Skocz do zawartości

Leopard 2PL

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Witek Cisłak napisał:

Celownik nie przedstawia zmodyfikowanej wersji stosowanej na Leo 2PL, a osłona światła ostrzegawczego nie jest stosowana na naszych 2PL (nawet nie ma jej jak zamocować ). Pozdrowienia

Witek

Dziękuję bardzo za informację, do swojego modelu dokupiłem elementy od konwersji do modelu Menga autorstwa Sasini. W konwersji Toro do Leoparda Hobbyboss nie ma kilku istotnych elementów potrzebnych do budowy Leoparda 2PL.

Napisano (edytowane)

Jeszcze jedno, żadna konwersja nie zawiera ważnej zmiany na tylnej płycie wanny kadłuba. Zmieniony został centralny hak holowniczy na mocniejszy i co ważniejsze, całkowicie zmieniono boczne uszy holownicze. Została dodana płyta podstawy ucha przez co ucho jest bardziej wysunięte do tyłu, a nad uchem jest przyspawana masywna płyta wzmacniająca. Inne są też liny holownicze niż w Leo 2a4, w 2PL są mocniejsze używane w PzH2000, Pumie i nowszych wersjach Leo 2.

Pozdrawiam

Witek

FWlXxFYWAAAVU95.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak
  • Like 3
  • Thanks 1

7 godzin temu, Witek Cisłak napisał:

Jeszcze jedno, żadna konwersja nie zawiera ważnej zmiany na tylnej płycie wanny kadłuba. Zmieniony został centralny hak holowniczy na mocniejszy i co ważniejsze, całkowicie zmieniono boczne uszy holownicze. Została dodana płyta podstawy ucha przez co ucho jest bardziej wysunięte do tyłu, a nad uchem jest przyspawana masywna płyta wzmacniająca. Inne są też liny holownicze niż w Leo 2a4, w 2PL są mocniejsze używane w PzH2000, Pumie i nowszych wersjach Leo 2.

Pozdrawiam

Witek

FWlXxFYWAAAVU95.jpg

Istotna modyfikacja, niestety nie mam takowych i przykleiłem to co było w zestawie Hobbyboss. Porą na pracę drukarzy 3D.

E tam, odklej haki i wytnij z płytki podstawę  ucha i tą półkę wzmacniającą  przyspawaną do kadłuba i góry ucha. Podstawa to prostokąt z  podciętą zewnętrzną krawędzią i dolnym zewnętrznym rogiem, a  poziome wzmocnienie to też nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Centralny hak można odpuścić zmiany są niewielkie.

PS.Miałem tych fotek nie wstawiać ale się złamałem 😁 Mam nadzieję że te dwa zdjęcia pozwolą dorobić  te elementy.

Pozdrawiam

Witek

lewy i centralny hak.JPG

prawy hak.JPG

• Like 3

Napisano (edytowane)

Taka mała kompilacja dotycząca uchwytu mocującego pancerz dodatkowy podczas transportu i jego model 3d z Cults3d.com.

Model 3d ma zły kształt i błędnie jest skierowany na zewnątrz. Na zdjęciach widoczna jest prawidłowe  umieszczenie. Czasami uchwyt jest demontowany i wtedy widoczna jest tylko jego podstawa (zdjęcie w lewym dolnym rogu).

Pozdrowienia

Witek

Uchwyt do transportu.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Psikawka trafiła na swoje miejsce w futerale, a farby na stojak. Trochę informacji na temat malowania. Farby:

Tamiya XF-69 NATO BLACK

Tamiya XF-67 NATO GREEN

Zmieszane na oko proporcja 90/10

Mr.Hobby Color H072 Dark Earth

Mr.Hobby Color H079  Sandy Yellow 

Ten beżowy kolor robi  HATAKA HTK-A261 – Greyish Sand – BW400-8027, kolor  "kamuflażu 2014" na pojazdach Wojska Polskiego (m.in. Leopard 2A5, PT-91, Rosomak) -(FS20227)20250401_180610.thumb.jpg.e68040fffd9ab39ee2f0cdd03c579f1b.jpg

Edytowane przez robertmodelarz