skarczu Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Skusiłem się na ten model z dwóch powodów - chciałem mieć jakiegoś PWS-a a po drugie spróbować modelu wydrukowanego w 3d. Wybór padł na PWS-10 ze 141 Eskadry Myśliwskiej, 4-go Pułku Lotniczego z Torunia. Jakość wydrukowanych elementów zaskoczyła mnie pozytywnie. Detale są bardzo szczegółowe. Boję się tylko czy tego nie popsuję. Poniżej kilka zdjęć: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada Muszę dokupić trochę materiałów i w związku z tym kilka pytań: - czy skleić połówki kadłuba? Czy Poxipol dwuskładnikowy będzie właściwy? - w instrukcji podany jest kolor "Khaki" a samolot, który mam zamiar zrobić jest z 1934 roku. Czy Light polish khaki będzie właściwy? - jakiej grubości nić do naciągów zastosować? Obecnie posiadam nić 0,02mm, której używam do wykonywania linek anten ale wydaje mi się, że może być zbyt cienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Poxipol da radę, ja sugeruję wolnoschnący kley cyjanoakrylowy. Próbowałem przy druku 3D, działa też z żywicą i schnie na tyle wolno, że można spokojnie korygować błędy. Jeśli chodzi o naciągi, to ja przy 1/72 używam nici 0,03mm, ale pomiędzy 0,02 nie będzie widać różnicy. Powodzenia w budowie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada (edytowane) Zasiadam i patrzę. Które malowanie, toruńskie? Edytowane 11 Listopada przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 38 minut temu, skarczu napisał: - czy skleić połówki kadłuba? Czy Poxipol dwuskładnikowy będzie właściwy? Zdecydowanie idź w CA. Poxipol nie jest dobrym pomysłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Ja też już jestem. Przede wszystkim ciekawi mnie jaki jest w obróbce i sklejaniu ten druk. Czekam na relację. Jeśli merytoryka jest dla Ciebie istotna, to nie ufaj producentowi do końca. Potrafi przemycać zdrady. Zatem kontrola najwyższą formą zaufania. Linki 0,02 to już dość cienkie są jak na tę skalę, oczywiście zależy to od grubości rzeczywistych naciągów. Nie rozciągaj ich zbyt mocno, żeby jeszcze bardziej się nie "pocieniły". Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 40 minut temu, skarczu napisał: Czy Poxipol dwuskładnikowy będzie właściwy? Nie. Nawet jakbyś chciał na siłę kleić dwuskładnikowym to każdy szybko wiążący jest plastyczny (patrz na opis na pudełku). Tylko te wiążące kilka godzin są sztywne, szybkie są gumowate. Cyjanokryl klei bez problemu i taki będzie najlepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada 49 minut temu, barszczo napisał: Zasiadam i patrzę. Które malowanie, toruńskie? Tak, Toruńskie - chcę mieć coś z godłem lecącej kaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada 43 minuty temu, Grzes napisał: Zdecydowanie idź w CA. Poxipol nie jest dobrym pomysłem. Mam CA w żelu, on ma dłuższy czas schnięcia. Ale czy to się nada do sklejenia połówek kadłuba? Czy będę miał wystarczająco dużo czasu aby skorygować połówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada 45 minut temu, zaruk napisał: Linki 0,02 to już dość cienkie są jak na tę skalę, oczywiście zależy to od grubości rzeczywistych naciągów. Nie rozciągaj ich zbyt mocno, żeby jeszcze bardziej się nie "pocieniły". I tak zastanawiam się nad zakupem czegoś grubszego. W tej chwili męczę Wellingtona i ta 0,02 będzie wyglądała śmiesznie. Są dostępne 0,03 i 0,045 mm i chyba kupię obie - później wybiorę, która lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Zasiada i obserwuję. Kusi mnie ten model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 12 minut temu, skarczu napisał: Mam CA w żelu No i lux. Spokojnie zdążysz dobrze ułożyć kadłub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada siadam i patrze tez mnie kusi najlepiej pisz o wszystkim od ciecia po pilowanie, dopasowanie i klejenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 1 godzinę temu, skarczu napisał: I tak zastanawiam się nad zakupem czegoś grubszego. W tej chwili męczę Wellingtona i ta 0,02 będzie wyglądała śmiesznie. Są dostępne 0,03 i 0,045 mm i chyba kupię obie - później wybiorę, która lepsza. Tu masz trochę informacji: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talex0 Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Ja też dosiadam się do widowni. Trzeba zapoznawać się z nowymi technologiami. Jak do tej pory kleiłem tylko plastiki, ale świat się zmienia i technologia druku 3D mocno wkracza w nasze hobby. Podobno na naukę nigdy nie jest za późno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Będę podgladał. Pasjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Może warto dodać, że kadłub ma kołki ustalające, a skrzydła dwa otwory pod druty (ca. 0,8 mm) na prawie całej rozpiętości. Centropłat ma delikatne zagłębienia zgrane z tymi otworami. Centropłat na upartego można przewiercić na wylot. Więc jak ktoś czuje potrzebę, to wstawi tam drut o właściwej średnicy. Drutów nie ma w zestawie. Zastrzały fabrycznie mają otwory pod wzmocnienia prętami. Nie pamiętam jak z podwoziem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada 17 godzin temu, skarczu napisał: - jakiej grubości nić do naciągów zastosować? Obecnie posiadam nić 0,02mm, której używam do wykonywania linek anten ale wydaje mi się, że może być zbyt cienka. W realu 5-6mm, to w 1:72 0,06-0,08mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada 4 godziny temu, DobreMzimu napisał: W realu 5-6mm, to w 1:72 0,06-0,08mm Dzięki za podpowiedź. Czyli muszę kupić tą grubszą nić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Godzinę temu, skarczu napisał: Dzięki za podpowiedź. Czyli muszę kupić tą grubszą nić Nić albo żyłka wędkarska PS Czy zacząłeś coś wycinać z ramek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Czy zacząłeś coś wycinać z ramek? Niestety jeszcze nic . Dopiero w piątek wracam do domu. Postaram się coś pogrzebać w weekend. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Do klejenia dużych elementów np. połówek kadłuba możesz użyć Poxipolu. To, że na opakowaniu napisali spoiwo plastyczne to jest dość umowne. Nakładasz małe ilości tak aby nie wypływało w za dużo. Można też użyć Poxipolu jako szpachlówki. Linii podziału blach w tym nie zrobisz ale jako wypełnienie dużych ubytków się nadaje. Szary jest lepszy do modelarstwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada (edytowane) 16 godzin temu, DobreMzimu napisał: W realu 5-6mm, ... Z ciekawości - skąd takie dane, bo wartości wydają się trochę duże. P.S. Poprawka- centropłat ma otwory na druty, na wylot. Pomyliło mi się z PWS-26. P.S. 2 - Podpory są cienkie - ok. 0,25 mm. W Art of Trans - ca. 1,25 mm Edytowane 13 Listopada przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada (edytowane) 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Z ciekawości - skąd takie dane, bo wartości wydają się trochę duże. Cześć Wojtek http://www.wingnutwings.com/ww/v98C7274C/www/products/model_kitsets/32906/online_instructions/7132901 Albatros D.V & D.Va Page 17.jpg 0,15 w 1/32 ->0,067 w 1/72 W PWS 26 główne naciągi są jeszcze grubsze i nie wyglądają na linki http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-4.jpg https://bankfoto.info/wp-content/uploads/2019/04/15555071155cb727ab791f0.jpg tutaj naciąg wygląda na taśmę http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-8.jpg Linki napędów są cieńsze 4,.+ mm http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-20.jpg W Instrukcji Użytkowania w Locie https://muzlot.nazwa.pl/digitalizacja/index.php?/category/1206#content nie ma nic o naciągach i napędach. Takie dane są prawdopodobnie w Instrukcji Napraw, albo w Instrukcji Obsługi Technicznej, ale jeszcze ich nie znalazłem. PS Poza wszystkim pomyliłem PWS 10 z PWS 26 Edytowane 13 Listopada przez DobreMzimu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 14 godzin temu, DobreMzimu napisał: Czy zacząłeś coś wycinać z ramek? Przepraszam, że się wcinam. "Male Conieco": - kadłub "in & out" - skrzydła - skrzydła - krawędź natarcia - zoom in - powierzchnie sterowe i centropłat. Ugięcie płótna - takie jak widać. - od podpórek obcinałem cążkami, czeską "żyletką" i cienką (0,1 mm) piłką Tamiyi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi