Skocz do zawartości

Chetverikov SPL (HIDRO-1), 1/72 Amodel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mały MS-230  się powoli kończy, a to oznacza że należy na warsztat trafia nowy temat w postaci tej łodzi latającej. A do tego  jeszcze ze znanej i lubianej firmy Amodel.

Wypraski nie są jakoś tragiczne, bardziej się obawiam kalkomanii.

Się zobaczy....

DSCN9180.JPG

DSCN9181.JPG

DSCN9187.JPG

DSCN9188.JPG

DSCN9193.JPG

DSCN9196.JPG

• Like 4
Napisano
45 minut temu, awiatik napisał:

...bardziej się obawiam kalkomanii.

Się zobaczy....

..polecam też uważać na spasowanie kadłuba przy kabinie + osadzenie oszklenia....

w ogóle szkiełka są pancerne i ciężkie do pocienienia, nie ma za bardzo co z nim zrobić ---> najlepiej zastąpić sztywną folią PET albo czymś w tym stylu

Napisano
44 minuty temu, Wachmistrz napisał:

Modelarsko wspaniały. Ta rurkowa konstrukcja aż się prosi, aby wykonać ją z metalu.

Raczej nie będę aż tak szalał.

28 minut temu, barszczo napisał:

Pot, krew i łzy. No i rzadki ptaszek, zasiadam :D.

Nie pierwszy to zestaw z Amodela jaki  popełniłem.....były gorsze.

9 minut temu, giberes napisał:

. Kalki nieduże, więc może nie będzie źle. 

Bardziej o jakośc tych kalek się boję....jakoś tak słabo wyglądają

Napisano
1 godzinę temu, awiatik napisał:

Bardziej o jakośc tych kalek się boję....jakoś tak słabo wyglądają

Moje ostatnie kładły się dobrze. Owszem, czarny nadruk sprawiał, że był ten fragment kruchy i mocno trzeba było uważać. Paski u mnie biegły przez całą długość samolotu, z jednej strony się trochę męczyłem, ale z drugiej przeciąłem kalkę na pół i było ok. Film mają cienki, dobrze reagował na sola i ładnie się wtopił. A, też słabo wyglądały na papierku i miałem podobne obawy.

Napisano

Powoli do przodu, więcej szlifowania i pasowania..... pierwsze spojrzenie na wypraski były dośc pozytywne....ale po bliższym zapoznaniu...wyszło ile tam nadlewek itd.

Powoli coś tam idzie, kadłub,skrzydło usterzenia...się będzie działo.

p.s.

A jak następnym razem najdzie mnie na  taki model....wskażcie mi najbliższy kosz, albo stanowczo zasugerujcie wrzucenie takiego dzieła do szafy.Na wieki.

DSCN9200.JPG

DSCN9203.JPG

DSCN9211.JPG

DSCN9214.JPG

Napisano
Godzinę temu, awiatik napisał:

A jak następnym razem najdzie mnie na  taki model....wskażcie mi najbliższy kosz, albo stanowczo zasugerujcie wrzucenie takiego dzieła do szafy.Na wieki.

A ja takie małe A-modele traktuję jako relaks po skomplikowany, nowoczesnych tworach z milionami części. Tutaj wiem, że kilka części, pilnik, szpachla i szybciutko lecimy🙂

Napisano
4 minuty temu, giberes napisał:

A ja takie małe A-modele traktuję jako relaks po skomplikowany, nowoczesnych tworach z milionami części. Tutaj wiem, że kilka części, pilnik, szpachla i szybciutko lecimy🙂

Pilniki,szpachla i tak lecę dalej... 

Napisano (edytowane)

Tu nie ma co narzekać jak się chce mieć w kolekcji nietypowy model to i takie paździerze trzeba sklejać. Pewnie nikt tego modelu nie wyda. Powodzenia w budowie.

Edytowane przez mig
Napisano
13 minut temu, mig napisał:

Tu nie ma co narzekać jak się chce mieć w kolekcji nietypowy model to i takie paździerze trzeba sklejać. Pewnie nikt tego modelu nie wyda. Powodzenia w budowie.

A tak....to właśnie jest. Fakt, nikt tego nie wyda, niszowy to jest model. A skoro jest, trzeba walczyć.

Jedno jest pewne, że kolejny model będzie czymś łatwo sklejalnym i dobrze spasowanym....tak mi się wydaje, że tak będzie.

• Haha 1
Napisano

Powoli do przodu.....dawno nie pamiętam kiedy tyle się naszlifowałem i szpachli nałożyłem.....

DSCN9235.JPG

DSCN9236.JPG

DSCN9238.JPG

DSCN9242.JPG

DSCN9244.JPG

• Like 5
Napisano
8 godzin temu, giberes napisał:

Trwaj w bólu, podobno cierpienie uszlachetnia 😁

O tak...........uszlachetnia. Bardziej dobrym treningiem  cierpliwości jest walka z tym czymś.....ale już ku końcowi się zbliża. Jak do końca ogarnę tę całą konstrukcję ogona,już będzie z górki.

Napisano

Tak to wygląda..... zanim malowanko, poprawienie powierzchni papierem 1000+, .... te pływaki to katastrofa ....łatwiej chyba by było wystrugać je od zera. 

W weekend malowanie....wreszcie.

DSCN9307.JPG

DSCN9310.JPG

DSCN9313.JPG

• Like 4
Napisano
6 godzin temu, giberes napisał:

Jaka ładnie i delikatnie odwzorowania faktura powierzchni skrzydeł. 

I to jest jedyny pozytyw w tym modelu.... a dla innych przykład, jak ma wyglądać ugięcie płótna na płatach czy usterzeniach.

Napisano
31 minut temu, giberes napisał:

Dopiero się zorientowałem, że to kabriolet:pomysl:

kabrio i do tego pływający....

2 minuty temu, M.A.V. napisał:

jak na amodel przyzwoicie wyszedł - nie ma wstydu :super:

Dzięki.....