R_Mazzi Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Witam Po niespełna trzech miesiącach dobrnąłem do końca. Jak na mnie tempo rewelacja Relację warsztatową można poczytać tutaj . Modelik mimo swych rozmiarów sklejał się całkiem przyjemnie i raczej jest godny polecenia (zwłaszcza, że w 72 jest jedyny hehe). Blaszki parta pasują dość dobrze i dodają ciut finezji. Jak ja go widzę? Po raz pierwszy robiłem imitację nitów (efekt na plus) i filtry (bez spektakularnego efektu hehe). Na minus przedobrzona faktura wydechu i osłony peryskopów. Pod żarówą czołguś wygląda tak: z nieco innym ustawieniem pstrykacza: Jak dopisze w jakiś dzionek słoneczko to podmienię fotki. W sumie kolejny modelik na półkę. Zapraszam do oceny, wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Bardzo ładny, zresztą jak reszta na Twojej stronce mam pytanie odnośnie podstawki, bo wszystkie robisz na jeden wzór (duży +) to czarne to listewka ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Października 2008 Autor Share Napisano 30 Października 2008 To czarne to efekt mojego wrodzonego lenistwa taśma do oklejania mebli (termoprzyklejalna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Jak na 72 to bardzo bardzo mi się ten modelik podoba. Mam T-70 zrobionego w 35 w barwach 1 Brygady, ale ten jest znacznie lepszy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Bardzo fajny model.Mam pytanie , czy używałeś farb olejnych artystycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Października 2008 Autor Share Napisano 30 Października 2008 Bardzo fajny model.Mam pytanie , czy używałeś farb olejnych artystycznych? Używałem. Wszystkie rozjaśnienia koloru bazowego robiłem białą i żołtą olejną. Myślę, że widać to na fotkach z warsztatu. Większą paletą barw zrobiłem później lekką biedronkę i smużenie (to już może mniej widoczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 W tym zmienionym fotografowaniu wygląda lepiej. DUŻY PLUS za polskie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husarz Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 M!I!S!T!R!Z!Jak wy je malujecie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Teraz ja Bardzo ladny model z orzelkiem Fajnie wyglada wsrod tych "oklepanych" (podobno) tygrysow. Malowanie bardzo dobre, brudzenie jeszcze lepsze, pewnie dlatego ze bardzo subtelne w swej formie. Milo ze pokazales model w roznych oswietleniach. Osobiscie wole to pierwsze, takie bardziej cieple. Patrzac przez pryzmat mojego modelarstwa, to strasznie brakuje mi tu chociaz jednej figurki :( Moze kiedys sie pokuszisz, tym bardzie, ze podstawki bardzo sympatyczne, kolorystycznie bardzo dobre (piach) A w ramach nauki przez podgladanie to mam takie pytanie: Z czego TRAWA? Pozdrawiam i czekam na kolejne prace z figurkami Ps. Z tego co sie orientuje to bardzo wczesny czolg z poczatkow kampani niemieckiej, wiec dlaczego jest w malowaniu polskim. Domyslam sie ze czolgi te mimo swej nieaktualnosci pancernej sluzyly do konca wojny. Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Nic dodać. Nic ująć do tego co napisali przedmówcy. Czekam z niecierpliwością na BA64. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw_6a Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Mazzi, twoje modele to I liga (tym bardziej w tej skali) to już wszyscy wiedzą i ty też, ale jedna drobna uwaga, twierdzę że na tabliczkach z opisem typu pojazdu i jego przynależności powinieneś umieścić informację o skali w jakiej wykonany jest model. To byłoby profesjonalne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 mnie też model bardzo się podoba, ten typ czołgu nieczęsto wykonywany jest przez modelarzy i jeszcze po polsku. nic ująć, może coś dodać (czołgistę? fizyliera?) chociaż przecież niekoniecznie. płot jest śliczny ale chyba powinien być ciemniejszy. i to tyle, podzrawiam, niech żyje 72 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Dzięki chłopaki, dość mocno mnie zawstydzacie takimi pochlebstwami Pozwolę sobie zbiorczo odpowiedzieć co by nie nabijać licznika. Husarz Pędzlem (no dobra, żeby uściślić, to dwoma pędzlami Przynajmniej jeśli chodzi o samo malowanie. czak45 Bardzo mi miło za taką ocenę. Przyznam się bez bicia, że podpatruję Twój warsztat dość często. Co do fotografii.... Jakoś nigdy nie miałem ciągotek do grzebania w konfiguracji pstrykawki. Pierwsza seria była całkiem w Auto, druga z balansem bieli w trybie "żarówka". Różnica dość wyraźna. Moim zdaniem lepsze są te górne, jak to ująłeś właśnie takie cieplejsze. Ale jak widać po opinii kolegi Imka46 odbiór barw jest bardzo osobistą sprawą. Myślę, że pogoda się utrzyma i jutro pstryknę sesję w świetle dziennym. Trawka jest firmy Polak, "pastwisko" w roli niskiej trawki i "łąka z kwiatami" która w tym przypadku udaje krzaki. Kiedyś Reggi chwalił się w "zakupach" i postanowiłem też wypróbować zwłaszcza, że mogłem pomacać na żywo w sklepie. W sumie bardzo fajny produkt. Jest dość duży wybór rodzajów i kolorów. Wadą jak dla mnie jest rozmiar "łąki" a co za tym idzie i cena. Za duże toto jak na moje potrzeby Fajnie by było mieć kilka rodzajów tyle, że w mniejszych ilościach, może ktoś byłby chętny na spółkę? Figurki, hmmmm no tak, na pewno by ożywiły scenkę, ale jakoś się nie mogę zebrać na odwagę. Mam w dalekich planach suczkę której foto dałeś w swoim warsztacie, tą bez koła i z desantem, wtedy wypadało by jakiś "chłopków" posadzić na pancerzu Co do użycia T-70 to w 44 roku raczej pełnił już funkcje tyłowe, utrzymanie łączności, osłona sztabu itp. Mierzu Oj to troszkę możesz poczekać To BA jakoś ciężkie jest, hehe zdzislaw_6a Przeca od razu widać jaka to skala to po co pisać Andrzej_LK Płotek już pomalowany. Udało mi się podstawkę ulepić praktycznie w jeden wieczór i jakoś o nim zapomniałem. A siedem dwójka fajna jest Cholera ale się rozpisałem, sorry, sam w biurze siedzę i mi się nawijak włączył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Gratuluje. I kto mi wmówi, że aero jest niezbędne?? Świetny model, podstawka urocza. Ale mam jedną prośbę- przy następnym modelu proszę o jakiś inny obszar działań niż studzianki i płotek, ok? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 R_Mazzi Model naprawdę super i jeszcze takie maleństwo mistrzostwo świata. Am co do malowania pedzlem sa nieliczni którzy potrafią świetnie malować pędzlem ja do nich nie należę dlatego psikam aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Złapałem trochę jasnego nieba Co do malowania pędzlem, hmmm wydaje mi się, że w 72 jeszcze ujdzie, ale w trzy piątce bez aerka jest ciężko. No i druga sprawa. Teciak jest w najprostszym pod pędzel jednobarwnym kamo. Po trzech z rzędu "zielonych" modelach chyba wiem już o co mniej więcej biega w takim malowaniu. Trzeba by pomyśleć teraz nad jakimś przerywnikiem od polskiej pancerki co by było bardziej kolorowo. Bo z "polskich" modeli jakie uzbierałem w składziku to zaledwie dwa z dziesięciu można pomalować inaczej niż zielonooliwkowy Pafica Płotka mam jeszcze na conajmniej dwie podstawki hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 bardzo mi się podoba - z rozmysłem ale i fantazją. Pojazd jest w moich gustach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Trzeba by pomyśleć teraz nad jakimś przerywnikiem od polskiej pancerki co by było bardziej kolorowo To ja zamawiam żebyś zrobił Pz.IV, albo III Revella, hmmm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Bardzo atrakcyjnie wykonany totalnie nieatrakcyjny czołg Ale co tu dużo mówić - w tym wydaniu wygląda uroczo pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 To ja zamawiam żebyś zrobił Pz.IV, albo III Revella, hmmm??? nie ten level skilli Coś prostszego będzie, albo ferdek (tyle, że mam elefanta, muszę sprawdzić czy one się różnią tylko przednią płytą czy czymś więcej) albo kociak królewski z wieża porschaka. Edit: Sam sobie odpowiem, a co Różnic było więcej np właz więc chyba zostanę przy kociaku, ale i tak BA wypadało by pierw poskładać do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi