Skocz do zawartości

Leopard 2PL

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko po co dawać taka dobrą konwersję do Hobby Bossa... Gdzie i tak trzeba kupić gąsienice bo guma ssie, zmienić z tyłu klapy z okrągłych na kwadratowe, lufę na metalową... Taniej wychodzi kupić menga gdzie wszystko jest w pudełku. Pamiętajcie oszczędny z pozoru traci! Ja już dawno wyleczyłem się z kupowania tanich starych modeli bo to się po prostu mija z celem i jest nieopłacalne. No chyba że ktoś chce mieć karykaturę a nie model 😉

• Like 1
  • Confused 2

Sergiusz, masz sporo racji. Ale Leopardy od Hobby Boss nie są takie tragiczne... Takie 4- szkolne. Brakuje paru detali, ale fauli też wielkich nie ma... Fakt, że przy Mengu to bieda. Ale jest kwestia ceny 3:1 i nakładu pracy 5:1...

Edytowane przez mandrivecs
  • Like 3

W dniu 13.10.2024 o 18:56, robertmodelarz napisał:

Jest całkiem spora.

W dniu 13.10.2024 o 19:31, mandrivecs napisał:

To co Tobie zostanie to chętnie odkupię/wymienię na coś/przygarnę!

Kalki do Leo 2PL są bez problemu dostępne u wydawcy, czyli IPMS POLSKA na ich stoliku klubowym na imprezach modelarskich albo na PW

W dniu 21.10.2024 o 10:08, merlin_70 napisał:

Te wzmocnienia tyłu wanny to chyba do usunięcia, bo to chyba tylko w późniejszych wersjach Leo  .

I tak i nie , tych wzmocnień nie powinno być w niemieckich  Leopardach choć KMW oferował możliwość montażu fabrycznego i mogły nie które pojazdy być tak doposażone . Na pewno je montowano w pojazdach/podwoziach dla Finlandii i Grecji . 

W dniu 2.11.2024 o 20:43, SnajperTBG napisał:

Tylko po co dawać taka dobrą konwersję do Hobby Bossa... Gdzie i tak trzeba kupić gąsienice bo guma ssie, zmienić z tyłu klapy z okrągłych na kwadratowe, lufę na metalową... Taniej wychodzi kupić menga gdzie wszystko jest w pudełku. Pamiętajcie oszczędny z pozoru traci! Ja już dawno wyleczyłem się z kupowania tanich starych modeli bo to się po prostu mija z celem i jest nieopłacalne. No chyba że ktoś chce mieć karykaturę a nie model 😉

Problem z gumowymi oponami i gąsienicami wystąpi gdy używa się faby które zachodzą w reakcje z gumą , choć może ? występować jeszcze w modelach firm np. ICM, Zvezda tego nie wiem. Co do luf ,w obu modelach są plastykowe dzielone więc tu sytuacja jest podobna , podobnie jest z okrągłymi klapami z tyłu w obu modelach są okrągłe tylko Boss nie dołączył 2 klap zasłaniających te pokrywy. Nie wiem jak jest w modelu 2A4CAN tego samego producenta może to już poprawili , większymi problemami modelu wersji 2A4  są np: tylne ożebrowanie kadłuba (Armorama , Missing Lynx ) oraz za wysoko stojąca wieża oraz za gruba warstwa anty poślizgu (Leopard Club ) to tak na szybko największe blędy . Wszystkie modele Leoparda 2A4 , może poza Mengiem mają swoje minusy większe lub mniejsze, zarówno Revell, Italeri, HB. Decyzja należy do kupującego który model wybrać , dlatego warto poczytać opinie o danym modelu , choć z tym też bywa różnie, Znam sytuacje gdzie znany modelarz wypowiada się w samych  superlatywach a pospolity a życie  pokazuje swoje.

No nie wiem, na półce mam 4 modele z gumowymi gąsienicami, AMX-30/105 z Hellera, Leo 1A4 i Leclerc z Tamki, 1A5 z Italeri. W pudełku jeszcze Leo 2A5/A6 z HB i Challenger z Tamki. Prawie wszystkie gąski noszą mniejsze lub większe ślady sparcenia gumy. Te z AMX-30/105 już się pokruszyły i pękły (malowane Vallejo Air + pigment, bez washa), Leo 1A4 to samo, tylko, że malowane Tamiya, na 1a5 już widziałem mikro pęknięcia, gąski Leclerca (nie malowane i założone luzem) to samo, HB leżakujące w pudełku też (wszystkie modele są u mnie od ponad 5 lat). Tylko te z Challengera 1 Tamiya są w pudełku w stanie idealnym, chociaż mam go gdzieś od 2011 roku. Ale gumiakom już bym nie uwierzył, 30/105 stał sobie na półce za szkłem, nie tykany i pewnego dnia po prostu zauważyłem, że gęś strzeliła na kole napinającym i tak leży wykasztaniona.

Do swojego 2A5/A6 kupiłem gąski z Trumpetera, chociaż teraz trochę mi ich szkoda na ten model :D

Edytowane przez Tap-chan

Tylko właśnie to są pułapki cenowo zakupowe. I to, że wszystkie te modele nie pojawiają się na rynku jednocześnie. I niekiedy masz już coś na pawlaczu, a nowy model wychodzi

Co do Leoparda 2A4  to najlepszy i najdroższy jest Meng. Tam w zasadzie  do zakupu jest tylko lufa + małe dodatki. Ale wszystko to powoduje , że kręcisz się około 350 zeta. 

Potem jest  Revell , ale : niedostępny w sprzedaży, Do dokupienia gąsienice i lufa  + podstawowe siatki ( które też nie są dokupienia od ręki w sklepie )  . Model ma błędy ( powierzchnie antypoślizgowe , plus wloty z tyłu ( za płytkie ) ,Ale to wszystko razem po  podliczeniu i tak kreci się około 300 zeta , ale też jest sporo lepszy od Hobby Bossa .

Hobby Boss  - jest tanio ,ale  do kupienia , gąsienice , lufa +  zestaw ma słabe podwozie , wlot z tyłu jest  ładny głęboki , ale bodaj liczba listew jest nie taka jak trzeba + sporo uproszczeń i błędów.  reasumując trzeba wydać z dodatkami  około 200 zeta i dalej  błędy straszą .

Jest jeszcze Italeri/ Mistercraft , czyli model co ma już ze 30 lat ponad . Dalej w sprzedaży . Droższy od Hobby Bossa, wersja Leoparda 2  wcześniejsza . Dodatki trzeba kupić te same  co wyżej . Przyoszczędzisz odrobinę na polskich kalkach , jak się uprzesz , by naszego robić , bo są w zestawie .Nie ośmielam się twierdzić , który lepszy Italeri, czy Hobby Boss  . Tu i tu by uzyskać  minimum przyzwoitości  trzeba co najmniej 100 zeta dołożyć + robociznę

I jak zaczynasz kombinować z konwersją na Leoparda 2 PL  na bazie Menga to się zamykasz  w kwocie około 500 zeta. I to już są spore pieniądze. Nie dla wszystkich akceptowalne

Leopard  2A5

Tamiya  - do zakupu  lufa,  gąsienice i blachy  model jest poprawny, ale dalej  kręcimy się przy wydatku rzędu 350 złotych co najmniej.

Bordermodel -  około 250 zeta , jest oceniany już jako lepszy od Tamiyi . Do zakupu  lufa

Piszę o tym bo ostatnio  zdjąłem z półki   Stuga III z Tamiyi  1/35 i analiza ekonomiczna przeważyła porzuceniu prac . Miał być StuH 42 w lepszym wykonaniu. I zaczyna się  liczenie . Model ( około ) 110 zeta, lepsza lufa  około  60 - 70 zeta , gąsienice  jak masz  z zapasu to OK , a jak nie to trzeba kupić  kolejne kilkadziesiąt zeta . Jakaś blaszka ta nawet podstawowa ( na grille ) to około 30 zeta , duża około 100 zeta , dodaj jeszcze ewentualne blachy na ekrany. Z prostego modelu przy trochę ambitniejszym podejściu robi się kilkaset zeta . I wychodzi , że nie tak stara Tamiya nie jest już taka jara w porównaniu do Dragona , czy Takoma , czy RFM. Oczywiście możesz sporo sam dorobić , ale nie wszystko i  o czym piszę czas ma też swoja wartość.  A w tej Tamiyi i tak roboty z zasłonięciem dziur , które straszą od dołu i wyprowadzenia błotników jest sporo.  Genialna składalność  Tamiyi nie wystarcza tytułem rekompensaty , a i cena tylko pozornie jest niższa.

I niekiedy lepiej odpuścić sklejanie starszego modelu, a zachomikowane dodatki użyć w innym modelu. Stąd u mnie dodatki i ich zakup będą czekać.

• Like 2

10 godzin temu, Tap-chan napisał:

Zgodzę się z tobą w 100% , guma w starszych modelach nawet nie musiała być malowana a potrafiła narobić szkód, opony potrafiły zniszczyć felgi. W poprzednim wpisie nie zaznaczyłem iż w starszych modelach takie sytuacje mogły/ą się zdarzyć . nowsze opony czy nawet traki są już robione z innego materiału , ja mam model Leclerca  z Tamki który ma metalowe koła, gumowe traki i żadnych śladów uszkodzeń pomimo upływu lat i zabaw wnuka.

7 godzin temu, merlin_70 napisał:

Warto przeczytać poniższe opisy modeli Leosia A4 ze strony Leopard Club

Reviews - Revell Leopard 2A4  Leopard Club

Reviews - Meng Leopard 2A4 Leopard Club

Reviews - Hobby Boss Leopard 2A4M-CAN Leopard Club

Bronco Models - Leopard 2 Workable track link set

THX , Ale ja to wszystko mam przeczytane i trochę rozkminione właśnie w oparciu o te strony . A model   2A4  Menga i Revella  mam i 2A5 Tamiyi też .  Kanadyjczyka  2A4 nie uwzględniałem , bo on fakt jest sporo lepszy od 2A4 Hobby Bossa , ale to rozwiązywanie problemu naszej 2A4 okrężną drogą z mnożeniem kosztów . Model Italeri też znam i nawet tu na forum kupiłem od kolegi resztki na przeszczepy. 

I o to mi chodzi , że jak chcesz zrobić porządnego  naszego 2A4  to jedynym sensownym rozwiązaniem jest Meng. Reszta to kombinowanie gdzie końcowy koszt  wcale nie jest dużo niższy , a efekt i tak słabszy . I dlatego jak nie masz żadnego Leoparda 2A4 to jego kupujesz. Problem jest jak masz wcześniej x lat temu kupionego Hobby Bossa , albo Revella ( jak ja ) i chcesz go jakoś sensownie spożytkować . Ale to jest mnożenie kosztów 

• Like 1

3 godziny temu, merlin_70 napisał:

.... Problem jest jak masz wcześniej x lat temu kupionego Hobby Bossa , albo Revella ( jak ja ) i chcesz go jakoś sensownie spożytkować . ..

Ale jakiegoś tam dyskomfortu z powodu posiadania Revella zamiast Menga nie odczuwasz jak wynika z twoich wpisów , oprócz większych kosztów .

3 godziny temu, bulik58 napisał:

Ale jakiegoś tam dyskomfortu z powodu posiadania Revella zamiast Menga nie odczuwasz jak wynika z twoich wpisów , oprócz większych kosztów .

Ależ trochę odczuwam . Zastanawiam się jak tego Revella sensownie zagospodarować . Nie jest to aż tak zły model w stosunku do Hobby Bossa , czy Italeri by go całkowicie porzucić. Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy  😀

2 godziny temu, merlin_70 napisał:

Ależ trochę odczuwam . Zastanawiam się jak tego Revella sensownie zagospodarować . Nie jest to aż tak zły model w stosunku do Hobby Bossa , czy Italeri by go całkowicie porzucić. Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy  😀

Za 100 PLN mogę odkupić tego revella...

4 godziny temu, merlin_70 napisał:

Może na 2PL przerobić . Jak coś nie wyjdzie ból będzie mniejszy  😀

Podobnie jak z modelem Menga, tylko wtedy ból brzucha i d..y będzie większy. Każdego roku wychodzą nowe modele i gdybym chciał się kierować modą i czyimś zdaniem to albo bym wylądował w pokoju z gumowymi ścianami albo wylądował na ulicy z pustymi kieszeniami ale za to w otoczeniu super modeli. 

7 godzin temu, bulik58 napisał:

Podobnie jak z modelem Menga, tylko wtedy ból brzucha i d..y będzie większy. Każdego roku wychodzą nowe modele i gdybym chciał się kierować modą i czyimś zdaniem to albo bym wylądował w pokoju z gumowymi ścianami albo wylądował na ulicy z pustymi kieszeniami ale za to w otoczeniu super modeli. 

Albo byś kupował i sprzedawał...kupował i znów sprzedawał i tak w kółko :)

• Haha 1

• 2 weeks later...