smialus Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 Owszem po remontach były malowane, te co przyszły w fabrycznym malowaniu nie były pokryte zieloną farbą. Dla nas na plus bo nie trzeba maskować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) W tym pędzie zapomniałem chyba o zaszpachlowaniu otworów na światła. Raczej ich nie powinno być we wczesnych wersjach ale poprawcie jeśli się mylę? Na schemacie malowania te lampy są zamalowane. Wklejać i zamalować czy zaszpachlować. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 1 godzinę temu, jacek napisał: W tym pędzie zapomniałem chyba o zaszpachlowaniu otworów na światła. Raczej ich nie powinno być we wczesnych wersjach ale poprawcie jeśli się mylę? Na schemacie malowania te lampy są zamalowane. Wklejać i zamalować czy zaszpachlować. Zaszpachlować, nie wklejać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Kolejny problem jaki napotkałem to belki podskrzydłowe a w zasadzie ich brak. Pominę fakt że bolce, kołeczki nie pasują rozstawem do uzbrojenia ale małe chińskie rączki dały ich o dwie szt za mało. Teraz zamiast baniaków pod kadłubem będę musiał podwiesić zasobnik KKR. Nie jestem pewny czy był on na wyposażeniu naszych maszyn od początku ich eksploatacji??? I tak czego się nie dotknę to piach w oczy.. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Godzinę temu, jacek napisał: Kolejny problem jaki napotkałem to belki podskrzydłowe a w zasadzie ich brak. Pominę fakt że bolce, kołeczki nie pasują rozstawem do uzbrojenia ale małe chińskie rączki dały ich o dwie szt za mało. Teraz zamiast baniaków pod kadłubem będę musiał podwiesić zasobnik KKR. Nie jestem pewny czy był on na wyposażeniu naszych maszyn od początku ich eksploatacji??? I tak czego się nie dotknę to piach w oczy.. Z tego co pamiętam to zasobniki zaczęto stosować po wycofaniu Su-20 z eksploatacji, ponieważ Su-20 wykonywały m in zadania rozpoznawcze, ale to jeszcze ktoś musiał by się wypowiedzieć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Tazman79 napisał: Z tego co pamiętam to zasobniki zaczęto stosować po wycofaniu Su-20 z eksploatacji, ponieważ Su-20 wykonywały m in zadania rozpoznawcze, ale to jeszcze ktoś musiał by się wypowiedzieć... Wieść niesie że weszły do służby w Świdwinie po likwidacji odrzutowego w Powidzu. Tak czy inaczej raczej go podwieszę co by nie było tak goło pod brzuszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 Kroczek dalej. Zaraz zamknę to owiewkami i kadłub prawie gotowy do malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Po wycofaniu Su-20 w 1997 dostawali kilka sztuk Su-22M4 do zasobnika KKR-1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 A czy przypadkiem w kabinie nie powinien znajdować się ekran jak na drugim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Nie, pulpit od KKRa to nasz polski produkt i jest po lewej stronie na pionowej ścianie stykającej się z tablicą przyrządów..zamiast pulpitu specjalnego nr 2 jeśli to komu co mowi Na pierwszym zdjęciu jest ok, tak powinno bycw wersji z KKR Edytowane 16 Grudnia 2024 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 4 minuty temu, em napisał: Nie, pulpit od KKRa to nasz polski produkt i jest po lewej stronie na pionowej ścianie stykającej się z tablicą przyrządów..zamiast pulpitu specjalnego nr 2 jeśli to komu co mowi Na pierwszym zdjęciu jest ok, tak powinno bycw wersji z KKR A czy wczesnomalowany 3305, bo zrozumiałem że autor taki egzemplarz robi, nie miał tego ekranu i był przystosowany do KKR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Chyba tylko egzemplarze sprzed 30 serii czyli te od której u nas są telewizory, były modyfikowane Wczesnomalowany , to fabryczne malowanie czy po remoncie z kolorowym kierunkiem? Edytowane 16 Grudnia 2024 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Brzusiu pomazany. Nie chciałem żeby wyszło tak super prosto z fabryki więc trochę zostawiłem tych cieni. Za stary też nie może być wiec jeszcze pomyślę czy zapuścić linie podziału blach. Mam nadzieję że się podoba bo mi tak. Zobaczę jeszcze jutro jak wyschnie ale raczej to jest to. Na żywo jakoś to lepiej wygląda. I nie tak szaro. To chyba przez to białe tło. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 Na dzisiaj starczy. Taki sobie ten śrebrny ale jeszcze go trochę pobrudzę jakimiś wyciekami i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Jak kołeczki nie pasują to możesz je odciąć i zrobić nowe, pasujące. Albo je olać i wkleić bez kołeczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 11 minut temu, mig napisał: Jak kołeczki nie pasują to możesz je odciąć i zrobić nowe, pasujące. Albo je olać i wkleić bez kołeczków. Wiadomo że można. Ja po prostu opisuję jakość i dokładność zestawu który najtańszy nie jest. Być może dzięki temu ktoś po mnie uniknie rozczarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Jaki numer planujesz, bo jak chcesz krakersa podczepić to musisz określić numer, nie wszystkie samoloty mogły przenosić KKR. Jak możesz poprawić, to przed pokrowcem jest szary kolor to dość charakterystyczne jest dla Su. Brzechwa stabilizujaca jest podzielona na trzy części. Jakiego metalika używasz bo bardzo widać gradacje?? Części metaliczne były w różnych odcieniach aż po lekko żółtawy, tam można się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2024 8 godzin temu, smialus napisał: Jaki numer planujesz, bo jak chcesz krakersa podczepić to musisz określić numer, nie wszystkie samoloty mogły przenosić KKR. Jak możesz poprawić, to przed pokrowcem jest szary kolor to dość charakterystyczne jest dla Su. Brzechwa stabilizujaca jest podzielona na trzy części. Jakiego metalika używasz bo bardzo widać gradacje?? Części metaliczne były w różnych odcieniach aż po lekko żółtawy, tam można się pobawić. Planowałem 8818 bo na takim swój pierwszy lot wykonał pilot który jest patronem tego projektu ale z racji tego że za dużo ósemek a i piloci latali na różnych maszynach w półku to numer nie jest tak istotny. Jeśli chodzi o pokrowiec pod przednią owiewką to już za późno na zmiany bo ją przykleiłem. Brzechwy nie chcę przecinać bo przerwy między poszczególnymi jej częściami są naprawdę minimalne i boje się że na modelu mogłoby by to wyglądać pokracznie. Raczej tak zostawię. Tylko linie zapuszczę. Mam metale od Mig-a i taki pierwszy położyłem, potem próbowałem to ratować i prysnąłem jeszcze raz srebrnym Gunze nr8. Dzisiaj trochę to przetrę i powinno być lepiej. Różnice widać na zdjęciu SPPU-22 Jesli masz nr maszyn które w Świdwinie przenosiły KKR to będę wdzięczny za podesłanie takowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2024 Po przeszlifowaniu jeszcze raz prysnąłem tylko tym razem Gunze SM 208 jednak te metalizery nie mają sobie równych a w porównaniu choćby do wyrobów Mig-a to jest przepaść. Musze ich trochę dokupić i będzie spokój na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2024 No i zaczęło się. Pierwsze plamy kamuflażu schną. Jutro następne i następne i następne… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 14 godzin temu, jacek napisał: Wiadomo że można. Ja po prostu opisuję jakość i dokładność zestawu który najtańszy nie jest. Być może dzięki temu ktoś po mnie uniknie rozczarowania. Gotowe zestawy belek robi firma AWC Models Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 (edytowane) 13 minut temu, jacek napisał: No i zaczęło się. Pierwsze plamy kamuflażu schną. Jutro następne i następne i następne… To jaki mu numer boczny ,,wymyśliłeś,,? Edytowane 17 Grudnia 2024 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 17 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2024 4 minuty temu, em napisał: To jaki mu numer boczny ,,wymyśliłeś,,? Jeszcze nie wymyśliłem. Tak jak kolega smialus napisał powyżej nie wszystkie maszyny mogły przenosić KKR a ja jeszcze nie wiem które mogły. Jak ktoś podpowie i żuci numerami to wtedy któryś wybiorę. Pytałem o to pilota ale naturalnym jest że po tylu latach ma prawo nie pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 (edytowane) 3407, 3508, 3509, 3710 i 3811 i wszystkie z 30 serii. No ale tak, kamuflaż zaczynasz malować to rozumiem, że masz już jakiś płatowiec na uwadze. Pamiętaj, że każdy samolot miał inny rozkład plam, nie było jasnej i klarownej instrukcji malowania, każdy był inny. No te metalizery od Miga dramat... Gunze jedne z lepszych i oczywiście Alclad, Model Master jeszcze ale czy są do dostania na tą chwilę? Jeśli chcesz KKR podwiesić to jedynie ze zbiornikami, bo w takiej konfiguracji latają. A ten brąz to jaki użyłeś, bo wygląda mi na kolor ochra a taki na pierwszych nie był stosowany. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez smialus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 Po pierwszym remoncie z czerwonymi numerami w białej obwódce jeszcze 8205,9306. Chyba 8205 latał z żółtymi w Powidzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi