Skocz do zawartości

Niebieski RWD-8 - IBG 1:72

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Od dłuższego czasu chciałem zbudować ten samolot, a teraz zapraszam do warsztatu.

Zbliża się 1.11 i ten projekt ma taki klimat - z jednej strony ma upamiętnić Wandę Modlibowską, która latała tym samolotem:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wanda_Modlibowska

Dodatkowo jest to budowane na cześć @KayFranz, którego nie ma już z nami... A to on przekonywał, że ta poznańska RWD powinna być nie czerwona, ale niebieska. Jego argumentacja do mnie trafiła i nawet kupiłem od niego komplet kalkomanii potrzebnych do zbudowania takiego niebieskiego RWD, przez niego opracowanych.

Część dyskusji jest w tym wątku:

A ja kupiłem trochę blaszek i zaczynam rzeźbienie kokpitu:

hull01.jpg

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Edytowane przez pmroczko
  • Like 7

No i wspaniale!

Też podobają mi się RWD właśnie niebieskie.

10 godzin temu, pmroczko napisał:

Dodatkowo jest to budowane na cześć @KayFranz, którego nie ma już z nami... A to on przekonywał, że ta poznańska RWD powinna być nie czerwona, ale niebieska. Jego argumentacja do mnie trafiła i nawet kupiłem od niego komplet kalkomanii potrzebnych do zbudowania takiego niebieskiego RWD, przez niego opracowanych.

Również mam ten komplet.

Z zestawem do RWD-13 już nie zdążyliśmy...

• Like 1

Ja też mam kalki KayFranza. Ale niebieski RWD jeszcze poczeka. Muszę odlać poprawione maski silnika i śmigło.

Czy może wiecie, gdzie KayFranz je drukował ? Bo z korespondencji z nim wynikało, że u zachodniego sąsiada., ale przydałby się konkret. 

Mam kilka kalek do wydrukowania i ta wiadomość byłaby przydatna.

• 7 months later...

Dzień dobry!

Jak to mówią, co się odwlecze, to nie uciecze... Przynajmniej czasem tak jest, np. w tym przypadku.

Biorę się z powrotem za ten projekt i na razie skończyłem kabinę i zamknąłem kadłub.

Na zdjęciu poniżej podłoga kabiny z drążkami sterowymi z drutu - ich zakończenia z wikolu -  i pedałami steru z blaszek fototrawionych:

cpit01.jpg

A tu już po pomalowaniu i wklejeniu do kabiny:

cpit02.jpg

I z innego kierunku:

cpit03.jpg

Co mnie zaskoczyło, to to, że w wersji DWL w przedniej kabinie nie było ŻADNYCH przyrządów... Trochę tak jakby jechać na rowerze, prawda?

Z zastrzałów wyciąłem "iksy" i będę je dorabiał z czegoś cieńszego. Zastrzały pasowane na sucho do "skrzydła zdrady", ale docelowo będzie zamontowany żywiczny płat - niestety nie ma na nim żadnych mocowań do zastrzałów, trzeba będzie coś zaczarować.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Paweł

• Like 3

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Mam następny update.

Kadłub prawie kompletnie wyposażony:

hull02.jpg

Pracowałem też nad żywiczną częścią zamienną dla "skrzydła zdrady":

wing01.jpg

Strzałka pokazuje miejsce, gdzie były pęcherze powietrza - wypiłowałem te miejsca i wkleiłem w to miejsce fragmenty ramki - po wypiłowaniu na gładko wszystko jest OK.

Skrzydło pomalowałem od góry na srebrno (Humbrol 11) i naklełem pierwsze kalkomanie od KayFranza. Do tego dobierałemniebieski kolor na przód kadłuba. Niebieski to ciężki kolor do dobrania (dla mnie). W tym przypadku zaskakująco  najlepszym doborem był kolor "Macragge Blue" z firmy Games Workshop. Wynik malowania na razie wygląda tak:

paint01.jpg

Teraz biorę się za dokończenia kadłuba.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!

Paweł

• Like 3

Cześć!

Dzięki za komentarz i za miłe słowa!

Celowo użyłem Humbrola 11 żeby zaznaczyć to, że lakier którego wtedy używano (nitro + pył aluminiowy) był jednak trochę ziarnisty.

Pozdrawiam!

Paweł

• Like 1

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Mam kolejny update:

Na dolnej powierzchni skrzydeł przykleiłem mocowania zastrzałów wzorowane na detalach z zestawu IBG:

wing02.jpg

Prace na kadłubie idą pełną parą - przykleiłem kalkomanie, zrobiłem od nowa wiatrochrony (zgubiłem części z zestawu!) a także zrobiłem linki sterowe:

hull03.jpg

hull04.jpg

Teraz maluję i oznaczam spód skrzydła i będę próbował ostrożnie to zmontować.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 12

Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za komentarze!

9 godzin temu, barszczo napisał:

Super wygląda

Cieszę się, że się podoba!

3 godziny temu, mig napisał:

Robione z ramki wyciągniętej nad płomieniem świeczki?

Ależ skąd! W żadnym wypadku! Skąd ten pomysł?

Były wyciągane nad płomieniem zapalniczki!

Tak bardziej serio to zgodzę się, że za grube są. Z perspektywy czasu żałuję, że nie wziąłem czarnej ramki do rozciągnięcia, wyglądały by na cieńsze. No i mogłem spróbować rozciągnąć to jeszcze cieniej - chociaż już teraz byłem przy granicy swoich zdolności. Pewnie gdybym poćwiczył budowę takiego czegoś to z czasem udało by mi się zejść niżej z ich przekrojem. Wiele razy się już to na forum pojawiało, ale w realu ten efekt nie jest taki rażący jak na zdjęciach makro, dlatego z początku tego nie widziałem, dopiero jak już wszystko było gotowe i zrobiłem foty, wtedy zauważyłem. Cóż, będzie to lekcja na przyszłość.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Paweł

1 godzinę temu, pmroczko napisał:

Były wyciągane nad płomieniem zapalniczki!

Nad płomieniem świeczki jest wygodniej. Kolor ramki nie ma tu wielkiego znaczenia. Przy odrobinie wprawy można rozciągnąć ramkę na grubość włosa.

Model zapowiada się ciekawie.

Dziękuję za komentarz!

Uściślę, że używam zapalniczki typu "Zippo", więc obie ręce mam wolne, tak jak ze świeczką. Tej samej zapalniczki używam też do naciągania wklejonych "linek" - jest to trik o którym wciąż zbyt wielu modelarzy nie słyszało.

Pozdrawiam!

Paweł

• pmroczko changed the title to Niebieski RWD-8 - IBG 1:72