Skocz do zawartości

Sturmtiger 1/35 - RFM

patrykd

Rekomendowane odpowiedzi

Po skończonej przygodzie z AH-64 z innego działu wracam na stare śmieci. Tym razem mój wybór padł na Sturmtigera z firmy RFM. Miałem już do czynienia z tą firmą w przypadku budowy Shermana i wiem czego można się spodziewać (wypychacze w miejscach gdzie nie powinno ich być, ślady łączeń form i mozolne składanie gąsienic). Na razie wrzucam zdjęcie pudła gdyż jestem w fazie kolekcjonowania dodatków. Na pewno będą blaszki. Myślę też o jakiś figurkach, ale nie obiecuję. Pojazd posiada wnętrze więc będzie sporo zabawy. Jako, iż udział w działaniach bojowych tych pojazdów był marginalny nie mogę go mocno zmęczyć. Co do schematu malowania mam coś na myśli, ale na razie się jeszcze zastanawiam. Wkrótce wrzucę też zdjęcia z dodatków, które skolekcjonuję.

image.png.75b10d3e13060d3f853fb223d47e5b34.png

• Like 2

2 godziny temu, mandrivecs napisał:

Jeden brał udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego?

W archiwach jest mowa o dwóch sturmtigerach w Warszawie podczas powstania.

A ciekawostką jest, że jeden z egzemplarzy to był prototyp na kołach z bandażami i jak to określono

w literaturze z nadbudową wykonaną z żelaza.

• Haha 1

6 godzin temu, Seb napisał:

W archiwach jest mowa o dwóch sturmtigerach w Warszawie podczas powstania.

A ciekawostką jest, że jeden z egzemplarzy to był prototyp na kołach z bandażami i jak to określono

w literaturze z nadbudową wykonaną z żelaza.

Dokładnie taki

sturmtiger-prototype-demonstration-in-front-of-hitler-arys-20-october-1943.jpg101.jpg105.jpg

i póżniejszy

new01.jpg

w Kummersdorf

102.jpg

108.jpg109.jpg

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

58 minut temu, Greif napisał:

Jak już to ze stali -a nie z żelaza- zwykla stal a nie pancerna.

"Prototyp posiadał pancerz nadbudowy wykonany z żelaza". Wyd. Militaria 420 str 13.

Dodam, że później ten prototyp dostał stalowe koła i obecnie znajduje się w muzeum w Kubince.

1 minutę temu, Seb napisał:

"Prototyp posiadał pancerz nadbudowy wykonany z żelaza". Wyd. Militaria 420 str 13.

Dodam, że później ten prototyp dostał stalowe koła i obecnie znajduje się w muzeum w Kubince.

Co źródło to inne określenie, choć dotyczy tego samego tematu. 1 fotka ma podpis ,,....  Pojazd posiadał nadbudówkę wykonaną ze stali nieutwardzanej      .. ,,

Kiedyś byłem świadkiem rozmowy brygadzisty ze starym pracownikiem, ten drugi dostał polecenie aby przewiercić parę elementów, gdy zapytał brygadzistę ,, czy ma wiercić widią ,, na co dostał odpowiedź ,, nie widią, tylko wiertłem z węglikiem spiekanym ..   

• Super Moderator

to że w Militariach piszą bzdury wiadomo nie od dzisiaj, stal to odpowiednia mieszanina żelaza z węglem, w ilości od 0,002% do 2,1% węgla nazywana jest stalą, która charakteryzuje się nawet 1000 razy większą twardością niż czyste żelazo.

Mam pytanie. Wg instrukcji wnętrze pojazdu częściowo malowane jest kolorem French blue (a.mig 0062). Czy faktycznie tak było? No i czy zna ktoś lepszy zamiennik niż gówniate farby od miga majoneza. Może coć od AK real colors lub mr hobby lub Tamyia?

W dniu 24.10.2024 o 19:52, patrykd napisał:

Wg instrukcji wnętrze pojazdu częściowo malowane jest kolorem French blue (a.mig 0062). Czy faktycznie tak było?

Na niebiesko były malowane nieliczne bardzo istotne "pudełka" takie jak - wyłącznik bezpieczeństwa strzelania i to we wszystkich pojazdach bojowych.
Kolory wewnątrz standardowe w tym okresie. Podwozia pochodziły od uszkodzonych Tygrysów I.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1

• 4 weeks later...

Pierwsze koty za płoty. Zrobiona nadbudówka wewnątrz i sklejone gąsienice. Gąsienice mogę pochwalić za prostotę montażu.  Podoba mi się też faktura stali walcowanej na nadbudówce. Ta odlewana też jest spoko., dlatego nie zamierzam tutaj ingerować. Co do reszty już tak różowo nie jest. Musiałem trochę powalczyć by wkleić wewnętrzne poszycie. Przyszły też figurki. Zamówiłem też blaszkę do malowania wzorków na kamuflarzu (w tle widoczna). Mam zamiar luźno inspirować się pojazdem, który jest widoczny na ostatnich zdjęciach. Ale raczej nie będę mu usuwał chyba błotników, ale za to dodam do niego zimmerit ( gotowy). Jak też  widać na zdjęciach dodałem mu trafienie z przodu, rozwierciłem te otwory na przodzie działa i na jego przeciwwadze dodałem ślady cięcia palnikiem.  

PS. Czy ktoś próbował robić uszkodzenia na zimmericie z firmy ATAK? I jak wychodzi to w praniu i czy wygląda to dobrze?

330399814_Nadbudwkabudowa1.thumb.jpg.82140476dc577963cfbc15f795b9e27b.jpg236634108_Nadbudwkabudowa2.thumb.jpg.50e3fe73e7d3adc54cbb69bde3ce03e7.jpg2093907305_Nadbudwkabudowa3.thumb.jpg.4f5065f303a50567b9b014cc478a7a14.jpg204.jpg.16de21a576a51a2507e266b4a4513e4d.jpgimage.jpeg.7d9f6057f0ecd56d206f75835f402a9d.jpegimage.jpeg.fd906e82943dff251e5f87c9a0075d4c.jpeg

Edytowane przez patrykd
  • Like 4