arthur_szu Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wyposażenie tych figurek musze wywalić a które zmienić ? A jaką jednostkę/obszar lub okres działań chcesz wymodelować ? Już pisałem parę zdań o oporządzeniu... Jeśli chcesz robić je od podstaw - powiedz co dokładnie potrzeba (jw. gdzie, co i jak ) Cytuj
Chudziutki Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 czym można zmyć Pactre w domowych warunkach Cleanlux ale najlepiej chyba Wamodem. Cytuj
peter Napisano 3 Listopada 2008 Autor Napisano 3 Listopada 2008 A jaką jednostkę/obszar lub okres działań chcesz wymodelować ? Smile Już pisałem parę zdań o oporządzeniu... Jeśli chcesz robić je od podstaw - powiedz co dokładnie potrzeba (jw. gdzie, co i jak Smile) chodzi mi o oporządzenie czyli ładownice torby itp. maski pgaz wywalam a dalej zbytnio nie wiem okres to grudzień 2003/styczeń 2004 okolice Bagdadu nieokreślona jednostka US Army jak coś łatwo moge dorobić to z chęcią a jak coś skomplikowanego to będzie bez chce żeby jak najbardziej przypominali OIF a nie Pustynną Burze Cytuj
peter Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 no dobra tak będzie łatwiej po środku wyposażenie dla wszystkich, po lewej dla pana z M 16 a po prawej dla kaemisty co wywalić a co zostawić ? Cytuj
arthur_szu Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 no dobra tak będzie łatwiej Smilepo środku wyposażenie dla wszystkich, po lewej dla pana z M 16 a po prawej dla kaemisty co wywalić a co zostawić ? Zrobisz wedle uznania ale ja po prostu kupiłbym figurki "Marines 2003" Dragona i kombinował tlyko z zestawieniem oporządzenia. Zwróć uwagę, że Twoje ludki maja kamizelki przeciwodłamkowe PASGT a nie IBA (Interceptor Body Armor) i nijak nie maja się do 2003 (moim zdaniem)... Jeśli ktoś ma fotki - zwracam honor.. W swoim archiwum nie znalazłem. A w odpowiedzi na pytanie - zostawiłbym nóż i manierkę (może też buttpack'a ) Jeśli ten pokrowiec pod pistoletem to dla kaemisty od M249 SAw lub M60 może tez zostać. Cytuj
bnk_one Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 w 2003 standardem było IBA, PASGT już dawno odeszło do lamusa Cytuj
peter Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 widziałem że Trumpeter wydał figurki "U.S. Marines 2005" i jeden pan miał te ładownice do M 16, na zdjęcach jakoś nie widziałem więc nie wiem a rzeczy kaemisty do niczego sie nie nadają ? nie zrobie według mojego uznania bo o oporządzeniu US Army nie mam zielonego pojęcia Cytuj
bnk_one Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 Daj linka, z tego co wiem to tylko wydali figurki z Marines z 2003 roku. Ładownica jest starego typu, ale jak najbardziej mogła być używana w 2003 a i nawet czasami pojedyncze przypadki pozniej się trafiały. Cytuj
arthur_szu Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 Dragon wydał figurki z 2003, Trumpek też ma swoich Marines, ale z którego roku to nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o oporządzenie - ładownica do KM (np. M249 SAW czy M60) to duża ładownica z cordury więc myślę, że to co masz będzie pasowało. Pojedyncze elementy z systemu ALICE i PASGT były używane (manierki, ww. ładownice, kompasówki) -> są nawet dostępne specjalne "przejściówki", żeby można było klipsy ALICE podpiąć do PALS/MOLLE'a Cytuj
bnk_one Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 są są Trumpek napewno wydał tych z 2003 bo ich nawet zanabyłem drogą kupna jakieś 2-3 lata temu Cytuj
peter Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 nie wiem co z tymi marnes z 2005 :| widziałem w nowościach w jakimś czasopiśmie i jak Boga kocham Marines 2005 Trumpeter, na okładce biegli wzdłuż ściany a jeden schodził z krawężnika, w zestawie były korpusy z miękkiego plastiku, w necie szukałem ale nic nie znalazłem, chyba poszukam tego czasopisma i sprawdze, to był chyba ModelFan Cytuj
bnk_one Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 to armijni pewnie byli ;) http://www.trumpeter-china.com/war513/products/en_message.asp?id=522 Cytuj
peter Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 to armijni pewnie byli ;) http://www.trumpeter-china.com/war513/products/en_message.asp?id=522 oj błąd jak u zupełnego laika na militaryphotos.net znalazłem dyskusje o marines w Iraku i tam panowie mówili że elementy takie jak np. PASGT przypominają im pustynną burze i film Jarhead, niestety fot nie było bo zostały usunięte ale to już jakiś trop, szukam dalej potwierdzenia użycia tych kamizelek w 2003 Cytuj
arthur_szu Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 Znalazłem parę fotek: fotka z jakiś ćwiczeń - manierki, szelki, pasy ALICE ale kamizelki IBA (nowa w UCP i stara w Woodlandzie): A propos pokrowca na amunicję do km-u: Fotka USMC z 2003 - widać "dodatki" z ALICe'a: Bitwa o Falludżę ale to 2004: I zmieniając temat...: Cytuj
bnk_one Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 tak zwany SAW 100rd post mi się zdublował, proszę Moda o usunięcie tego ze źle podlinkowanym obrazkiem Cytuj
peter Napisano 6 Listopada 2008 Autor Napisano 6 Listopada 2008 zostane przy moim czyli na siłe wcisne ALICE i odkryłem niespodzianke, w pudełkach znalazłem te figurki już sklejone (2 lata temu ćwiczyłem na nich bo byłem zakochany w Niemcach z okresu II wojny i nie było mi ich szkoda), czyli trzeba będzie je przerobić Cytuj
arthur_szu Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 czyli na siłe wcisne ALICE Dodatki jak najbardziej (manierki, kompasówki, pokrowiec kaemisty)... Ale kamizelki? Kłóciłbym się pod względem poprawności historycznej (jakby nie patrzeć, choć nie odległej ;)) Skrajnie rzecz ujmując - równie dobrze mógłbyś zrobić Polaków w Iraku z kamizelkami modularnymi sprzed 2003 roku Cytuj
peter Napisano 6 Listopada 2008 Autor Napisano 6 Listopada 2008 Dodatki jak najbardziej (manierki, kompasówki, pokrowiec kaemisty)... Ale kamizelki? Kłóciłbym się pod względem poprawności historycznej (jakby nie patrzeć, choć nie odległej ;)) Skrajnie rzecz ujmując - równie dobrze mógłbyś zrobić Polaków w Iraku z kamizelkami modularnymi sprzed 2003 roku ciekawe jakbym mógł przerobić te kamizelki takie będzie przekłamane i tyle i tak jeden będzie pochylony a drugi będzie ściskał emke więc za dużo nie będzie widać Cytuj
arthur_szu Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 ciekawe jakbym mógł przerobić te kamizelki Polecam: pilnik, skalpel, szpachlówka Tamiya, papier ścierny, jakaś cieniutka blaszka (np. z tubki po mleku czekoladowym ), żeby porobić paski systemu PALS na kamizelce IBA (musiałbyś porównać co jest ze starej do wyrzucenia a co może sie przydać) no i dużo samozaparcia Trzymam kciuki Cytuj
peter Napisano 6 Listopada 2008 Autor Napisano 6 Listopada 2008 czyli googlowanie zaczyna się na dobre dobrze że mam 8 korpusów to może dwa będą do czegoś się nadawać Cytuj
peter Napisano 6 Listopada 2008 Autor Napisano 6 Listopada 2008 no dobra, czyli to zamienia się w to już mi się te paseczki śnią po nocach a mogłem kolekcjonować kamyczki Cytuj
Ostach Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 a mogłem kolekcjonować kamyczki Kamyczki są do d... bo nie mają ani śmigiełek, ani gąsienic no i nie przypominają budową suszarki... ;] Cytuj
arthur_szu Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 a mogłem kolekcjonować kamyczki Mogłeś też wybrać filatelistykę ale czy znaczki zwashowane, sponiewierane, obite i zapigmentowane sprawiałyby taka frajdę? Cytuj
peter Napisano 8 Listopada 2008 Autor Napisano 8 Listopada 2008 no i znowu mam głupie pytanie po co na antenie zakłada sie butelke, na Strykerach też to widziałem na paru zdjęciach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi