Skocz do zawartości

SU-22 M4 1/48 Kitty Hawk

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, jacek napisał:

Czyli egzemplarz ze zdjęcia jest przedremontowy?

Przede wszystkim nie polski, więc nie wiem. Piszę o remontach w Bydgoszczy. Żółty stożek pojawił się na naszych tam remontowanych i to też nie od razu.

• Like 1

Godzinę temu, Tazman79 napisał:

Wg mnie pomyliłeś zielone kolory, w miejscu jaśniejszego powinien być ciemny i na odwrót, w miejscu ciemnego jaśniejszy... No chyba że się mylę...

Tak się właśnie stało. Po wykrzyczeniu wszystkich brzydkich wyrazów w conajmniej trzech językach wziąłem się za oklejanie od nowa i jutro na spokojnie to prysnę. 

Zdecydowanie stożek w dwóch odcieniach aluminium... żółty tak jak koledzy podpowiadają wszystkie żółte są po remontach. To pomyliłeś kolory, dlatego wydawał się takiego dziwnego koloru?? Ale zauważ że robisz samolot już poremontowy...

Sorki za ten C403, zapedzilem się odpowiedni pod pierwsze malowanie jest C310 oraz  H310

20241218_193831.jpg

Edytowane przez smialus

To koniec. 
Przyszły kalki od Model Maker  i teraz dopiero widzę że malowanie jest z    6PLM-B w Pile choć internet podpowiadał co innego. Po za tym samolot miał być Mjr Fiszera który obiecał mi podpis na zdjęciu  tak jak w przy moim Mig 21. Niestety mimo wielu zapewnień zdjęcia nie mam.

W tej sytuacji muszę sobie odpuścić realizm i zgodność z historią i porzucić ten egzemplarz z Świdwina. Zostanę przy tym co mam czyli Pilski Su z nr. 3216.

No po prostu kompromitacja po całości.

W związku z tym mam pytania:

Czy w tej maszynie mógł być podwieszony KKR ???

Czy kolor „zielony” w tym samolocie to ten którym pomalowana jest górna część statecznika pionowego czyli H-26 od Gunze???. Chodzi np o plamę na lewej stronie pod owiewką. 

Stan na teraz przedstawiają zdjęcia. Stan psychiczny nie do opisania… Dramat po prostu. Może trzeba jakieś inne zajęcie na zimę sobie znaleść? Szydełkowanie może?

IMG_7432.jpeg

IMG_7431.jpeg

Godzinę temu, smialus napisał:

Nie raczej KKR nie. Tobie brakuje jednych belek żeby podczepić na spód baniaki a na zewnątrz SPPU?? Na zdjęciu masz oryginalny Rosyjski kamuflaż

3216.png

Jednej pary, bo w zestawie jest ich dwie. 
Ta zieleń trochę jakby jaśniejsza jest na kamuflażu niż na stateczniku.

37 minut temu, smialus napisał:

Dielektryki trochę inny odcień jest. Moja tak wygląda, a i ściągnij kasety ASO bo te nie miały...

20241219_145057.jpg

Według schematu malowania kasety są. Na zdjęciu oryginału ich nie ma. Do dupy z takimi pomocami. Stożek wlotowy źle pomalowany. Zasobnika KKR nie mogę podwiesić. Uzbrojenia z baniakami także. Na kolory też każdy ma inny pomysł. Mam już dość tego modelu. 
Dokończę bo muszę. Postawie na półce jako kolejny ale bez potwierdzenia w rzeczywistości i tyle. Miała być diorama z dodatkami ale już mam to głęboko w poważaniu. Poddaje się. 
Może jesteś zainteresowany szpargałami do swoich to chętnie odsprzedam żeby się nie walały po szufladach?

IMG_7434.jpeg

Stan na teraz. 
Jutro lakier i brudzenie. Potem jeszcze poskładać do kupy, postawić na półkę i zapomnieć 

Przynajmniej poćwiczyłem malowanie z ręki i to tanim aerografem. Choć jeden pozytyw.

IMG_7435.jpeg

• Like 1

Pamiętaj że instrukcje do kalkomanii jak i instrukcję do modeli to są ogolnikowe. Masz jeden schemat który jest powielany, np schemat malowania się zmienia, wersja samolotu itp. Myślę, że trochę Ciebie naprowadzalismy na odpowiedni tor pracy ale oprócz tego no  trzeba patrzeć  i analizowac po zdjęciach danego platowca ale to nie powinna być dla Ciebie nowość. Nie jest źle także nie narzekaj.  Co do bambetli które zostały tobie, nie są mi potrzebne bo mam sporo rzeczy do Su-22 jako dodatków, i sporo rzeczy sam robię we własnym zakresie.

Zapuściłem linie podziału w tym moim potworku panel linerem od Mig. Deep Grey na spod i jasne miejsca. Deep Brown na górę i ciemne miejsca ( chyba).

IMG_7440.jpeg

• Like 2

Linie podziału na górnych powierzchniach zapuszczone i wyczyszczone. Miały być w miarę delikatne i wydaje mi się że tak wyszło. Ja jestem zadowolony. Teraz kalki.

Malowanie jest pod nr 3216 No ale on nie mógł mieć podwieszonego KKR. Jak dam inny numer to nie będzie pasował do kamuflażu i tak dalej. Ale to konsekwencja moich wcześniejszych błędów. Może dać nr który był przystosowany do przenoszenia KKR a nie posiada dokumentacji fotograficznej w czeluściach  internetu i w ten sposób wybornie się przed weryfikacją. Jakieś pomysły? 
Próbuję jakoś uratować ten ulepek bo dużo pracy mnie kosztował a błędy które popełniłem trochę te prace marnują. 

IMG_7444.jpeg

IMG_7443.jpeg

IMG_7442.jpeg

IMG_7441.jpeg

Widzę pewną szansę. Maszyny ze Świdwina od 27 serii miały po cztery kasety ASO. Na wyposażenie weszły też po wycofaniu SU-20 zasobniki KKR. Stożek wlotowy jak na zdjęciu zaczęto malować na żółto zielony kolor (od kiedy, nie wiem?) ale mogę go na upartego zasłonić deklem. Zgodnie ze schematem od Model Maker-a kamuflaż malowano czterema kolorami w tym piaskowym. Pozostaje układ plam ale to sprawa dyskusyjna. Mam problem ze znalezieniem wykazu z numerami maszyn ze Świdwina. Na zdjęciu jest 8817 i prawdopodobnie 8818 a jako trzeci 8816 który jest też na drugim zdjęciu z 2017r ( z dwukolorowym stożkiem ale już  w innym malowaniu. Pozostaje użyć numeru maszyny który nie ma dokumentacji zdjęciowej, jest z 27 serii, ze Świdwina i może temat się wybroni?

Teraz WALCIE jak w Indiański bęben😄 Jestem gotowy...

8817.jpg

8816.jpg

Edytowane przez jacek

3 minuty temu, skarczu napisał:

A nie łatwiej najpierw położyć kalkomanie a później zapuścić łosza?

Tak będziesz musiał robić dwa razy, bo kalki będą czyste.

Ja tylko zapuszczam linie podziału więc zwykle po położeniu kalki wystarczy że ją przetnę w miejscu łączenia blach. jeśli nie to poprawiam. Po za tym jeszcze nie wybrałem ostatecznie numeru o czym powyżej.

1 godzinę temu, skarczu napisał:

A nie łatwiej najpierw położyć kalkomanie a później zapuścić łosza?

Tak będziesz musiał robić dwa razy, bo kalki będą czyste.

Też o to samo chciałem zapytać. Jeśli chodzi o zgodność: ja to przeżyję (nie jestem takim purystą), wiele innych osób też, jak Tobie pasuje, to po tych przebojach z tym "półkownikiem" będzie Ok. 

• Thanks 1

4 godziny temu, jacek napisał:

Stożek wlotowy jak na zdjęciu zaczęto malować na żółto zielony kolor (od kiedy, nie wiem?)

Piał o tym wyżej Kolega:

W dniu 18.12.2024 o 15:03, Wymysl napisał:

Żółty stożek pojawił się na naszych tam remontowanych i to też nie od razu.

Koledzy, jeszcze raz proszę. Może ma ktoś z was numery Su-22 służące w Świdwinie?

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego wykazu. 

35 minut temu, jacek napisał:

Koledzy, jeszcze raz proszę. Może ma ktoś z was numery Su-22 służące w Świdwinie?

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego wykazu. 

https://gdziewojsko.wordpress.com/samoloty-bojowe-i-s-b-w-wp/su-22/

Proszę, tu masz wszystkie Su-20 i Su-22 w tabelkach 

Szukaj 40 PLMB 

Edytowane przez Tazman79
  • Thanks 1