Skocz do zawartości

M1278 JLTV Sabre 1:35

makinen

Rekomendowane odpowiedzi

Ukończyłem i nie jestem zadowolony. Zmęczył mnie ten model. Pojazdy bez ramy z niezależnym zawieszeniem utrudniają zachowanie symetrii. Miałem kłopoty z montażem zawieszenia i kół. Niby wszystko wg instrukcji, ale drobne przesunięcia elementów zawieszenia skutkowały rozjazdem kół we wszystkich kierunkach. Kombinowania, odklejania, pasowania trochę było. Wzajemna miłość nie nastąpiła. Mam chyba na długo dość JLTV. Poza tym, to taka…karłowata wersja M-ATV. Efekt na zdjęciach.

A4DEF377-DD6E-4B25-8C37-E224E3FC03B1.jpeg

720EB65F-3B95-47D4-9816-8F3135586721.jpeg

B2996C0C-741F-4507-B0D5-BB17B66945FC.jpeg

DECBA06C-9376-4C0B-AF98-BF145FD25702.jpeg

5D8A0B22-0826-4C5B-BC1F-AC799FF52959.jpeg

F9A6C08F-B43A-49E5-BC6A-843CD1C40C80.jpeg

Edytowane przez makinen
  • Like 8

58 minut temu, robertmodelarz napisał:

Towaru na wieszane jak w dyskoncie przed świętami. Pięknie wyszło, malowanie i brudzenie na medal. Komandosi niech wsiadają i jazda na robotę.!!!!

A mi się akurat malowanie i brudzenie nie podoba, widać że Piotrek się przy nim męczył... Chęć zakończenia była silniejsza od dokładności i staranności...

Piotrek - jak byś miał ocenić to lepsze SABRE czy RFM (ILK chyba najsłabsze)?

Skąd wziąłeś siatkę Barracuda?

Każdy z 3 produentów nie robi idealnego modelu, ale to jest akceptowalne. Irytuje natomiast wnetrze- w każdym inne. Fotele rozmaitych kształtów- nie wiem, które są prawidłowe. Zgłebienie tematu poprawności i braków w modelach humvee trochę czasu grupie pod wodzą Kubisza zajeło. W przypadku JLTV nawet do takich prób nie będę podchodził. Miłości nadal nie ma.

Tak to jest, jak producenci modeli biorą się za coś, co nie zostało jeszcze dość dobrze obfotografowane, szczególnie jeśli chodzi o wnętrze. Kilka zdjęć udało mi się jednak wykopać z czeluści internetu. Na ich podstawie mogę odpowiedzieć Mariuszowi, że jeśli chodzi o sam środek, najlepiej wypada RFM, choć i w tym przypadku nie brakowało kontrowersji, jak choćby słynny, trzeci monitor. Dalszych porównań się nie podejmę, gdyż moja "ocena", nie była by obiektywna, z wiadomych względów. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

A mi się, mimo wszystko, podoba. Jak zwykle u Ciebie, dekoracje robią robotę!
Trochę odcinają się krawędzie bocznych szyb - są oryginalnie słabo spasowane w ramach, czy to niefortunne refleksy światła? No i tylny zapas - straszny czyścioch! Rozumiem, że nie jeżdżony, ale choć trochę kurzu powinien zebrać!

Mam ten model i porównując z rfm to ten ma szyby i parę innych parametrów, no cóż powiem to - spier##lone względem oryginału. Ale to tylko model i tobie wyszedł jak zawsze świetnie:) 

Ja bym lepiej tego modelu nie zrobił więc dla mnie jest ekstra. :super:

W dniu 12.12.2024 o 10:16, makinen napisał:

Pojazdy bez ramy z niezależnym zawieszeniem utrudniają zachowanie symetrii.

No bo poniekąd po to jest niezależne zawieszenie, żeby tej symetrii właśnie nie było

21 godzin temu, makinen napisał:

Irytuje natomiast wnetrze- w każdym inne. Fotele rozmaitych kształtów- nie wiem, które są prawidłowe. Zgłebienie tematu poprawności i braków w modelach humvee trochę czasu grupie pod wodzą Kubisza zajeło. W przypadku JLTV nawet do takich prób nie będę podchodził. Miłości nadal nie ma.

Maki ten sam problem z pewnością występował w temacie humvee tylko że się takie sytuacje zapomina po którymś młotku zwłaszcza teraz gdy jest wiele publikacji, zdjęć w sieci a do tego możliwość zakupienia , wymiany potrzebnych części z modelem innej wersji. Poza tym czy w okresie gdy HMWVV były świeżo wprowadzane na wyposażenie też był taki zalew dostępnych info jak teraz?  Problem foteli itp nie jest spowodowany tym iż firmy takie jak RFM , Sabre itd. miały dostęp materiałów czy nawet pojazdów które były pojazdami testowymi , i nie mam tu na mysli testów fabrycznych. Wiadomym jest iż większość armii świata jest traktowana poprzez producentów jako najlepszy  tester sprzętu, na podstawie których są wprowadzane poprawki nawet już w trakcie produkcji ,przeglądów czy też dostarczane do odbiorcy do samodzielnego lub za pomocą ekipy fabrycznej. Mógłbyś coś powiedzieć o problemach na które warto uważać 

lub w co warto się zaopatrzyć , wymienić w trakcie montażu swoich modeli? Co do samego modelu -  podoba mi się , bardzo fajnie wygląda z założoną barracudą . Te tasiemki to produkt gotowy czy też zrób sobie sam , jeśli to drugie to z ..... z czego robiłeś  ?

3 godziny temu, SnajperTBG napisał:

Mam ten model i porównując z rfm to ten ma szyby i parę innych parametrów, no cóż powiem to - spier##lone względem oryginału. Ale to tylko model i tobie wyszedł jak zawsze świetnie:) 

Mógłbyś temat tych ... błędów jakoś bardziej rozwinąć , sądzę iż nie jesteś jedyną osobą która ten model posiada i dobre wskazówki każdemu by się przydały. A tak to nie wiadomo czy ta krytyka dotyczy jakości odlewów, braku części do danej wersji czy nawet instrukcji gdyż takich takich sytuacji też jest sporo

@bulik58- podstawowa kwestia, to wnętrze. Przy zamkniętym pojeździe pal sześć. Otwarty- zaczynają się schody. O fotelach i sposobie ich montazu do podłogi pisałem. Sabre daje zestaw blaszek, jako stelaż pod fotel. Jak jest w rzeczywistości nie wiem. Kształt foteli- nie mam pojęcia, który spośród 3 producentów robi poprawne. @Grzegorz Grabowskiznalazł zdjecie z nagrzewnicą (?) pod nogami pasażera z przodu. Czy jest wszędzie, czy to nagrzewnica- brak info. W modelu Sabre nie ma gaśnic montowanych w okolicach deski rozdzielczej. Jest za to niewiadomego pochodzenia klocek plastiku pomiedzy tylnymi fotelami o wysokości tychże siedzeń. Co autor miał na myśli- nie mam pojęcia. Kompletnie pusta tylna ścianka- uzasadnione, bo klocek zasłania elementy, które powinny tam być. W RFM są jakieś stelaże/pólki. Zupełnie goły sufit. Brak elektroniki u wszystkich. Wymiary wiezy oGPK  (tu tez róznie bywa o producentów)- nie doktoryzowałem się. 

Taśmy maskujące- cienka bibułka malowana w 3 kolorach. Następnie dół postrzępiony. Ponakłądane na siebie warstwy i dołożne tu i tam paski barracudy. Swietnie wyglada to w oryginale na holenderskich Mercedesach.

467396585_890589996392313_9052084647754901352_n.jpg

467399769_890590626392250_982199839699820800_n.jpg

Edytowane przez makinen
  • Like 2