tyłu w obu modelach są okrągłe tylko Boss nie dołączył 2 klap zasłaniających te pokrywy. Nie wiem jak jest w modelu 2A4CAN tego samego producenta może to już poprawili , większymi problemami modelu wersji 2A4 są np: tylne ożebrowanie kadłuba (Armorama , Missing Lynx ) oraz za wysoko stojąca wieża oraz za gruba warstwa anty poślizgu (Leopard Club ) to tak na szybko największe blędy . Wszystkie modele Leoparda 2A4 , może poza Mengiem mają swoje minusy większe lub mniejsze, zarówno Revell, Italeri, HB. Decyzja należy do kupującego który model wybrać , dlatego warto poczytać opinie o danym modelu , choć z tym też bywa różnie, Znam sytuacje gdzie znany modelarz wypowiada się w samych superlatywach a pospolity a życie pokazuje swoje. Cytuj
Tap-chan Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 (edytowane) No nie wiem, na półce mam 4 modele z gumowymi gąsienicami, AMX-30/105 z Hellera, Leo 1A4 i Leclerc z Tamki, 1A5 z Italeri. W pudełku jeszcze Leo 2A5/A6 z HB i Challenger z Tamki. Prawie wszystkie gąski noszą mniejsze lub większe ślady sparcenia gumy. Te z AMX-30/105 już się pokruszyły i pękły (malowane Vallejo Air + pigment, bez washa), Leo 1A4 to samo, tylko, że malowane Tamiya, na 1a5 już widziałem mikro pęknięcia, gąski Leclerca (nie malowane i założone luzem) to samo, HB leżakujące w pudełku też (wszystkie modele są u mnie od ponad 5 lat). Tylko te z Challengera 1 Tamiya są w pudełku w stanie idealnym, chociaż mam go gdzieś od 2011 roku. Ale gumiakom już bym nie uwierzył, 30/105 stał sobie na półce za szkłem, nie tykany i pewnego dnia po prostu zauważyłem, że gęś strzeliła na kole napinającym i tak leży wykasztaniona. Do swojego 2A5/A6 kupiłem gąski z Trumpetera, chociaż teraz trochę mi ich szkoda na ten model Edytowane 4 Listopada 2024 przez Tap-chan Cytuj
merlin_70 Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 Tylko właśnie to są pułapki cenowo zakupowe. I to, że wszystkie te modele nie pojawiają się na rynku jednocześnie. I niekiedy masz już coś na pawlaczu, a nowy model wychodzi Co do Leoparda 2A4 to najlepszy i najdroższy jest Meng. Tam w zasadzie do zakupu jest tylko lufa + małe dodatki. Ale wszystko to powoduje , że kręcisz się około 350 zeta. Potem jest Revell , ale : niedostępny w sprzedaży, Do dokupienia gąsienice i lufa + podstawowe siatki ( które też nie są dokupienia od ręki w sklepie ) . Model ma błędy ( powierzchnie antypoślizgowe , plus wloty z tyłu ( za płytkie ) ,Ale to wszystko razem po podliczeniu i tak kreci się około 300 zeta , ale też jest sporo lepszy od Hobby Bossa . Hobby Boss - jest tanio ,ale do kupienia , gąsienice , lufa + zestaw ma słabe podwozie , wlot z tyłu jest ładny głęboki , ale bodaj liczba listew jest nie taka jak trzeba + sporo uproszczeń i błędów. reasumując trzeba wydać z dodatkami około 200 zeta i dalej błędy straszą . Jest jeszcze Italeri/ Mistercraft , czyli model co ma już ze 30 lat ponad . Dalej w sprzedaży . Droższy od Hobby Bossa, wersja Leoparda 2 wcześniejsza . Dodatki trzeba kupić te same co wyżej . Przyoszczędzisz odrobinę na polskich kalkach , jak się uprzesz , by naszego robić , bo są w zestawie .Nie ośmielam się twierdzić , który lepszy Italeri, czy Hobby Boss . Tu i tu by uzyskać minimum przyzwoitości trzeba co najmniej 100 zeta dołożyć + robociznę I jak zaczynasz kombinować z konwersją na Leoparda 2 PL na bazie Menga to się zamykasz w kwocie około 500 zeta. I to już są spore pieniądze. Nie dla wszystkich akceptowalne Leopard 2A5 Tamiya - do zakupu lufa, gąsienice i blachy model jest poprawny, ale dalej kręcimy się przy wydatku rzędu 350 złotych co najmniej. Bordermodel - około 250 zeta , jest oceniany już jako lepszy od Tamiyi . Do zakupu lufa Piszę o tym bo ostatnio zdjąłem z półki Stuga III z Tamiyi 1/35 i analiza ekonomiczna przeważyła porzuceniu prac . Miał być StuH 42 w lepszym wykonaniu. I zaczyna się liczenie . Model ( około ) 110 zeta, lepsza lufa około 60 - 70 zeta , gąsienice jak masz z zapasu to OK , a jak nie to trzeba kupić kolejne kilkadziesiąt zeta . Jakaś blaszka ta nawet podstawowa ( na grille ) to około 30 zeta , duża około 100 zeta , dodaj jeszcze ewentualne blachy na ekrany. Z prostego modelu przy trochę ambitniejszym podejściu robi się kilkaset zeta . I wychodzi , że nie tak stara Tamiya nie jest już taka jara w porównaniu do Dragona , czy Takoma , czy RFM. Oczywiście możesz sporo sam dorobić , ale nie wszystko i o czym piszę czas ma też swoja wartość. A w tej Tamiyi i tak roboty z zasłonięciem dziur , które straszą od dołu i wyprowadzenia błotników jest sporo. Genialna składalność Tamiyi nie wystarcza tytułem rekompensaty , a i cena tylko pozornie jest niższa. I niekiedy lepiej odpuścić sklejanie starszego modelu, a zachomikowane dodatki użyć w innym modelu. Stąd u mnie dodatki i ich zakup będą czekać. 4 Cytuj
bulik58 Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 10 godzin temu, Tap-chan napisał: Zgodzę się z tobą w 100% , guma w starszych modelach nawet nie musiała być malowana a potrafiła narobić szkód, opony potrafiły zniszczyć felgi. W poprzednim wpisie nie zaznaczyłem iż w starszych modelach takie sytuacje mogły/ą się zdarzyć . nowsze opony czy nawet traki są już robione z innego materiału , ja mam model Leclerca z Tamki który ma metalowe koła, gumowe traki i żadnych śladów uszkodzeń pomimo upływu lat i zabaw wnuka. 7 godzin temu, merlin_70 napisał: Warto przeczytać poniższe opisy modeli Leosia A4 ze strony Leopard Club Reviews - Revell Leopard 2A4 Leopard Club Reviews - Meng Leopard 2A4 Leopard Club Reviews - Hobby Boss Leopard 2A4M-CAN Leopard Club Bronco Models - Leopard 2 Workable track link set Meng Models - D640A workable tracks RB Model - 120mm Rh-M-120 L/44 Barrel for Leopard 2 A1 to A4 Polish Leopard 2A4 HB 1:35 Armorama https://archive.armorama.com › fo... 1 Cytuj
merlin_70 Napisano 5 Listopada 2024 Napisano 5 Listopada 2024 THX , Ale ja to wszystko mam przeczytane i trochę rozkminione właśnie w oparciu o te strony . A model 2A4 Menga i Revella mam i 2A5 Tamiyi też . Kanadyjczyka 2A4 nie uwzględniałem , bo on fakt jest sporo lepszy od 2A4 Hobby Bossa , ale to rozwiązywanie problemu naszej 2A4 okrężną drogą z mnożeniem kosztów . Model Italeri też znam i nawet tu na forum kupiłem od kolegi resztki na przeszczepy. I o to mi chodzi , że jak chcesz zrobić porządnego naszego 2A4 to jedynym sensownym rozwiązaniem jest Meng. Reszta to kombinowanie gdzie końcowy koszt wcale nie jest dużo niższy , a efekt i tak słabszy . I dlatego jak nie masz żadnego Leoparda 2A4 to jego kupujesz. Problem jest jak masz wcześniej x lat temu kupionego Hobby Bossa , albo Revella ( jak ja ) i chcesz go jakoś sensownie spożytkować . Ale to jest mnożenie kosztów 1 Cytuj
bulik58 Napisano 5 Listopada 2024 Napisano 5 Listopada 2024 3 godziny temu, merlin_70 napisał: .... Problem jest jak masz wcześniej x lat temu kupionego Hobby Bossa , albo Revella ( jak ja ) i chcesz go jakoś sensownie spożytkować . .. Ale jakiegoś tam dyskomfortu z powodu posiadania Revella zamiast Menga nie odczuwasz jak wynika z twoich wpisów , oprócz większych kosztów . Cytuj
merlin_70 Napisano 5 Listopada 2024 Napisano 5 Listopada 2024 3 godziny temu, bulik58 napisał: Ale jakiegoś tam dyskomfortu z powodu posiadania Revella zamiast Menga nie odczuwasz jak wynika z twoich wpisów , oprócz większych kosztów . Ależ trochę odczuwam . Zastanawiam się jak tego Revella sensownie zagospodarować . Nie jest to aż tak zły model w stosunku do Hobby Bossa , czy Italeri by go całkowicie porzucić. Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy Cytuj
mandrivecs Napisano 5 Listopada 2024 Napisano 5 Listopada 2024 2 godziny temu, merlin_70 napisał: Ależ trochę odczuwam . Zastanawiam się jak tego Revella sensownie zagospodarować . Nie jest to aż tak zły model w stosunku do Hobby Bossa , czy Italeri by go całkowicie porzucić. Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy Za 100 PLN mogę odkupić tego revella... Cytuj
bulik58 Napisano 5 Listopada 2024 Napisano 5 Listopada 2024 4 godziny temu, merlin_70 napisał: Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy Podobnie jak z modelem Menga, tylko wtedy ból brzucha i d..y będzie większy. Każdego roku wychodzą nowe modele i gdybym chciał się kierować modą i czyimś zdaniem to albo bym wylądował w pokoju z gumowymi ścianami albo wylądował na ulicy z pustymi kieszeniami ale za to w otoczeniu super modeli. 1 Cytuj
Sam100 Napisano 6 Listopada 2024 Napisano 6 Listopada 2024 7 godzin temu, bulik58 napisał: Podobnie jak z modelem Menga, tylko wtedy ból brzucha i d..y będzie większy. Każdego roku wychodzą nowe modele i gdybym chciał się kierować modą i czyimś zdaniem to albo bym wylądował w pokoju z gumowymi ścianami albo wylądował na ulicy z pustymi kieszeniami ale za to w otoczeniu super modeli. Albo byś kupował i sprzedawał...kupował i znów sprzedawał i tak w kółko 1 1 Cytuj
merlin_70 Napisano 6 Listopada 2024 Napisano 6 Listopada 2024 12 godzin temu, mandrivecs napisał: Za 100 PLN mogę odkupić tego revella... Niestety otrzymany w prezencie i trzeba go zrobić kiedyś . Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2024 Autor Napisano 10 Listopada 2024 (edytowane) APU trafił na swoje miejsce: Mały agrotuning przodu: Edytowane 11 Listopada 2024 przez robertmodelarz 5 Cytuj
grzesioc Napisano 12 Listopada 2024 Napisano 12 Listopada 2024 Na Cult3d właśnie pojawił się taki projekt: https://cults3d.com/en/3d-model/game/turret-armor-mount-for-the-leopard-2pl 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2024 Autor Napisano 23 Listopada 2024 Rzuciłem antyslip na tylnej części dachu wieży, zobaczymy jak to wyjdzie-mokre i nie dmuchane!!! 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 24 Listopada 2024 Autor Napisano 24 Listopada 2024 Zapomniałem wspomnieć o montażu gąsienic BRONKOWYCH, dużo pracy, ale efekt zdecydowanie lepszy niż zestawowe gumiaki, Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Marca 2025 Autor Napisano 2 Marca 2025 (edytowane) Czas powoli kończyć warsztat. Lenistwo to nie jest dobra strona modelarstwa. Dzięki uprzejmości Sasini zakupiłem za niewielką kwotę brakujące elementy: - celownik PERI, - tylna kamera, - oznaczenie pojazdu specjalnego, - podkowa na błotnik dla wozu o nazwie własnej HELA. Dla posiadających BLIKA i umiejętność obsługi drukarki 3D przesyłam linki do strony cults3d.com z której można zakupić gotowe projekty: https://cults3d.com/en/3d-model/various/1-35-leopard-2a5-a6-commander-s-periscope https://cults3d.com/en/3d-model/various/1-35-leopard-2a5-6-tank-antenna-base https://cults3d.com/en/3d-model/various/1-35-german-leopard-2a5-6-blinker-cage-protector https://cults3d.com/en/3d-model/various/35-scale-leopard-2-track-look-a-like Edytowane 2 Marca 2025 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Marca 2025 Autor Napisano 2 Marca 2025 21 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Jak chcesz to mam gąski Border. Dzięki bardzo, już nabyłem i założyłem BRONCO, ale przy następnym Leośku chętnie. Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 2 Marca 2025 Napisano 2 Marca 2025 9 minut temu, robertmodelarz napisał: Dzięki bardzo, już nabyłem i założyłem BRONCO, ale przy następnym Leośku chętnie. To się przypomnij. Już za duże to pudło mam. Cytuj
Witek Cisłak Napisano 12 Marca 2025 Napisano 12 Marca 2025 W dniu 2.03.2025 o 18:13, robertmodelarz napisał: Dla posiadających BLIKA i umiejętność obsługi drukarki 3D przesyłam linki do strony cults3d.com z której można zakupić gotowe projekty: Celownik nie przedstawia zmodyfikowanej wersji stosowanej na Leo 2PL, a osłona światła ostrzegawczego nie jest stosowana na naszych 2PL (nawet nie ma jej jak zamocować ). Pozdrowienia Witek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi