Moses Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Jest gitarra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca Dzisiaj podczas nakładania kalek na górę płata problemy mnie ominęły, a to dlatego, że skalpelem obciąłem film przy samych krawędziach kalkomanii. Ale też było łatwiej, bo wiedziałem czego się spodziewać . Same kalki kładą się dość dobrze, reagują na płyny. Jedyne co im mogę zarzucić, to że są pancerne, ale może to być moja wina, bo zabezpieczyłem je wcześniej lakierem bezbarwnym. O rastrze i wystającym białym podkładzie było już wcześniej. A tak wygląda sytuacja na ten moment: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca (edytowane) W przypadku Twojego modelu to już chyba nie ma znaczenia, ale przejrzałem swoje publikacje na temat (PW, WLU, PKL, TBiU, Morgałę, Królikiewicza ) i zastanawiam się nad wiarygodnością tego malowania. Producent modelu najwyraźniej wziął je z barwnych rysunków w TBiU (takie są na rozkładówce w TBiU, w starym Królikiewiczu są, ale bez spodu skrzydeł i numeru), ale nigdzie nie znalazłem zdjęć je potwierdzających. Owszem jest zdjęcie pokazujące górną powierzchnię płata z pasem, ale nie ma zdjęć, które by identyfikowały ten samolot. Co więcej wg Morgały (oraz PW) maszyna nr 5.10 służyła w 1PL, a nie 4. Edytowane 20 Marca przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca 11 minut temu, Wymysl napisał: W przypadku Twojego modelu to już chyba nie ma znaczenia, ale przejrzałem swoje publikacje na temat (PW, WLU, PKL, TBiU, Morgałę, Królikiewicza ) i zastanawiam się nad wiarygodnością tego malowania. Producent modelu najwyraźniej wziął je z barwnych rysunków w TBiU (takie są na rozkładówce w TBiU, w starym Królikiewiczu są, ale bez spodu skrzydeł i numeru), ale nigdzie nie znalazłem zdjęć je potwierdzających. Owszem jest zdjęcie pokazujące górną powierzchnię płata z pasem, ale nie ma zdjęć, które by identyfikowały ten samolot. Co więcej wg Morgały (oraz PW) maszyna nr 5.10 służyła w 1PL, a nie 4. Mam "Polish Wings" i TBiU i masz rację - nie ma w tych publikacjach zdjęć potwierdzających te oznaczenia. Jest już pozamiatane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Poniedziałek o 15:29 Autor Share Napisano Poniedziałek o 15:29 Po długiej przerwie coś drgnęło. Po polakierowaniu błyszczącym zapuściłem washa z farby olejnej Vandyke Brown. Następnie lakier satynowy, trochę obić, brudzenia. Zacząłem robić naciągi, ale słabo to idzie... 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Wtorek o 19:22 Autor Share Napisano Wtorek o 19:22 Naciągi na zastrzałach baldachimu skończone. Finalnie nie było tak źle jak myślałem. Jednak poległem na naciągach stateczników poziomych. Na początku nawierciłem miejsca styku linek ze statecznikami. Naciągi zaczynałem od statecznika pionowego, po wyschnięciu kleju pozostało tylko przykleić linkę do poziomego... i nic z tego. Klej co chwilę puszczał, dokładałem CA, próba przyklejenia itd. W końcu gluty były tak duże, że musiałem oderwać linki od stateczników poziomych. Pozostało szlifowanie i o dziwo później linki przykleiły się za pierwszym razem. Pozostało zamaskować co nieco i cienkimi warstwami pomalować. Muszę jeszcze naciągi pomalować na czarno, delikatnie złoszować i powinno być dobrze. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Wtorek o 19:50 Share Napisano Wtorek o 19:50 Już jest dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Wtorek o 19:54 Share Napisano Wtorek o 19:54 A nie myślałeś, żeby przewiercić przez stateczniki na wylot, i kleić tylko w dwóch punktach na spodzie poziomych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Wtorek o 20:02 Autor Share Napisano Wtorek o 20:02 5 minut temu, Baas ArK napisał: A nie myślałeś, żeby przewiercić przez stateczniki na wylot, i kleić tylko w dwóch punktach na spodzie poziomych? Od dołu nie ma naciągu, tylko jest zastrzał. Może gdyby najpierw zrobić naciąg, a następnie przykleić od dołu zastrzał miałoby to sens. Ale już jest za późno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 20:22 Share Napisano Wtorek o 20:22 Jak robiłem Jenny to nieodzowny był przyspieszac do kleju CA. Nakładać dwojako. Albo pryskać po połączeniu naciągu z punktem styku, albo klej tam gdzie ma być przymocowany naciąg, i odrobinę przyspieszacza na naciąg. Złapać powinno natychmiast tylko w tym wypadku operacja musi być przemyślana i sprawnie wykonana bo przyspieszać szybko wyparowuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Środa o 05:02 Autor Share Napisano Środa o 05:02 8 godzin temu, Moses napisał: Jak robiłem Jenny to nieodzowny był przyspieszac do kleju CA. Nakładać dwojako. Albo pryskać po połączeniu naciągu z punktem styku, albo klej tam gdzie ma być przymocowany naciąg, i odrobinę przyspieszacza na naciąg. Złapać powinno natychmiast tylko w tym wypadku operacja musi być przemyślana i sprawnie wykonana bo przyspieszać szybko wyparowuje A ten przyspieszacz to jakiś specjalny?? Masz coś, co możesz polecić? I czy zostawia ślady na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Środa o 05:06 Share Napisano Środa o 05:06 Używam takiego. Nie reaguje z farbą, ale zauważyłem że w kilku miejscach, gdzie miałem więcej kleju zostawił biały nalot, typowy właśnie dla odparowującego kleju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Środa o 05:19 Share Napisano Środa o 05:19 Przepraszam, może gdzieś pisałeś a ja przeoczyłem; jakich linek używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 11:07 Share Napisano Środa o 11:07 5 godzin temu, zaruk napisał: jakich linek używasz? wlasnie o to samo chcialem zapytac bo jesli to linki ( nitki ) to, jak to BaasArK napisal - Tylko przewiercic statecznik, przeciagnac linke, klej i kolek blokujacy np wyciagniety z ramki. Tak robilem w Gladiatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Środa o 12:38 Share Napisano Środa o 12:38 7 godzin temu, skarczu napisał: A ten przyspieszacz to jakiś specjalny?? Masz coś, co możesz polecić? I czy zostawia ślady na modelu? Są też w pędzelku, działające punktowo. Własnie na taki (Tamiya CA Accelerator) przesiadłem się ze spraya i jestem bardzo zadowolony. https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/1/2/2584_rn.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Środa o 20:30 Autor Share Napisano Środa o 20:30 15 godzin temu, zaruk napisał: Przepraszam, może gdzieś pisałeś a ja przeoczyłem; jakich linek używasz? Używam elastycznej linki AK Super-Thin. Dedykowana jest do modeli w skali 1/35, 1/48 ale według specyfikacji ma grubość 0,045mm. Poprzednio korzystałem z linki o grubości 0,03mm, jednak coś było ją słabo widać . Ta grubość jakoś bardziej mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Środa o 20:33 Autor Share Napisano Środa o 20:33 7 godzin temu, socjo1 napisał: Są też w pędzelku, działające punktowo. Własnie na taki (Tamiya CA Accelerator) przesiadłem się ze spraya i jestem bardzo zadowolony. https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/1/2/2584_rn.jpg Dzięki za podpowiedź - będę musiał zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano wczoraj o 06:14 Share Napisano wczoraj o 06:14 Tak to wygląda w zbliżeniu: Wyraźnie widać uchwyty trzymające naciąg. Nie wiem czy spoina, którą udało Ci się uzyskać wytrzyma, nie wygląda też najlepiej. Ale rozumiem, że na tym etapie możesz nie mieć ochoty na ingerencję. O ile pamiętam, przy klejeniu nici elastycznych zawsze starałem się zrobić dla nich jakiś punkt uchwytu - oczko, dziurkę, cokolwiek. Inaczej walka wyglądała jak u Ciebie. W tym przypadku stosunkowo łatwo można wykonać imitacje tych uchwytów (nie wiem, czy to nie są śruby rzymskie) z drucika i kawałka metalowej lub plastikowej rurki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano wczoraj o 09:44 Share Napisano wczoraj o 09:44 13 godzin temu, skarczu napisał: Używam elastycznej linki AK Super-Thin. Dedykowana jest do modeli w skali 1/35, 1/48 ale według specyfikacji ma grubość 0,045mm. Poprzednio korzystałem z linki o grubości 0,03mm, jednak coś było ją słabo widać . Ta grubość jakoś bardziej mi pasuje. Jak opanowujesz końcówkę tej linki? Ja mam problem bo mi się zawija, "skleja" i inne takie cuda robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano wczoraj o 10:24 Autor Share Napisano wczoraj o 10:24 36 minut temu, Wymysl napisał: Jak opanowujesz końcówkę tej linki? Ja mam problem bo mi się zawija, "skleja" i inne takie cuda robi. Przed przyklejeniem, nakładam cienką warstwę CA na końcówkę (1-2mm). Po wyschnięciu obcinam tak, aby zostało trochę sztywnego zakończenia i wtedy cienką pensetą mam możliwość dociśnięcia/przytrzymania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano wczoraj o 10:46 Share Napisano wczoraj o 10:46 4 godziny temu, zaruk napisał: zawsze starałem się zrobić dla nich jakiś punkt uchwytu - oczko, dziurkę, Swój człowiek. To pozwala na bezstresowe klejenie, ale i na równie bezstresową kontrolę naciągu i grubości, przy rozciągliwych materiałach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi