duju69 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Witam Model wykonany praktycznie prosto z pudła, z dodatków jedynie blaszki z Eduarda do kokpitu oraz rurka pilota z Mastera. Malowany Gunze seria H oraz akryle Tamiya, brudzony różnymi specyfikami od Ammo oraz AK. Jest to model wykonany bez specjalnego spoglądania na zdjęcia czy dokumentacje wiec jest to swego rodzaju SF (jestem świadom błędów merytorycznych oraz warsztatowych). Pierwotnie nie miałem w planach prezentowania modelu na żadnych forach (na tym modelu testowałem różne techniki które przedtem nigdy nie używałem) ale po namyśle postanowiłem zaprezentować. Niestety zdjęcia są jakie są z braku jakiegokolwiek aparatu (zdjęcia robię telefonem) a że na razie nie mamy środków do zakupu lepszego sprzętu więc na razie musi tak zostać. Zapraszam do komentowania. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października nie moja skala, ale podoba sie ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Daj lepsze oświetlenie ale model spoko podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Cześć! Doceniam wkład pracy i model może robić wrażenie! Osobiście powiedziałbym, że dół i boki są w punkt, ale góra jak dla mnie zbyt brudna. Wygląda to trochę, jakby ktoś tam się ładował w butach na grubej podeszwie prosto z zaoranego pola i po tym skakał. A jednak oni przecież te samoloty myli, a deszcz ze słońcem trochę te górę czyścił, farba raczej od tego blakła. Mimo tej uwagi Twój model to mocny kawał roboty, gratuluję - życzę miłego dnia i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Tak to tu tylko zostawię... (wikipedia) Jak będziesz miał już sprzęt to koniecznie zrób nowe zdjęcia bo jest na co popatrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Widać zaangażowanie, gratuluję. Trochę szkoda, że kalkomanie wygrywają starcie z detalami modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Całość bardzo się podoba, choć brudzenie trochę bardziej kojarzy mi się z egzemplarzem muzealnym. Generalnie OK . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października 11 godzin temu, Adamo722 napisał: Daj lepsze oświetlenie ale model spoko podoba się Mam w planach zbudowanie sobie profesjonalnego bezcieniowego studia fotograficznego, ale to dopiero w okolicach grudnia bo muszę jeszcze sobie to dobrze przemyśleć co i jak zrobić. 9 godzin temu, pmroczko napisał: Cześć! Doceniam wkład pracy i model może robić wrażenie! Osobiście powiedziałbym, że dół i boki są w punkt, ale góra jak dla mnie zbyt brudna. Wygląda to trochę, jakby ktoś tam się ładował w butach na grubej podeszwie prosto z zaoranego pola i po tym skakał. A jednak oni przecież te samoloty myli, a deszcz ze słońcem trochę te górę czyścił, farba raczej od tego blakła. Mimo tej uwagi Twój model to mocny kawał roboty, gratuluję - życzę miłego dnia i pozdrawiam Paweł Jeśli chodzi o górę to powiem szczerzę że po zakończonym weatheringu nie wiozłem pod uwagę jednej rzeczy, że matowy kolor bezbarwny mocno uwydatnia brudzenie które na błyszczącym werniksie są słabiej dostrzegalne, przez co rzeczywiście samolot wydaje się dożo bardziej brudny, mój błąd. Uprzedzając pytanie raczej nie mam w planach zmywania i robienia na nowo. 31 minut temu, kelly9mm napisał: Widać zaangażowanie, gratuluję. Trochę szkoda, że kalkomanie wygrywają starcie z detalami modelu. Z tymi kalkami to sam nie wiem dlaczego nie ułożyły się lepiej w liniach podziału, kalki to kartograf a użyłem do nich tonę sola i seta. Podejrzewam że powinienem je po prostu poodciskać ręcznie. 8 minut temu, barszczo napisał: Całość bardzo się podoba, choć brudzenie trochę bardziej kojarzy mi się z egzemplarzem muzealnym. Generalnie OK . Ale jak rozumiem takimi stojącymi pod chmurką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Godzinę temu, barszczo napisał: Całość bardzo się podoba, choć brudzenie trochę bardziej kojarzy mi się z egzemplarzem muzealnym. Generalnie OK . Ale przecież on nie stoi w Krakowie! Muzealne F-8 wyglądają tak: 46 minut temu, duju69 napisał: Jeśli chodzi o górę to powiem szczerzę że po zakończonym weatheringu nie wiozłem pod uwagę jednej rzeczy, że matowy kolor bezbarwny mocno uwydatnia brudzenie które na błyszczącym werniksie są słabiej dostrzegalne, przez co rzeczywiście samolot wydaje się dożo bardziej brudny, mój błąd. Uprzedzając pytanie raczej nie mam w planach zmywania i robienia na nowo. Gdzie tam, zwykle nie proponuję ludziom grzebania przy gotowym modelu. Na przyszłość może - takie malowanie US Navy, szaro-białe wysokiej widzialności to powinno być półmatowe a nawet błyszczące tak długo jak farba jest w miarę świeża, oczywiście. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Godzinę temu, pmroczko napisał: Ale przecież on nie stoi w Krakowie! Muzealne F-8 wyglądają tak: Gdzie tam, zwykle nie proponuję ludziom grzebania przy gotowym modelu. Na przyszłość może - takie malowanie US Navy, szaro-białe wysokiej widzialności to powinno być półmatowe a nawet błyszczące tak długo jak farba jest w miarę świeża, oczywiście. Pozdrawiam Paweł Swoją drogą byłem trzy tygodnie temu w Krakowie w muzeum lotnictwa, i troszkę szkoda było patrzeć na te wszystkie samoloty stojące pod chmurką i niszczejące. Z drugiej strony raczej ciężko by było wszystkie trzymać pod zadaszeniem. Ale przynajmniej jest jeden plus tego że sporo jest tam inspiracji dla modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Ładny model. Podoba się. Może i ma niedoróbki ale ogólnie robi dobre wrażenie. Co do prezentowania modeli to pamiętaj, że każdy model wart jest pokazania. W najgorszym,ym razie spotkasz się że ścianą milczenia co będzie oznaczać, że podążasz w złym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 1 godzinę temu, duju69 napisał: troszkę szkoda było patrzeć na te wszystkie samoloty stojące pod chmurką i niszczejące. Z drugiej strony Właśnie tak - z jednej strony chciało by się, żeby wszystkie muzealne maszyny były zadbane i w ogóle. Ale dla mnie muzeum w Krakowie jest bardzo ciekawym miejscem gdzie zwykły człowiek ma bardzo rzadką w Polsce możliwość dotknąć samolotu i to jest bardzo cenne i powinno być możliwe chociażby na jakichś mniej cennych eksponatach, nawet jeśli wiadomo, że one się zniszczą w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października (edytowane) Słusznie! ***** Spitfire! Edytowane 24 Października przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi