Xmen Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) - Edytowane Czwartek o 14:24 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) - Edytowane Czwartek o 14:24 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) - Edytowane Czwartek o 14:24 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 59 minut temu, HKK napisał: Woięc proszę @TM48o odpowiedź gdzie brak mi szacunku dla tych co chca szybko zbudować model bez wnikania i tak dalej. Czy twierdząc, że w modelarstwie powinien liczyć się efekt końcowy a dążenie do merytorycznej zgodności jest pożądane wyraża brak szacunku do tych, którzy budują modele w inny sposób? Do czego mają absolutne prawo! Lubię konkrety, więc proszę o ustosunkowanie się do poniższej, często zresztą spotykanej na forum scenki: - Słuchaj, ale ten fotel w samolocie X nie bardzo zgadza się z wersją. On powinien wyglądać tak (...) - (odp.) Nie zwracam na to uwagi, będzie jak będzie. - Aha. To spoko. W końcu to Twój model. Nie będę się odzywał. Czy dostrzegasz tu brak szacunku i w którym momencie? Zaczynam mieć wrażenie, że robisz to specjalnie. Mieszasz wszystkie wątki w jednym worze żeby później wyciągać je w dowolnym i nieodpowiednim momencie. Połowa z tego wynikła z dyskusji i nie ma nic wspólnego z konkretnym (tym) tematem. Np. to o własnych i cudzych priorytetach itd. Wyimaginowany dialog też nie ma z nim nic wspólnego, ale owszem nie ma w nim braku szacunku. To żeby już nie mieszać zacznę od nowa i zakończę temat (z mojej strony). Xman stwierdził, że nie będzie prowadził warsztatów bo nie odpowiada mu taka forma komentarzy jaka ma miejsce. Można to przeczytać i zareagować na kilka sposobów. - pomyśleć: dobra, nie chce to nie, nie ma problemu, nie będę nic pisał. - pomyśleć: dobra, histeryzuje, ale niech mu będzie, nawet tam nie zaglądnę. - pomyśleć: ale co? jak to? przecież jest prawo do krytyki! musimy to wyjaśnić, trzeba to wytłumaczyć. niech robi jak chce, ale powinien mieć świadomość, że można lepiej/inaczej. piszemy! wyjaśniamy! przekonujemy! Nie wiem, czy rozumiesz, czy dalej nie i już chyba nie chcę wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 37 minut temu, TM48 napisał: Xman stwierdził, że nie będzie prowadził warsztatów bo nie odpowiada mu taka forma komentarzy jaka ma miejsce. Twój wpis sugeruje, że Xman napisał o komentarzach w jego warsztatach, tymczasem on napisał coś innego 22 godziny temu, Xmen napisał: Przeglądając forum i czytając wpisy oraz opinie co niektórych zaczynam się zastanawiać czy ja tutaj pasuję. Być może wyciągam błędne wnioski ale zaczynam odnosić wrażenie że mój sposób robienia modeli jest niewłaściwy dla tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 7 godzin temu, marek d napisał: Miłego dnia i proszę mnie nie wywoływać już cytatami Wiem, że wiesz, iż nie ma lepszego sposobu by zapewnić sobie wywołanie cytatem :). Moim zdaniem tylne skrzydła nie są problemem. Każdy z nas dysponuje niewielkim wycinkiem wiedzy i nieskończoną przestrzenią niewiedzy. Dopóki za tylnymi skrzydłami podąża chęć ograniczenia tej niewiedzy, to mnie wszystko styka. A jak tej chęci nie ma, to w zasadzie też jest OK, tylko tracę zainteresowanie kontaktem z delikwentem. 8 godzin temu, Albatros napisał: Zwrócenie uwagi na błąd w modelu nie jest wycieczką osobistą, nie sprawia, że komuś nie podaje się ręki bo buduje z pudła. A taki obraz zaczyna być forsowany. Problem sposobu komunikacji na forum modelarskim funkcjonuje od momentu, gdy taki twór powstał. To zresztą nie jest rzecz typowa tylko dla hobby. Co jakiś czas regularnie wypływa w tej czy innej formie. I podobnie jest na tych anglojęzycznych forach, gdzie mimo przyjętego założenia, że chwalimy, co jakiś czas kwitną dyskusje o tym, jak należy wypowiadać się w galeriach, co to jest konstruktywna krytyka itd. Zupełnie jak u nas. To się raczej nie zmieni, raczej będziemy to sobie wyjaśniać znowu i w miarę potrzeb. Mam wrażenie, że HKK i chyba Ty też robicie założenie, polegające na rozdzieleniu modelu i modelarza. Mogę się mylić, ale i tak takie założenie funkcjonuje. Że skoro krytykujemy model, to automatycznie modelarz nie jest ruszany. To jest teoretycznie zasadne podejście, ale nie wytrzymuje zetknięcia z rzeczywistością. Twórca i dzieło to nie są zupełnie oddzielne byty, ponieważ człowiek inaczej podchodzi do istotnych dla niego rzeczy. Utożsamia się z tym co kocha i wówczas traci na tym racjonalność jego oceny (zakładając dość odważnie, że taka racjonalność w ogóle nie jest mu obca, ale to dygresja ;). Oczywiście może zdarzyć się, że ktoś zaprze się, iż jest absolutnie zawsze obiektywny, ale ja mu nie uwierzę. I nawet jeśli jakimś cudem nie będę miał racji, to sytuacja będzie statystycznie pomijalna. Związek twórcy z dziełem wpływa w różnym stopniu na racjonalność podejścia, ale warto pamiętać, że np. oceniając czyjś model ingerujemy także w tę delikatną materię. Nawet, jeśli uważamy, że na tę materie nie ma tu miejsca. Wciąż możemy zranić czyjeś uczucia i rzecz sprowadza się do decyzji, czy chcemy zachować się przyzwoicie. Komunikacja pisana jest na tyle niejednoznaczna w przekazywaniu intencji, że twórca staje wobec podobnego wyzwania. Wypada mu bowiem, wydłużyć smycz oceniającym. Także z przyzwoitości, bo przyzwoitym jest założyć, że adwersarz nie ma złych intencji, jak i rozumieć, że podejście do własnego dzieła w jakimś stopniu obciążone jest nadwrażliwością. Oddzielną kwestią jest to, czy w ogóle powinno się wyrażać krytykę w galeriach. Moim zdaniem taki bezkrytyczny model forum jest śmiertelnie nudny i kompletnie bezproduktywny. Czyli znowu nudny. W dodatku w naszej, polskiej rzeczywistości nie jest intuicyjny. Bezkrytyczne poklepywanie się po plecach na ogół, właściwie zawsze, pojawia się jako wizja negatywnej rzeczywistości. Modelarze chcą by ich modele były pochwalone wraz z dobrodziejstwem kontekstu, w którym na pochwałę trzeba zasłużyć jakością. W którym pochwała owa coś znaczy i nie jest przyznawaną z automatu nagrodą za udział. Tylko nie zawsze potrafią pogodzić się z tym, że jakość wymaga wysiłku. A, że ludzie nie widzą różnicy między wypowiedzią publiczną, a komentarzem w zamkniętym gronie, czy między luzactwem, a brakiem grzeczności to jest jeszcze inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 39 minut temu, greatgonzo napisał: Oddzielną kwestią jest to, czy w ogóle powinno się wyrażać krytykę w galeriach. Szczególnie kiedy ma się 9 miesięcy na podpowiedź, a przypomina się sobie o tym w galerii. 42 minuty temu, greatgonzo napisał: Tylko nie zawsze potrafią pogodzić się z tym, że jakość wymaga wysiłku. No nie potrafią, ale... 42 minuty temu, greatgonzo napisał: Modelarze chcą by ich modele były pochwalone wraz z dobrodziejstwem kontekstu, w którym na pochwałę trzeba zasłużyć jakością. W którym pochwała owa coś znaczy i nie jest przyznawaną z automatu nagrodą za udział. chciałbyś dużo pochwał, czy wolałbyś mniej, ale od tych na których zdaniu Ci zależy? Bo jeśli to drugie to też jest tutaj potrzebne dobrodziejstwo kontekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi