Skocz do zawartości

Chetverikov SPL (HIDRO-1), 1/72 Amodel

awiatik

Rekomendowane odpowiedzi

Mały MS-230  się powoli kończy, a to oznacza że należy na warsztat trafia nowy temat w postaci tej łodzi latającej. A do tego  jeszcze ze znanej i lubianej firmy Amodel.

Wypraski nie są jakoś tragiczne, bardziej się obawiam kalkomanii.

Się zobaczy....

DSCN9180.JPG

DSCN9181.JPG

DSCN9187.JPG

DSCN9188.JPG

DSCN9193.JPG

DSCN9196.JPG

• Like 4

Modelarsko wspaniały. Ta rurkowa konstrukcja aż się prosi, aby wykonać ją z metalu.

45 minut temu, awiatik napisał:

...bardziej się obawiam kalkomanii.

Się zobaczy....

..polecam też uważać na spasowanie kadłuba przy kabinie + osadzenie oszklenia....

w ogóle szkiełka są pancerne i ciężkie do pocienienia, nie ma za bardzo co z nim zrobić ---> najlepiej zastąpić sztywną folią PET albo czymś w tym stylu

44 minuty temu, Wachmistrz napisał:

Modelarsko wspaniały. Ta rurkowa konstrukcja aż się prosi, aby wykonać ją z metalu.

Raczej nie będę aż tak szalał.

28 minut temu, barszczo napisał:

Pot, krew i łzy. No i rzadki ptaszek, zasiadam :D.

Nie pierwszy to zestaw z Amodela jaki  popełniłem.....były gorsze.

9 minut temu, giberes napisał:

. Kalki nieduże, więc może nie będzie źle. 

Bardziej o jakośc tych kalek się boję....jakoś tak słabo wyglądają

1 godzinę temu, awiatik napisał:

Bardziej o jakośc tych kalek się boję....jakoś tak słabo wyglądają

Moje ostatnie kładły się dobrze. Owszem, czarny nadruk sprawiał, że był ten fragment kruchy i mocno trzeba było uważać. Paski u mnie biegły przez całą długość samolotu, z jednej strony się trochę męczyłem, ale z drugiej przeciąłem kalkę na pół i było ok. Film mają cienki, dobrze reagował na sola i ładnie się wtopił. A, też słabo wyglądały na papierku i miałem podobne obawy.

Powoli do przodu, więcej szlifowania i pasowania..... pierwsze spojrzenie na wypraski były dośc pozytywne....ale po bliższym zapoznaniu...wyszło ile tam nadlewek itd.

Powoli coś tam idzie, kadłub,skrzydło usterzenia...się będzie działo.

p.s.

A jak następnym razem najdzie mnie na  taki model....wskażcie mi najbliższy kosz, albo stanowczo zasugerujcie wrzucenie takiego dzieła do szafy.Na wieki.

DSCN9200.JPG

DSCN9203.JPG

DSCN9211.JPG

DSCN9214.JPG

Godzinę temu, awiatik napisał:

A jak następnym razem najdzie mnie na  taki model....wskażcie mi najbliższy kosz, albo stanowczo zasugerujcie wrzucenie takiego dzieła do szafy.Na wieki.

A ja takie małe A-modele traktuję jako relaks po skomplikowany, nowoczesnych tworach z milionami części. Tutaj wiem, że kilka części, pilnik, szpachla i szybciutko lecimy🙂

4 minuty temu, giberes napisał:

A ja takie małe A-modele traktuję jako relaks po skomplikowany, nowoczesnych tworach z milionami części. Tutaj wiem, że kilka części, pilnik, szpachla i szybciutko lecimy🙂

Pilniki,szpachla i tak lecę dalej... 

Tu nie ma co narzekać jak się chce mieć w kolekcji nietypowy model to i takie paździerze trzeba sklejać. Pewnie nikt tego modelu nie wyda. Powodzenia w budowie.

Edytowane przez mig

13 minut temu, mig napisał:

Tu nie ma co narzekać jak się chce mieć w kolekcji nietypowy model to i takie paździerze trzeba sklejać. Pewnie nikt tego modelu nie wyda. Powodzenia w budowie.

A tak....to właśnie jest. Fakt, nikt tego nie wyda, niszowy to jest model. A skoro jest, trzeba walczyć.

Jedno jest pewne, że kolejny model będzie czymś łatwo sklejalnym i dobrze spasowanym....tak mi się wydaje, że tak będzie.

• Haha 1