Skocz do zawartości

PWS-10, Lukgraph, 1/72

skarczu

Rekomendowane odpowiedzi

Jest gitarra

• Thanks 1

Dzisiaj podczas nakładania kalek na górę płata problemy mnie ominęły, a to dlatego, że skalpelem obciąłem film przy samych krawędziach kalkomanii. Ale też było łatwiej, bo wiedziałem czego się spodziewać 😉.

Same kalki kładą się dość dobrze, reagują na płyny. Jedyne co im mogę zarzucić, to że są pancerne, ale może to być moja wina, bo zabezpieczyłem je wcześniej lakierem bezbarwnym. O rastrze i wystającym białym podkładzie było już wcześniej.

A tak wygląda sytuacja na ten moment:

20250319_223336.thumb.jpg.95f5fdc44baf3992a4235290db2c1ace.jpg

20250319_223419.thumb.jpg.5fbe7ef0277ac77091644e3437a86209.jpg

20250319_223714.thumb.jpg.92f05ea33db8c20568e9d89078209f30.jpg

20250319_223733.thumb.jpg.5b98b33c276b0db5f4bc883e8c44f582.jpg

• Like 11

Napisano (edytowane)

W przypadku Twojego modelu to już chyba nie ma znaczenia, ale przejrzałem swoje publikacje na temat (PW, WLU, PKL, TBiU, Morgałę, Królikiewicza ) i zastanawiam się nad wiarygodnością tego malowania. Producent modelu najwyraźniej wziął je z barwnych rysunków w TBiU (takie są na rozkładówce w TBiU, w starym Królikiewiczu są, ale bez spodu skrzydeł i numeru), ale nigdzie nie znalazłem zdjęć je potwierdzających. Owszem jest zdjęcie pokazujące górną powierzchnię płata z pasem, ale nie ma zdjęć, które by identyfikowały ten samolot. Co więcej wg Morgały (oraz PW) maszyna nr 5.10 służyła w 1PL, a nie 4.

Edytowane przez Wymysl
  • Thanks 1

11 minut temu, Wymysl napisał:

W przypadku Twojego modelu to już chyba nie ma znaczenia, ale przejrzałem swoje publikacje na temat (PW, WLU, PKL, TBiU, Morgałę, Królikiewicza ) i zastanawiam się nad wiarygodnością tego malowania. Producent modelu najwyraźniej wziął je z barwnych rysunków w TBiU (takie są na rozkładówce w TBiU, w starym Królikiewiczu są, ale bez spodu skrzydeł i numeru), ale nigdzie nie znalazłem zdjęć je potwierdzających. Owszem jest zdjęcie pokazujące górną powierzchnię płata z pasem, ale nie ma zdjęć, które by identyfikowały ten samolot. Co więcej wg Morgały (oraz PW) maszyna nr 5.10 służyła w 1PL, a nie 4.

Mam "Polish Wings" i TBiU i masz rację - nie ma w tych publikacjach zdjęć potwierdzających te oznaczenia. Jest już pozamiatane 😥.