JŚ Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Zdecydowałem, ze zielony wyjdzie z cieniem na tej czerni, teraz czerń wyjdzie z rozjaśnieniem od zieleni, ciekawe jak to wyjdzie. Eksperymenty zawsze są korzystne, jeśli nie wyjdą to na przyszłość wiesz coraz więcej. Moja porada co do czarnego jako koloru bazowego wynikała, z tego, że zarówno ja na kilku pojazdach Bundeswehr, jak i koledzy z Niemiec lubujący się w nowoczesnej niemieckiej pancerce także malują w ten sposób. Jednak, nie twierdzę, że jest to jedyna słuszna metoda... Co tam tak w ogóle u Twojego Leosia słychać? Stoi u mnie w domciu i czeka. Na mieszkanie nie chciałem brać, bo mnie Moja Kochana już nastawiła: "Maksymalnie dwa pudła z modelami, bo potem cała garderoba zastawiona Twoją armią!!!". Tak więc mam przy sobie tylko IS-2 Tamci, oraz Flakvierlinga auf RSO - ten model zamieściłem na FMR - można zobaczyć naciskając link u mnie w podpisie. Ale cóż, nadal są widocznie za grube. (...) Robić własnych modyfikacji zasadniczo ostatnio nie mam czasu Hmmm rozumiem, też ostatnio krucho u mnie z czasem... Kuba, gęsi dać tą zielenią? Waham sie, fotki trochę tej zieleni pokazują... Nakładki czarne przetrę ciemnoszarym jakims i dam pigmenty - jak je utrwalić? Proponowałbym zapuścić bardzo rozrzedzoną farbą zieloną z vallejo, a po wyschnięciu narzucić pigmenty MiG-a i będzie sehr gut. Jak ten czołg tak ogólnie wygląda? Nie jest jakiś obrzydliwy? A, lufa nie jest wklejona, podobnie jak koła i oczywiście gęsi. No wiesz, pytanie retoryczne... Każdy Leopard jest piękny, a wersja 2A6 EX to już cudowna. Co do tej lufy to się domyślałem, że jeszcze nie wklejona. Ma prawie, że dolegać do górnej osłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 PS pamiętaj o czerwonych kropeczkach na kołach i zółtych na napędowych (niekoniecznie ale fajniej wygląda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 PS pamiętaj o czerwonych kropeczkach na kołach i zółtych na napędowych (niekoniecznie ale fajniej wygląda) Pamiętam. Ale chyba nie są aż tak bardzo czerwone. Są czerwono-brązowe I guess... No wiesz, pytanie retoryczne... Każdy Leopard jest piękny, a wersja 2A6 EX to już cudowna.Mnie tam 2A4 się nie podoba :P A chodziło mi raczej o odczucia względem mojej pracy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 A chodziło mi raczej o odczucia względem mojej pracy. Wygląda fajnie, ale prosiłbym o fotki na jednolitym tle. Następnie skoryguj gammę - obniż jej poziom, zwiększ kontrast i wyostrz fotki. Powinno być wyraźnie widać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Mnie tam 2A4 się nie podoba :P Mi też, poluje na A4 ale nigdzie nie ma... :( A co do czerwieni (Nie pamiętam skąd zdjęcie na kompie miałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 Ah, cholercia, nawet wiem z jakiej strony ta fotka Przeoczenie, sorry. Więc będą raczej takie. I to jest zdjęcie z A6 i mam pytanie - czy na kołach A6EX też jest taki jasniejszy pierścień? Na profilach HobbyBossa nie ma a na fotkach jak się przyglądam to też chyba nie ma, ale są z ostrych kątów robione i średnio widać. Macie jakieś fotki A6EX z boku? Wygląda fajnie, ale prosiłbym o fotki na jednolitym tle. Następnie skoryguj gammę - obniż jej poziom, zwiększ kontrast i wyostrz fotki. Powinno być wyraźnie widać co i jak.Ok, zrobię tak w następnym rzucie. Tylko, że trudno u mnie o fotki przy naturalnym świetle. pozdro i dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Ok, zrobię tak w następnym rzucie. Tylko, że trudno u mnie o fotki przy naturalnym świetle. Nie musi być naturalnego światła... :> Wystarczą dwie lampki świecące "białym" światłem. Jedna naświetlająca model od góry. Druga oświetlająca go od strony, z której robimy zdjęcie. Czy na kołach A6EX też jest taki jasniejszy pierścień? Nie, przy 2A6 EX już go nie stosowano, zaś sam środek, nie był już taki krwistoczerwony lecz bardziej wpadał w kolor rudopomarańczowy. Źródło: www .avions-militaires .net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Gęsi schną: teraz pora na pigmenty. Dam jakieś rdzawo-brunatno-piaskowe odcienie. Czy pryśnięcie ich zwykłym matem zabezpieczy je w odpowiednim stopniu? EDIT: Ah no i gąski wymagają podcięcia tu i tam jak widzę na fotkach Mat którym bym mazał to akrylowy mat od MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2008 No ok, zrobiłem takie cuś: kółka przed zabiegami: I po zabiegach jużna miejscu: No i jak? EDIT: Kropeczki oczywiście będą Na wnętrza kółek pójdzie w przyszłości może wash, zobaczymy. Pigmentować się boję bo pigmenty strasznie się czepiają powierzchni farby bazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 mnie sie podoba,jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Proszę o więcej komentarzy bo chcę przykleić fartuchy, zamaskować gąski i zacząć maskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Klej fartuchy. Gąski wyszły fajnie, koła mniej, ale owe fartuchy zasłonią to, co jest nie teges. Teraz z bliska widzę że faktycznie tak farba Tamiya najlepiej nie siadła. Mam nadzieję, że późniejsze kolory zakryją miejsca gdzie gorzej leży farba zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Jak o 19 przysiadłem tak do tej pory ciurkiem dzielnie pracowałem: Maskowanie zajęło najwięcej czasu. 21:09 22:12 23:06 22:39 No i na koniec efekt końcowy: Parę razy prysło mi się pod maskę... Co do maskowania, to mogłem maskować kawałkami papieru ale szlag mnie trafiał więc maskowałem taśmą Tamiya która skończyła mi się na ostatniej masce na kolorze podstawowym. Potem musiałem maskować tą szerszą dlatego tak mało finezyjnie to wygląda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Wypas Chyba jednak zdecyduję się na zakup areo No wiesz, pytanie retoryczne... Każdy Leopard jest piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 No i na koniec efekt końcowy: Bardzo fajnie. Teraz polysk, kalki i wash coby upiekszyc machine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Fajnie Ci wyszło malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Wypas Chyba jednak zdecyduję się na zakup areo Ja już też kapuchę zbieram, pędzelki pójdą do lamusa, ale aby dobry kupić trzeba jednak zabulić No wiesz, pytanie retoryczne... Każdy Leopard jest piękny No jest ładny, ale te nowoczesne jakoś duszy nie mają, tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Nic dodać nic ująć PS nie zapomnij o kropeczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 a on po prawej brązu nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Teraz polysk, kalki i wash coby upiekszyc machine.Jeszcze nie. Muszę poprawić parę elementów, pomalowac detale. Chyba jednak zdecyduję się na zakup areo Rolling Eyes Nie ma nad czym sie zastanawiać. Jeśli robisz kilka modeli rocznie i zależy Ci na efekcie to nawet się nie zastanawiaj >czy< lecz myśl >jaki< aero kupić.No jest ładny, ale te nowoczesne jakoś duszy nie mają, tak uważam.No jak nie jak tak??!! nie zapomnij o kropeczkach Pamietam, zaraz je zrobię.a on po prawej brązu nie ma ?Ma, tylko na bokach wiezy i na fartuchu. Tylko własnie nie wiem czy nie za mało. Teraz pewnie zmienicie zdanie Widać kilka niedoróbek ale do poprawy sa. Najbardziej się rzucają w oczy takie plamy wzdłuż krawędzi kolorów. Całe szczęście jest tak na oryginałach pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Szkoda że wcześniej nie byłem tu. Do wypełnienia między wałkami można użyć tego; ....szkoda taśmy. Prima robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Najbardziej się rzucają w oczy takie plamy wzdłuż krawędzi kolorów. Całe szczęście jest tak na oryginałach Są to wyblaknięcia kolorów, pod wpływem światła, no Leosi 2A6 EX z wyblakłym kamo nie widziałem, ale spokojnie można założyć, że też się pojawią, gdyż malowane są tą samą farbą. Ogólnie fajnie, choć przyznam, że tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu, aby nie malować Tamiyami (kwestia proszku, ale i nieodpowiednio dobranych barw). Pozdrawiam JŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Szkoda że wcześniej nie byłem tu. Do wypełnienia między wałkami można użyć tego; Wiem, mam, ale bałem się, że zrobię to niedokładnie. Poza tym jakby się farba zachowała pod tym na tak dużych powierzchniach.Ogólnie fajnie, choć przyznam, że tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu, aby nie malować Tamiyami (kwestia proszku, ale i nieodpowiednio dobranych barw). A wiesz nawet, że tego proszku nie było? Ten o którym pisałem to był widać jeszcze ten z humbrolowego podkładu (od którego odejdę definitywnie bo to zło). Jeśli chodzi o kolory to brąz mógłby być inny, czerń ciemniejsza nieco. Ale jeśli chodzi o samo malowanie i czyszczenie aero to sa to bardzo przyjemne farby i nawet glut sienie robi na dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 A wiesz nawet, że tego proszku nie było? Ten o którym pisałem to był widać jeszcze ten z humbrolowego podkładu (od którego odejdę definitywnie bo to zło). Jeśli chodzi o kolory to brąz mógłby być inny, czerń ciemniejsza nieco. Ale jeśli chodzi o samo malowanie i czyszczenie aero to sa to bardzo przyjemne farby i nawet glut sienie robi na dyszy. I jeszcze do tego ladnie pachna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 I jeszcze do tego ladnie pachna.No dokładnie. Wszystko bardzo wygodne jak dla mnie - chyba się na nie przerzucę. Wczoraj nawet rodzice nie marudzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi