Skocz do zawartości

PZL.13 - Jaki był?

CrazyPillow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W tym wątku będę opisywał budowę samolotu PZL.13 w wersji beta. Jeśli kojarzycie mój wątek, gdzie wykonałem model tego samolotu, wyszło tam trochę pośpiechu i niedociągnięć. Ponieważ jednak wielu z Was zaciekawił ten temat, a sam model stanowił dosyć sporą przeróbkę modelu "Karasia", charakteryzującą się zwłaszcza kabiną ze sporą liczbą okien, postaram się tutaj zrobić tą przeróbkę znacznie lepiej, bazując na zdobytych doświadczeniach oraz liczę na szeroką dyskusję i burzę mózgów z innymi forumowiczami.

10 minut temu, CrazyPillow napisał:

postaram się tutaj zrobić tą przeróbkę znacznie lepiej

Na jakim modelu będziesz bazował?

16 minut temu, Grzes napisał:

Na jakim modelu będziesz bazował?

Kolega Baas ArK proponował model SK-Model (ex-Heller). Z tego co kojarzę ten model, ma on wklęsłe linie, co da możliwość wytrasowania takich samych linii na przerabianym kadłubie. Ale tym razem jestem otwarty na wszelkie sugestie. Dobra baza to podstawa. Tym razem już nie będzie po taniości :). Ale skala pozostaje 1:72. Choć 1:48 kusi, oj kusi.

10 minut temu, CrazyPillow napisał:

SK-Model (ex-Heller)

Heller ma wypukłe linie podziału. Chyba że SkModel go przerył w co wątpię. Wybierz model IBG - kilka zł więcej ale jakość nieporównywalna. 

• Thanks 1

Godzinę temu, abtb napisał:

Wybierz model IBG

Otóż to :super:

Tylko sprawdź która wersja będzie najlepsza do przeróbki, bo pudełek jest sporo

image.png.a45fc995657d1d2cedd4b199f7b4f98b.png

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

7 minut temu, abtb napisał:

Na logikę to chyba wersja "A"

No tak się zastanawiałem.

Z drugiej strony - czy wersja ma jakieś znaczenie, skoro i tak przeróbce ulega cała góra kadłuba, a całość istniała tylko na rysunkach... 

• Thanks 1

W dniu 30.10.2024 o 23:16, CrazyPillow napisał:

Kolega Baas ArK proponował model SK-Model (ex-Heller).

Owszem, proponowałem, ale jako bazę do budowy tego "prototypowej" 13-tki. A IBG jakościowo to obecnie najlepsza opcja.

A jeśli mogę jeszcze coś zaproponować to wycieczkę do krakowskiego Muzeum Lotnictwa Polskiego i dokładnie obejrzeć komunikacyjne RWD.  Może przydać się i przy drugim projekcie.

• Thanks 1

16 godzin temu, Baas ArK napisał:

Owszem, proponowałem, ale jako bazę do budowy tego "prototypowej" 13-tki. A IBG jakościowo to obecnie najlepsza opcja.

A no tak, musiałem coś pokręcić. A do muzeum w Krakowie się wybieram (byłem za dzieciaka) i też polecam innym. Ostatnio byłem w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie (jest parking, ładna wystawa pod dachem i w plenerze, jest co oglądać). Też serdecznie polecam - w środku Polski, więc każdy ma blisko 😉. Drogę też zbudowali 😀.

• Haha 1