Macisso Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Godzinę temu, TAW napisał: Cholernie dobrze ta rdza wygląda. Aż się chce po druciankę iść Potwierdzam. Złoto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 7 Października Autor Share Napisano 7 Października Podsufitka zrobiona. Jako, iż nie lubię nieużywanego sprzętu to musiałem trochę weatheringu i tutaj dodać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października (edytowane) Obicia zewnętrzne skończone również. Zaczęte też brudzenie podwozia. Nadal jeszcze nie skończyłem malować wszystkich akcesorii pojazdu. Edytowane 19 Października przez patrykd 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października Coś ostatnio mam wrażenie że dział pancerny umiera na tym forum. Ludzie robią swoje modele a nikt nic nie komentuje, krytykuje, itp. Czyżby był to powolny jego kres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października 9 minut temu, patrykd napisał: Coś ostatnio mam wrażenie że dział pancerny umiera na tym forum. Ludzie robią swoje modele a nikt nic nie komentuje, krytykuje, itp. Czyżby był to powolny jego kres. Ja mam za mało doświadczenia żeby krytykować Za to chętnie zaglądam. Zdarza się też coś napisać 🫡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października Krytykować nie wolno bo to jest "trolowanie". ... więc jest miło i przyjemnie. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października 1 godzinę temu, patrykd napisał: Coś ostatnio mam wrażenie że dział pancerny umiera na tym forum. Ludzie robią swoje modele a nikt nic nie komentuje, krytykuje, itp. Czyżby był to powolny jego kres. Nie umiem pisać tak żeby nie brzmieć jak dupek. No ale dobra: wydaje mi się że czerwony powinien być nieco bardziej przygaszony albo nawet brązowy jeśli zależy ci na realiźmie, ale ogólnie to kolorki wyglądają nieźle, podoba mi się ten kontrast, chociaż czerwonemu i zielonemu przydałaby się odrobina distressingu, wygląda też że położyłeś je zdecydowanie zbyt grubą warstwą bo widać uskok w miejscach oderwanej taśmy maskującej. Następnym razem spróbuj przetrzeć te krawędzie na mokro drobnym papierem, polecam elastyczne od 3M. Podoba mi się chipping, drobny, dużo ale nie przeszkadza, zwłaszcza na wydechach, jak zrobiłeś? Co do błota, na pewno planujesz robić je takie mokre? Jeśli ma on być unieruchomiony i z amerykańcami to pewnie stoi tam już od kilku dni, gdyby padał deszcz to by je zmył, jeśli nie to powinno być bardziej wyschnięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października 45 minut temu, Kalor napisał: Nie umiem pisać tak żeby nie brzmieć jak dupek. No ale dobra: wydaje mi się że czerwony powinien być nieco bardziej przygaszony albo nawet brązowy jeśli zależy ci na realiźmie, ale ogólnie to kolorki wyglądają nieźle, podoba mi się ten kontrast, chociaż czerwonemu i zielonemu przydałaby się odrobina distressingu, wygląda też że położyłeś je zdecydowanie zbyt grubą warstwą bo widać uskok w miejscach oderwanej taśmy maskującej. Następnym razem spróbuj przetrzeć te krawędzie na mokro drobnym papierem, polecam elastyczne od 3M. Podoba mi się chipping, drobny, dużo ale nie przeszkadza, zwłaszcza na wydechach, jak zrobiłeś? Co do błota, na pewno planujesz robić je takie mokre? Jeśli ma on być unieruchomiony i z amerykańcami to pewnie stoi tam już od kilku dni, gdyby padał deszcz to by je zmył, jeśli nie to powinno być bardziej wyschnięte. O i właśnie o taką krytykę mi chodziło Co do kolorów wypowiadałem się już wcześniej. Korzystałem z farb ammo do późnych pojazdów. Czerwony miał odzwierciedlać minię. Ciężko uzyskać efekt distresingu mi gdy maluje się pędzlem. Był to mój pierwszy kamuflarz malowany nim i widać niedociągnięcia w postaci zbyt grubej warstwy w okolicach odrywanych masek. Dzięki za poradę z szlifowaniem krawędzi i na pewno następnym razem użyję drobniuteńkiego papieru ściernego. Wracając jeszcze do urozmaicania modelu to oczywiście w planach jest brudzenie nadwozia, więc nie będzie tak monotonnie sądzę. Aczkolwiek tutaj nioe wiem jeszcze w co pójść czy sam kurz wystarczy? Na wydchu pojechałem chipping fluidem do obić, przez co dało się ładnie wyskrobać to co trzeba. Błoto. Hmm po części obawiałem się tego pytania. Tutaj bardziej traktuję to jako element nauli bo nigdy tak mokrego nie robiłem jeszcze błota. Wiem, że nie pasuje to do tych figurek, no ale uznć można że to świeżo przejęty czołg i dopiero co zrobili sobie pamiątkowe pozowanie. Jeszcze raz dziękuję za jakąś konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października 26 minut temu, patrykd napisał: O i właśnie o taką krytykę mi chodziło Co do kolorów wypowiadałem się już wcześniej. Korzystałem z farb ammo do późnych pojazdów. Czerwony miał odzwierciedlać minię. Ciężko uzyskać efekt distresingu mi gdy maluje się pędzlem. Był to mój pierwszy kamuflarz malowany nim i widać niedociągnięcia w postaci zbyt grubej warstwy w okolicach odrywanych masek. Dzięki za poradę z szlifowaniem krawędzi i na pewno następnym razem użyję drobniuteńkiego papieru ściernego. Wracając jeszcze do urozmaicania modelu to oczywiście w planach jest brudzenie nadwozia, więc nie będzie tak monotonnie sądzę. Aczkolwiek tutaj nioe wiem jeszcze w co pójść czy sam kurz wystarczy? Na wydchu pojechałem chipping fluidem do obić, przez co dało się ładnie wyskrobać to co trzeba. Błoto. Hmm po części obawiałem się tego pytania. Tutaj bardziej traktuję to jako element nauli bo nigdy tak mokrego nie robiłem jeszcze błota. Wiem, że nie pasuje to do tych figurek, no ale uznć można że to świeżo przejęty czołg i dopiero co zrobili sobie pamiątkowe pozowanie. Jeszcze raz dziękuję za jakąś konstruktywną krytykę. Jak malowałeś pedzlem to faktyczne, czerwony jest wredny i słabo kryje, ale można zrobić dwie rzeczy, spróbować na początek zmieszać z rdzawoczerwonym który kryje lepiej. Oraz kłaść kilka cienkich warstw robiąc spore przerwy pomiedzy żeby wszystko odparowało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hangar72 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Czego używasz jako tła do robienia zdjęć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października 4 godziny temu, Hangar72 napisał: Czego używasz jako tła do robienia zdjęć ? Brystol do kupienia w papierniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października (edytowane) Wszystko masz pięknie tylko... Problemem przy takim kamo jest brak tzw "świateł" czyli modelowania aerografem. Nie chce się tu mądrować bo sam mam z tym problem... ale... może lekko rozjaśnisz dekle jakąś olejnicą? Ewentualnie bardzo lekko górna płytę psiknąć jasno-źóltym po całości? Powodzenia Edytowane 21 Października przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Ja nie komentuję, tylko podpatruję i naciskam na te szare serduszko po prawej. Poza tym lepię tylko amerykańskie, to się nie "wymondrzam". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 23 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Wszystko masz pięknie tylko... Problemem przy takim kamo jest brak tzw "świateł" czyli modelowania aerografem. Nie chce się tu mądrować bo sam mam z tym problem... ale... może lekko rozjaśnisz dekle jakąś olejnicą? Ewentualnie bardzo lekko górna płytę psiknąć jasno-źóltym po całości? Powodzenia Teraz juz nie jestem w stanie pobawic sie w modulację plam niestety bo już są nałożone inne efekty. Ale przy nastepnym pojezdzie z wielobarwnym cammo to się w to pobawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października (edytowane) Udało mi się zmontować koła pojazdu i dostosować je wizualnie do całości. Pojazd po raz pierwszy stoi z zamontowanymi kołami. Edytowane 23 Października przez patrykd 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Godzinę temu, patrykd napisał: Udało mi się zmontować koła pojazdu i dostosować je wizualnie do całości. Pojazd po raz pierwszy stoi z zamontowanymi kołami. Masz już bliżej końca jak początku , kola brudziłeś jakimiś specyfikami czy olejnymi farbami. P.S. Bardzo fajnie wygląda podoba mi się choć szkoda że nie przygasiłeś trochę tych kolorów choć nie wiem jak na żywo wygląda bo zdjęcia potrafią bardzo mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października (edytowane) 11 minut temu, bulik58 napisał: Masz już bliżej końca jak początku , kola brudziłeś jakimiś specyfikami czy olejnymi farbami. P.S. Bardzo fajnie wygląda podoba mi się choć szkoda że nie przygasiłeś trochę tych kolorów choć nie wiem jak na żywo wygląda bo zdjęcia potrafią bardzo mylić. Brudzone błotem i splashami od vallejo (akryle). Na to też wet ground od ammo miga (olej). No i trochę efektów cieknącego oleju też od ammo miga. Bardzo zależy mi na tym pojeździe by błoto wyglądało na dość świeże. Co do kolorów kamuflażu nie chcę się już powtarzać, ale następnym razem porozjaśniałbym te placki aero troszeczkę. Niestety nie wiem jaki kolor dobrze nadaje się do rozjaśniania mini bo po dodaniu żółtego robi się ceglany, a po dodaniu białego różowy. Jakoś nie widzi mi się to. Edytowane 23 Października przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 55 minut temu, patrykd napisał: Niestety nie wiem jaki kolor dobrze nadaje się do rozjaśniania mini bo po dodaniu żółtego robi się ceglany, a po dodaniu białego różowy. Jakoś nie widzi mi się to. Może Buff? Ogólnie, poza tematem intensywności plam kamuflazu, jak już koledzy wspomnieli, to bardzo mi się podoba Koła świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października 4 minuty temu, Albatros napisał: Może Buff? Ogólnie, poza tematem intensywności plam kamuflazu, jak już koledzy wspomnieli, to bardzo mi się podoba Koła świetne Dzięki za pozytywny odbiór. Teraz biore się za gąsienice by potem znow zaczac malowac detale no i moze w końcu pomalować z przodu ten ślad po pocisku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października (edytowane) Żeby jeszcze zamknąć spekulację co do koloru mini to postanowiłem zrobić szybki eksperyment. Jako, iż posiadam książkę AK REAL COLORS OF WW2 zrobiłem zdjęcie modelu na tle kartki z książki ukazujący oryginalne detale pomalowane w tym kolorze. Zdjęcie nieobrabiane w żaden sposób przeze mnie. Jak widać na nim kolor jest bardzo zbliżony. Edytowane 23 Października przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Błotko wygląda bardzo świeżo, zatem udana próba Ciekawi mnie jak wyjdą gąski. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października 1 godzinę temu, Macisso napisał: Błotko wygląda bardzo świeżo, zatem udana próba Ciekawi mnie jak wyjdą gąski. Pozdr Sam jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października W dniu 23.10.2025 o 22:05, patrykd napisał: Żeby jeszcze zamknąć spekulację co do koloru mini to postanowiłem zrobić szybki eksperyment. Jako, iż posiadam książkę AK REAL COLORS OF WW2 zrobiłem zdjęcie modelu na tle kartki z książki ukazujący oryginalne detale pomalowane w tym kolorze. Zdjęcie nieobrabiane w żaden sposób przeze mnie. Jak widać na nim kolor jest bardzo zbliżony. Ja bym też nie sugerował książką jeden do jednego, bo dobór kolorów podczas drukowania w drukarni to też temat rzeka i niekoniecznie może on odpowiadać rzeczywistości. Na pewno kolor, jaki zastosowałeś jest odpowiedni, bez żadnych wątpliwości. Według mnie jednak całościowo gryzie się trochę z pozostałymi barwami, bo Dunkel jest ciemny i przygaszony, zieleń wypłowiała i również przygaszona, a ten brąz- zbyt żywy i krwisty na ich tle. Oczywiście takie tony i nasycenie kolorów mogłoby wystąpić w rzeczywistości, zwłaszcza że im bliżej końca wojny tym różnice kolorów i zakres ich zastosowań w armii niemieckiej coraz bardziej odbiegały od odgórnych regulaminów, instrukcji i wzorców. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano Niedziela o 19:11 Autor Share Napisano Niedziela o 19:11 (edytowane) Znów mały kroczek do przodu. Pojazd po raz pierwszy ma zamontowane gąsienice i KM. Podoba mi się bardzo jego bryła bo w końcu jest kompletna. Edytowane Niedziela o 19:12 przez patrykd 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano Niedziela o 19:20 Share Napisano Niedziela o 19:20 Błotniście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi