robertmodelarz Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Nie kulawy ten Tygrys wyszedł. Czołgów tego typu na forum jest wiele, ale ten jest unikatowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Naprawdę dobrze Ci wychodzi. Podoba mi się modulacja kadluba. Ciekawy jestem co zz niego wycisniesz.Fajny składak z ciekawą historią. Model takoma podchodzi mi osobiście bardziej niż Rfm. Tylko te ich gąsienice... Po jednej stronie mam ich dosyć. Chociaż od Pantery były jeszcze gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 9 Stycznia Autor Share Napisano 9 Stycznia 37 minut temu, hlystek napisał: Naprawdę dobrze Ci wychodzi. Podoba mi się modulacja kadluba. Ciekawy jestem co zz niego wycisniesz.Fajny składak z ciekawą historią. Model takoma podchodzi mi osobiście bardziej niż Rfm. Tylko te ich gąsienice... Po jednej stronie mam ich dosyć. Chociaż od Pantery były jeszcze gorsze Dlatego ja się poddałem z tymi gąskami od nich - te zęby mnie rozwaliły tak, że moje własne prawie wypadły od zgrzytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Ustrzeliłem model za 80zł, szkoda mi było wydać 2 razy tyle na gąski. Te z Tigera idzie jeszcze złożyc, w osobnych ogniwkacj najpierw wklejałem zęby potem składałęm. Kilka zbierałem z podłogi. Pantera miała po dwa wlewy na każdy ząb:D Ale jakoś sie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemix Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Witam, Też buduję obecnie ten model Tiger F 01. Poniżej link z opisem budowy, na którym się wzorowałem może coś się jeszcze przyda. https://www.track-link.com/forums/site_blogs/60806/flat Fajnie wyszło malowanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia Poobijany i złosiowany 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia Te obicia na mini to Dunkel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tedi0 Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia W dniu 3.01.2025 o 18:49, hlystek napisał: Mam to samo na warsztacie, walczę z gąsienicami. Podglądam uważnie. Szkoda że nie pudełkowe malowanie bo miałbym się na czym wzorować Czekam na postępy. Pozdrawiam Chyba typowy problem te gąsienice haha mam to samo. Jeśli chodzi o malowanie to ja akurat lubię mieć wolna rękę i sam sobie cos wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Te obicia na mini to Dunkel? Nie - DeckTan... Ale raczej niepotrzebne, minia była w końcu pod spodem Edytowane 13 Stycznia przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Słuchajcie - NA CO był kładziony zimmerit? Na już pomalowany wcześniej pancerz (panzer grey lub dunkelgelb), czy jednak na niemalowany (mam na myśli minię)? Takom dał na wieży ładne uszkodzenia pasty - tylko trzeba to teraz ładnie podmalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Na minie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 3 godziny temu, Thalgonis napisał: Słuchajcie - NA CO był kładziony zimmerit? Na już pomalowany wcześniej pancerz (panzer grey lub dunkelgelb), czy jednak na niemalowany (mam na myśli minię)? Takom dał na wieży ładne uszkodzenia pasty - tylko trzeba to teraz ładnie podmalować Tu masz kawałek odłupany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 4 godziny temu, gustlik napisał: Na minie. To są referencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Pytanie stad, iż na YT jest od sasa do lasa - właśnie tygryski z tej jednostki (Gruppe „Fehrmann”) są różnie przez modelarzy malowane w tych ubytkach pasty... Raz jest to panzer grey a raz minia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 21 minut temu, Seb napisał: To są referencje? Nie, odpowiedź na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia (edytowane) W dniu 28.12.2024 o 20:21, Krzysiek12 napisał: Ma ktoś więcej zdjęć ? Z góry przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. Szukając zdjęć do mojego tygrys natrafiłem jeszcze na takie jedno. Niestety bez szału, niewyraźne A model bardzo fajnie wygląda na tym etapie. Zwróć tylko uwagę na wieżyczkę dowódcy. Tych dwóch elementów nie powinno być. Właz nie otworzył by się na 180 stopni. Edytowane 14 Stycznia przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Pod zimmeritem powinna być baza według mnie, chociaż też zależy czy był nakładany w fabryce przy przez załogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Pod zimmeritem powinna być baza według mnie, chociaż też zależy czy był nakładany w fabryce przy przez załogę? No właśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) W dniu 14.01.2025 o 13:51, Thalgonis napisał: Słuchajcie - NA CO był kładziony zimmerit? Na już pomalowany wcześniej pancerz (panzer grey lub dunkelgelb), czy jednak na niemalowany (mam na myśli minię)? 3 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Pod zimmeritem powinna być baza według mnie, chociaż też zależy czy był nakładany w fabryce przy przez załogę? Pisałem o tym już gdzieś kiedyś. Pojazdy w montowniach - NOWE - malowane w pierwszej kolejności farbą podkładową zabezpieczającą przed rdzą i jako podkład. Na paru fotkach kolorowych to dobrze widać - Kolejne pytanie które się nasuwa to widoczny kolor pasty - kremowy ? Były 2-3 kolory pasty "zimmerit". 1.Szaro-kremowy ; Kolor szaro-kremowy był spowodowany dodatkiem pigmentu ochry. - 15% całości pasty w tym wypadku to - ochra - farba ziemna, dodawana była do masy szpachlowej jako suchy pigment. Z założenia dodanie ochry miało od razu nadać kamuflaż w kolorze Dunkelgelb ale okazało się to mało ekonomiczne, łatwiej było pomalować pojazd z nałożonym już zimmeritem. Przykładowo Tygrys II potrzebował 30 kg ochry jako dodatku do pasty zimmerit. Ta sama ilość ochry jako farba wystarczała do pomalowania przynajmniej 10 tego typu pojazdów. 2 i 3 - Biały lub jasno szary - tak naprawdę określiłbym go jako "pobrudzony/brudny biały" ; Do tej pasty nie dodawano barwnika czyli "pigmentu ochry" i jego skład to 1 - SPOIWO - 25% - Mowilith - polimer (octan poliwinylu) - przezroczysty - 2 - WYPEŁNIACZE - 40% - siarczan baru - biały pigment, - WYPEŁNIACZ - 10% - siarczek cynku - biały pigment, - WYPEŁNIACZ - 10% - włókno drewniane (trociny) - WYPEŁNIACZ 3 - Jako barwnik - mączka ze zmielonych łupków Dlatego nieraz na zdjęciach plamy są bardzo jasne, a na niektórych tylko jaśniejsze od reszty. Pisząc "szary" będę miał na myśli oba te kolory. Biały kolor pochodził z zastosowanych białych pigmentów, których udział w masie dochodził do 60%. Wyjaśnieniem jasnoszarego odcienia "zimmeritu" jest fakt, że czasami jako wypełniacza używano zmielonych łupków, które były koloru szarego. Szara mączka z łupków została następnie wykorzystana jako wypełniacz szpachli lakierniczych. Nie wiem jednak, jaka była prawidłowość ich stosowania (kolorów past). Na początku może całość w kolorze "kremowym", a później jak mieli kłopoty z pigmentem pierwsza warstwa podkładowa "szara" druga "kremowa". Być może całość "szary". Może nie było żadnej zasady, i pastę nanoszono taką jaką im dostarczono… ? Na fotkach czarno białych można zobaczyć czy pod pastą / lub wokół widać ciemny kolor - wtedy można domniemać że to kolor farby podkładowej, czy tylko jasne plamy pasty. Wyżej widzimy - trzy warstwy - pomalowany "zimmerit" ; jasne plamy i ciemne plamy. Ciemne plamy to farba podkładowa. Jasny kolor to oderwany "zimmerit" z częściowo pozostawioną warstwą pasty w tym miejscu. Pomalowany "zimmerit" wiadomo. Im lepiej przygotowana blacha pod ułożenie pasty tym lepiej trzyma się pancerza. Na niektórych fotkach widać spore ubytki pasty co może być spowodowane ostrzałem, ale też z kiepskiego przygotowania podłoża. Poniżej widać że niektóre ubytki pasty mogły być zamalowywane farbą kamuflażową podczas remontów w warsztatach. Szarą pastę nie mam na fotce z pojazdem, ale mam fotkę kawałka tej pasty z wymiarami jej grubości. Drugim miejscem gdzie był nakładany zimmerit to na pewno warsztaty polowe - dotyczy to pojazdów sprzed wprowadzenia w/w pasty. Wtedy to do warsztatów polowych wysyłano spore ilości tej pasty. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 15 Stycznia przez meser262 literówka 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Dzięki za wspaniałe objasnienie tematu. I że chętnie dzielisz się taką wiedzą. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Prawie finał... PS. uprzedzam ciosy poniżej pasa - WIEM, że na zasobniku z tyłu wieży też powinno być „F01”. Kalka mi się zj...a, więc będzie jednak SF 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Z tymi kalkami jest cos nie tak... U mnie poszły dwie, przy okazji będzie tył wieży do malowania. Zostaje albo szukanie kalek albo czerwone wypełnienie, chociaż po pierwszym podejsciu sie obawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia A może spróbuj przyłożyć jakąś szeroką taśmę do maskowania do kalki z czerwoną obwódką i wyciąć w ten sposób maskę? Ja próbuję, na razie krzywo wychodzi, ale po kilku próbach może się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Ostatecznie zapytaj na giełdzie na fb, może komuś zostały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 22 godziny temu, Thalgonis napisał: A może spróbuj przyłożyć jakąś szeroką taśmę do maskowania do kalki z czerwoną obwódką i wyciąć w ten sposób maskę? Ja próbuję, na razie krzywo wychodzi, ale po kilku próbach może się uda... No ja tak gwiazdy na ruskach robiłem. Spokojnie dasz radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi