Skocz do zawartości

Spitfire Mk.Ia, Eduard 1/48

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Taki wczesny Spit, z pierwszych dostaw. Śmigło z dwoma łopatami, płaski wiatrochron. Malowanie będzie z literami kodowymi WZ-S, 19 dywizjon RAF. Pierwszy jaki otrzymał nowe samoloty. Jestem przy pierwszym podkładzie, spojrzę czy będzie coś do poprawek i maluję spód. Kolor srebrny ogólnie. Ciekawe, czy jakoś były widoczne różnice w panelach, robiłem takie rzeczy np.w Mustangach czy EE Lightningu, ale Spitfire ze srebrnym spodem i zróżnicowanymi panelami, pokrywami luków 🤔

20241031_091412.jpg

20241102_201731.jpg

20241101_161318.jpg

20241102_192221.jpg

20241102_192203.jpg

FB_IMG_1730626124519.jpg

FB_IMG_1730626121386.jpg

FB_IMG_1730626094385.jpg

FB_IMG_1730626116652.jpg

FB_IMG_1730626109826.jpg

• Like 3

57 minut temu, GrzegorzM napisał:

Ciekawe, czy jakoś były widoczne różnice w panelach, robiłem takie rzeczy np.w Mustangach czy EE Lightningu, ale Spitfire ze srebrnym spodem i zróżnicowanymi panelami, pokrywami luków 🤔

Wczesna Złośnica, będę zaglądał :D. Na spodzie różnic w panelach nie było, był malowany na srebrno po całości i to raczej na matowo. Poniżej fotka Mk.I, co prawda z malowaniem czarny/biały, ale dół silnika na srebrno. Wygląda jakby był machnięty srebrzanką do kaloryferów:

118.JPG.b360ced4992941a3b7a627a73adda0a1.JPG

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Też mi wychodzi by jednak jakiegoś urozmaicenia poszukać dopiero na etapie washa i weatheringu. To pomalowane. Hataka C003.

20241103_112932.jpg

20241103_113015.jpg

Edytowane przez GrzegorzM
  • Like 1

Zawsze miło popatrzeć na Spita.

Model jest z pudła? Bo jak tak zerkam na kabinę, to trochę zastanawiam się czy to jest ten sam Eduard, wychwalany w innym wątku, czy może jest więcej firm o tej nazwie ;).

33 minuty temu, greatgonzo napisał:

Bo jak tak zerkam na kabinę...

A że co? Co tam jest nie tak? Pytam bo też mam go w planach tylko z

cz-b spodem.

2 godziny temu, greatgonzo napisał:

Zawsze miło popatrzeć na Spita.

Model jest z pudła? Bo jak tak zerkam na kabinę, to trochę zastanawiam się czy to jest ten sam Eduard, wychwalany w innym wątku, czy może jest więcej firm o tej nazwie ;).

Z pudła. Z worka też zresztą części wyjąłem;) I zastrzeżeń ja akurat nie mam jak dotąd. 

W zestawie to nie wiem. Ale na prezentowanych tu zdjęciach źle się dzieje w zespole fotela. Nie jestem pewny, bo to małe i zdjęcia rozmywają szczegóły, ale sam fotel wygląda na jakąś hybrydę krzesła plastikowego i metalowego, o ile nie jest to plastikowy fotel pomalowany na zielono. Jeśli nawet założymy, że producent odkopał jakąś, nieznaną dotąd dokumentację metalowego fotela, to wciąż byłaby to dużo późniejsza wersja. Pasy są nieprawidłowo zaczepione - w tym czasie były jeszcze biodrowe, nie udowe. To znaczy, dla tego, dziwnego fotela są OK,  dla portretowanego samolotu - nie. Samo  ułożenie pasów jest pewnie jeszcze nieskończone, więc nie ma co marudzić. Pikowany materacyk pod plecy też niezgodny z rzeczywistością.

...oraz gniazdo ładowania lotniskowego, tuż nad lewym skrzydłem, którego nie chciało mi się zaszpachlowac, chociaż instrukcja to zaleca. Wysoko prawdopodobne jest, że go w tym miejscu nie było. Pomine je w washu to może się ukryje;). Gratulacje za znajomość szczegółów wczesnego Spita🤝