Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Noo, ładne to, i w ogóle super A jak będzie pomalowany- jednolity kolor, czy jakieś kamo?

• 2 weeks later...
Napisano

No widzę, że jestem mocno do tyłu z robotą w stosunku do kolegów. Ale już się poprawiam. Modelik już pokryłem bazowym XF62

th_zielo1.jpg

th_zielo2.jpg

th_wiez.jpg

th_panele.jpg

Model wstępnie za pomocą pędzelka pokryłem płynem FUTURE (odpowiednik SIDOLUXU), zaraz jak podeschnie to opsikam go jeszcze raz dokładnie na błysk z aerka . Kalkomanii niestety nie udało się ocalić. Niektóre elementy udało mi się uratować za pomocą lakieru HUMBROL ale reszta była strasznie spękana. Więc wóz będzie miał niestety niekompletne napisy i numery . Dodałem też na wieży fikcyjny napis. Bez kalek wyglądał tak jakoś łyso. Więc wyłuskałem z dekalsów od Abramsa taki akurat napis jak nazwa jednego z moich ulubionych zespołów.

No dobra i co teraz ? Jakiś wash ? Van dyke ze spirytusem czy z benzynką? Zlać washem cały model czy tylko pozapuszczać linie i zagłębienia ? HILFE !! HELP !!

Napisano
No dobra i co teraz ? Jakiś wash ?

Tak!

Van dyke ze spirytusem czy z benzynką?

Nie wiem

Zlać washem cały model czy tylko pozapuszczać linie i zagłębienia ?

Można zalać, ale ja obstawiałbym na washa punktowego w tym konkretnym przypadku. Ale to zależy jak bardzo chcesz go zabrudzić.

Niemniej jednak wygląda pięknie. Trochę na to za późno (ostatnio sporadycznie zaglądam na forum- notoryczny brak czasu), ale brakuje mi mat antypoślizgowych.

Napisano
Van dyke ze spirytusem czy z benzynką?

Zdecydowanie benzyna, a jeszcze lepiej 'łajt spirit'.

Zlać washem cały model czy tylko pozapuszczać linie i zagłębienia ?

Zalezy co kto lubi. Ja smaruję całość gęstszą mazią, a potem oczyszczam za pomocą patyczków higienicznych, ściereczek i czego tam popadnie.

Napisano
ale brakuje mi mat antypoślizgowych.

Z przodu będzie falochron położony jeszcze. Ja robię najstarszą wersję Brada i z mojej skromnej wiedzy wynika ( i z fotek ), że ta wersja nie miała jeszcze tego.

Napisano
Ja robię najstarszą wersję Brada i z mojej skromnej wiedzy wynika ( i z fotek ), że ta wersja nie miała jeszcze tego.

Może masz rację. Szybki rzut okiem na fotki potwierdził jednak, że maty w wersji wczesnej były.

http://www.primeportal.net/apc/epifanio_becerra/m2a0+/

A w szczególności to zdjęcie

m2a0+_44_of_82.jpg

Jak widać jest to wersja wczesna (charakterystyczne fartuchy boczne) i ma maty. Jednak taki jak teraz wygląda pięknie.

Napisano

Może masz rację. Szybki rzut okiem na fotki potwierdził jednak, że maty w wersji wczesnej były.

No to spaprałem sprawę. Nie dość, że w jarzmie działka nie mam dziur to i mat nie porobiłem. W następnym Bradleyu je zrobię. Obiecuję.

Napisano
No to spaprałem sprawę. Nie dość, że w jarzmie działka nie mam dziur to i mat nie porobiłem. Crying or Very sad W następnym Bradleyu je zrobię. Obiecuję.

ja w Strykerze nie zrobiłem pow. antypoślizgowych więc jesteśmy razem

Napisano

Widzę, że pojazd będzie z Reforgera - barszo fajnie.

Ten napis na wieży to jednak zupełne SF - nazwy własne wykonywano normalnymi literami (pewnie szablony) i chyba zawsze w kolorze czarnym.

Napisano

Ten napis na wieży to jednak zupełne SF - nazwy własne wykonywano normalnymi literami (pewnie szablony) i chyba zawsze w kolorze czarnym.

Masz rację, trochę improwizowałem a to dlatego, że jak już pisałem kalki w modelu się porozpadały i tylko niektóre ocalały. Więc zrobiłem takiego chmmmm "fristajla". Wybaczcie ....

Napisano
No to spaprałem sprawę.

Nie przesadzaj, model prezentuje się pięknie.

ja w Strykerze nie zrobiłem pow. antypoślizgowych więc jesteśmy razem

Szczerze powiedziawszy, to ja mam wiele modeli wykonanych bez mat, a poinny tam być. Teraz będę pierwszy raz maty dorabiał właśnie w Bradley-u.

Wyobrźmy sobie, że jednym z członków załogi był graficiarz fan metalu i dorobił ten napis

Napisano

Pawle mój wielki.

Ja jeszcze zrobił bym mu Filtr z brązu (fajnie złamie ten zielony kolor) i zrób mu kleksologię z olejów (zółta, biała, zielona i czarna) Da fajny eket zciemnienia i wypłowienia farby. A do tego zasymuluje pył i zakurzenie.

Wasz stanowczo liniowy na to.

jak na koniec dodasz tochę pyłu z pigmentów będzie cacy!

A i zdeka bym postukał go przy włazach i zamkach (nawet lekka ale to lekka rdzawka przy tych obiciach i rysach) W końcu to jednak używany metal i ma prawo sie zarysować A wątpię żeby co co dzień oliwili jak Teciaki

Modelik cacy i prawde mówiąc jak podobał mi się M2A2 tak Twoja robota wzmaga we mnie chęć na dokończenie mojego M2

Trzyumam kciuki!

MarCiu