CrazyPillow Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Witam. W tym wątku będę opisywał budowę samolotu PZL.13 w wersji beta. Jeśli kojarzycie mój wątek, gdzie wykonałem model tego samolotu, wyszło tam trochę pośpiechu i niedociągnięć. Ponieważ jednak wielu z Was zaciekawił ten temat, a sam model stanowił dosyć sporą przeróbkę modelu "Karasia", charakteryzującą się zwłaszcza kabiną ze sporą liczbą okien, postaram się tutaj zrobić tą przeróbkę znacznie lepiej, bazując na zdobytych doświadczeniach oraz liczę na szeroką dyskusję i burzę mózgów z innymi forumowiczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października 10 minut temu, CrazyPillow napisał: postaram się tutaj zrobić tą przeróbkę znacznie lepiej Na jakim modelu będziesz bazował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 30 Października Autor Share Napisano 30 Października 16 minut temu, Grzes napisał: Na jakim modelu będziesz bazował? Kolega Baas ArK proponował model SK-Model (ex-Heller). Z tego co kojarzę ten model, ma on wklęsłe linie, co da możliwość wytrasowania takich samych linii na przerabianym kadłubie. Ale tym razem jestem otwarty na wszelkie sugestie. Dobra baza to podstawa. Tym razem już nie będzie po taniości . Ale skala pozostaje 1:72. Choć 1:48 kusi, oj kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października 10 minut temu, CrazyPillow napisał: SK-Model (ex-Heller) Heller ma wypukłe linie podziału. Chyba że SkModel go przerył w co wątpię. Wybierz model IBG - kilka zł więcej ale jakość nieporównywalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Heller jest wypukły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: Wybierz model IBG Otóż to Tylko sprawdź która wersja będzie najlepsza do przeróbki, bo pudełek jest sporo Edytowane 30 Października przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 7 godzin temu, Grzes napisał: Tylko sprawdź która wersja Na logikę to chyba wersja "A" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 7 minut temu, abtb napisał: Na logikę to chyba wersja "A" No tak się zastanawiałem. Z drugiej strony - czy wersja ma jakieś znaczenie, skoro i tak przeróbce ulega cała góra kadłuba, a całość istniała tylko na rysunkach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października Zdecydowanie IBG, weź wersję A jak najwcześniejszą bardzo fajny projekt , kibicuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada W dniu 30.10.2024 o 23:16, CrazyPillow napisał: Kolega Baas ArK proponował model SK-Model (ex-Heller). Owszem, proponowałem, ale jako bazę do budowy tego "prototypowej" 13-tki. A IBG jakościowo to obecnie najlepsza opcja. A jeśli mogę jeszcze coś zaproponować to wycieczkę do krakowskiego Muzeum Lotnictwa Polskiego i dokładnie obejrzeć komunikacyjne RWD. Może przydać się i przy drugim projekcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada 16 godzin temu, Baas ArK napisał: Owszem, proponowałem, ale jako bazę do budowy tego "prototypowej" 13-tki. A IBG jakościowo to obecnie najlepsza opcja. A no tak, musiałem coś pokręcić. A do muzeum w Krakowie się wybieram (byłem za dzieciaka) i też polecam innym. Ostatnio byłem w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie (jest parking, ładna wystawa pod dachem i w plenerze, jest co oglądać). Też serdecznie polecam - w środku Polski, więc każdy ma blisko . Drogę też zbudowali . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 6 Listopada Autor Share Napisano 6 Listopada Dzisiaj przyszedł model bazowy - IBG, wczesna wersja Karasia. Zaczynam dumać, jak to pociąć. Ale model jest taki śliczny, że aż żal przerabiać . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Listopada Share Napisano 6 Listopada 34 minuty temu, CrazyPillow napisał: Ale model jest taki śliczny, że aż żal przerabiać . To sklej zawartość pudełka i ciesz się życiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada To sklej Karasia i kup następny model do przeróbki na PZL-13. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada W dniu 6.11.2024 o 22:39, giberes napisał: To sklej zawartość pudełka i ciesz się życiem To by było za proste . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi