patrykd Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Po skończonej przygodzie z AH-64 z innego działu wracam na stare śmieci. Tym razem mój wybór padł na Sturmtigera z firmy RFM. Miałem już do czynienia z tą firmą w przypadku budowy Shermana i wiem czego można się spodziewać (wypychacze w miejscach gdzie nie powinno ich być, ślady łączeń form i mozolne składanie gąsienic). Na razie wrzucam zdjęcie pudła gdyż jestem w fazie kolekcjonowania dodatków. Na pewno będą blaszki. Myślę też o jakiś figurkach, ale nie obiecuję. Pojazd posiada wnętrze więc będzie sporo zabawy. Jako, iż udział w działaniach bojowych tych pojazdów był marginalny nie mogę go mocno zmęczyć. Co do schematu malowania mam coś na myśli, ale na razie się jeszcze zastanawiam. Wkrótce wrzucę też zdjęcia z dodatków, które skolekcjonuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Fajnie. Obserwuje bo mam go tylko bez bebechów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 49 minut temu, patrykd napisał: Jako, iż udział w działaniach bojowych tych pojazdów był marginalny nie mogę go mocno zmęczyć. Myślę, że był wystarczająco męczący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Ten ma fajny kamuflaż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 1 godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Ten ma fajny kamuflaż. Też mi się podoba ten kamuflarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października (edytowane) Powstało tego koło 7 sztuk - dobrze kojarzę? Ps. Ten w kamuflażu ma inną lufę, niż na Twoim pudełku... Edytowane 23 Października przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 18 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października 35 minut temu, mandrivecs napisał: Powstało tego koło 7 sztuk - dobrze kojarzę? Ps. Ten w kamuflażu ma inną lufę, niż na Twoim pudełku... Jeszcze popatrze na wersje. Ale producent daje wybor lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 24 minuty temu, enten napisał: 18 sztuk A dokładnie to w monografii tak to wymyślili - 16-17+1 Lufa jest ta sama, to coś na końcu to przeciwwaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października 15 minut temu, Seb napisał: A dokładnie to w monografii tak to wymyślili - 16-17+1 Lufa jest ta sama, to coś na końcu to przeciwwaga. No tak mialem na mysli ten pierścień na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Jeden brał udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Tak na youtubie jest nawet filmik z wysyrzalu podczas powstania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Jeden brał udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego? W archiwach jest mowa o dwóch sturmtigerach w Warszawie podczas powstania. A ciekawostką jest, że jeden z egzemplarzy to był prototyp na kołach z bandażami i jak to określono w literaturze z nadbudową wykonaną z żelaza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Października Super Moderator Share Napisano 24 Października Jak już to ze stali -a nie z żelaza- zwykla stal a nie pancerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października (edytowane) 6 godzin temu, Seb napisał: W archiwach jest mowa o dwóch sturmtigerach w Warszawie podczas powstania. A ciekawostką jest, że jeden z egzemplarzy to był prototyp na kołach z bandażami i jak to określono w literaturze z nadbudową wykonaną z żelaza. Dokładnie taki i póżniejszy w Kummersdorf Edytowane 24 Października przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 58 minut temu, Greif napisał: Jak już to ze stali -a nie z żelaza- zwykla stal a nie pancerna. "Prototyp posiadał pancerz nadbudowy wykonany z żelaza". Wyd. Militaria 420 str 13. Dodam, że później ten prototyp dostał stalowe koła i obecnie znajduje się w muzeum w Kubince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 1 minutę temu, Seb napisał: "Prototyp posiadał pancerz nadbudowy wykonany z żelaza". Wyd. Militaria 420 str 13. Dodam, że później ten prototyp dostał stalowe koła i obecnie znajduje się w muzeum w Kubince. Co źródło to inne określenie, choć dotyczy tego samego tematu. 1 fotka ma podpis ,,.... Pojazd posiadał nadbudówkę wykonaną ze stali nieutwardzanej .. ,, Kiedyś byłem świadkiem rozmowy brygadzisty ze starym pracownikiem, ten drugi dostał polecenie aby przewiercić parę elementów, gdy zapytał brygadzistę ,, czy ma wiercić widią ,, na co dostał odpowiedź ,, nie widią, tylko wiertłem z węglikiem spiekanym .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Października Super Moderator Share Napisano 24 Października to że w Militariach piszą bzdury wiadomo nie od dzisiaj, stal to odpowiednia mieszanina żelaza z węglem, w ilości od 0,002% do 2,1% węgla nazywana jest stalą, która charakteryzuje się nawet 1000 razy większą twardością niż czyste żelazo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Mam pytanie. Wg instrukcji wnętrze pojazdu częściowo malowane jest kolorem French blue (a.mig 0062). Czy faktycznie tak było? No i czy zna ktoś lepszy zamiennik niż gówniate farby od miga majoneza. Może coć od AK real colors lub mr hobby lub Tamyia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października https://suter-meggen.ch/bausaetze/ammo/sortiment/pdf/acrylic-colors-conversion-chart.pdf Może tu popatrz, jest tu Twoja farba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października W dniu 24.10.2024 o 19:52, patrykd napisał: Wg instrukcji wnętrze pojazdu częściowo malowane jest kolorem French blue (a.mig 0062). Czy faktycznie tak było? Na niebiesko były malowane nieliczne bardzo istotne "pudełka" takie jak - wyłącznik bezpieczeństwa strzelania i to we wszystkich pojazdach bojowych. Kolory wewnątrz standardowe w tym okresie. Podwozia pochodziły od uszkodzonych Tygrysów I. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października No i zdecydowałem o paru dodatkach. Wlatuja te blaszki , i ci dwaj panowie : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 25 minut temu, patrykd napisał: No i zdecydowałem o paru dodatkach. i ci dwaj panowie : Skąd pacynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października (edytowane) 4 minuty temu, _OldMan_ napisał: Skąd pacynki ? Ebay. Przyjdą za miesiąc Edytowane 28 Października przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano Środa o 19:06 Autor Share Napisano Środa o 19:06 (edytowane) Pierwsze koty za płoty. Zrobiona nadbudówka wewnątrz i sklejone gąsienice. Gąsienice mogę pochwalić za prostotę montażu. Podoba mi się też faktura stali walcowanej na nadbudówce. Ta odlewana też jest spoko., dlatego nie zamierzam tutaj ingerować. Co do reszty już tak różowo nie jest. Musiałem trochę powalczyć by wkleić wewnętrzne poszycie. Przyszły też figurki. Zamówiłem też blaszkę do malowania wzorków na kamuflarzu (w tle widoczna). Mam zamiar luźno inspirować się pojazdem, który jest widoczny na ostatnich zdjęciach. Ale raczej nie będę mu usuwał chyba błotników, ale za to dodam do niego zimmerit ( gotowy). Jak też widać na zdjęciach dodałem mu trafienie z przodu, rozwierciłem te otwory na przodzie działa i na jego przeciwwadze dodałem ślady cięcia palnikiem. PS. Czy ktoś próbował robić uszkodzenia na zimmericie z firmy ATAK? I jak wychodzi to w praniu i czy wygląda to dobrze? Edytowane Środa o 19:28 przez patrykd 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi