Skocz do zawartości

Mig-29 G.W. H. 1/48

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nowy rok, nowe wydawanie. Baaaardzo powoli chciałbym się zabrać za ten model bo czeka już trzeci rok a jakoś dotąd nie miałem śmiałości. Samolot oczywiście w naszych barwach i z kalkami ze zdjęcia czyli z nr.40 i Witoldem Urbanowiczem na usterzeniu. Na razie nie mam do niego żadnego szpeju bo jeszcze nie wiem co by się mogło przydać. Wiem że znawcy pomogą więc z czasem zamówię co trzeba. Jeśli ktoś z kolegów może pożyczyć dokumentacje tej pięknej maszyny to będę bardzo wdzięczny. Jak zwykle u mnie planuję otwartą limuzynę i full uzbrojenie. 

IMG_7573.jpeg

• Like 1

Cóż, będę zaglądał, bo mój dojrzewa w szafie. Ja na pewno nie będę robił polskiego. Po Twoim Su-22 mam małą radę- jak będziesz pytał fachowców, to poczekaj na odpowiedź, wtedy raczej unikniesz stresów, które miałeś w poprzednim warsztacie. 

• Thanks 1

Rozumiem że planujesz samolot na ziemi, podczas postoju? Jeśli tak to pamiętaj że w takiej konfiguracji górne wloty powietrza, żaluzje, są zamknięte a główne otwarte. Wiele osób popełnia błąd i robi odwrotnie. Do tego malowania które zamierzasz zrobić potrzebny będzie Ci zestaw waloryzacyjny, który nie jest już produkowany. Tak się składa że mam takowy, ponieważ wiedząc że firma kończy jego produkcję, kupiłem na zapas, więc mogę Ci jeden odstąpić 

Należy także wiedzieć że MiG-29 mimo że posiada 6 węzłów do uzbrojenia  to mógł tylko wykorzystywać dwa rodzaje uzbrojenia, zdjęcie na pudełku  prezentuje samolot być może w wersji pokazowej, ponieważ ma podwieszone trzy rodzaje uzbrojenia 

Edytowane przez Tazman79

Godzinę temu, Tazman79 napisał:

Rozumiem że planujesz samolot na ziemi, podczas postoju? Jeśli tak to pamiętaj że w takiej konfiguracji górne wloty powietrza, żaluzje, są zamknięte a główne otwarte. Wiele osób popełnia błąd i robi odwrotnie. Do tego malowania które zamierzasz zrobić potrzebny będzie Ci zestaw waloryzacyjny, który nie jest już produkowany. Tak się składa że mam takowy, ponieważ wiedząc że firma kończy jego produkcję, kupiłem na zapas, więc mogę Ci jeden odstąpić 

Należy także wiedzieć że MiG-29 mimo że posiada 6 węzłów do uzbrojenia  to mógł tylko wykorzystywać dwa rodzaje uzbrojenia, zdjęcie na pudełku  prezentuje samolot być może w wersji pokazowej, ponieważ ma podwieszone trzy rodzaje uzbrojenia 

Dziękuje za cenne uwagi. 
Co do zestawu waloryzacyjnego to jestem jak najbardziej zainteresowany.  Proszę o konkrety żeby sprawa nie przeleciała mi między palcami. 

50 minut temu, jacek napisał:

Dziękuje za cenne uwagi. 
Co do zestawu waloryzacyjnego to jestem jak najbardziej zainteresowany.  Proszę o konkrety żeby sprawa nie przeleciała mi między palcami. 

Jest to zestaw firmy Attac Squadron, nie jest już produkowany a zawiera niezbędne elementy takie jak nowa antena IFF, antena GPS, światła antykolizyjne, anteny systemu TACAN

Screenshot_20250110_194919_Samsung Internet.jpg

3 minuty temu, Tazman79 napisał:

Jest to zestaw firmy Attac Squadron, nie jest już produkowany a zawiera niezbędne elementy takie jak nowa antena IFF, antena GPS, światła antykolizyjne, anteny systemu TACAN

Screenshot_20250110_194919_Samsung Internet.jpg

Jaka cena z przesyłką bo nie wiem czy zastawiać dom czy wystarczy zwykła chwilówka?

Chciałbym zacząć kompletować farby. Maluje paletą od Hobby Color z serii H czyli akwarelami. Może ktoś z was popełnił tego Migusia tymi farbami i podpowie jakich numerow użyć?

image.jpg

2 minuty temu, Tazman79 napisał:

Fs 36118 z palety hobby color to H305

Fs 36270 H306

Dół 

Fs 36375 H308

Dzięki. Akurat wszystkie mam na półce. 

Skoro kolory ustalone to teraz pytanie o uzbrojenie?  W zestawie są trzy rodzaje rakiet: 

R-60

R-73
R-27

Chciałbym podwiesić uzbrojenia na full czyli centralny zbiornik i rakiety.

R-60 wisi już u mnie pod Mig21 i Su-22 a pod 29 mogą wisieć tylko dwa rodzaje rakiet.  W gratach mam jeszcze z zestawu Kitty Hawk po dwie rakiety R-73 i R-27. 
Czy mogę podwiesić po dwie R-73 i cztery R-27  lub dwie R-27 i cztery R-73 ???

Problem w tym że R-27 były rzadko stosowane,  najczęściej stosowano R-73 i R-60, zdarzały się też kombinacje z wyrzutniami npr B-8M1

Rakiety R-27 były podwieszane tylko dwie i tylko na pierwszych wew węzłach 

A i polskie MiGi-29  nie przenosiły zbiorników paliwa pod skrzydłami 

p2510.jpg

331dd8a0d0aa171752af7ba963abcf7e.jpg

unnamed-19.jpg

1467361010_4.jpg

Edytowane przez Tazman79

25 minut temu, Tazman79 napisał:

Problem w tym że R-27 były rzadko stosowane,  najczęściej stosowano R-73 i R-60, zdarzały się też kombinacje z wyrzutniami npr B-8M1

Rakiety R-27 były podwieszane tylko dwie i tylko na pierwszych wew węzłach 

A i polskie MiGi-29  nie przenosiły zbiorników paliwa pod skrzydłami 

p2510.jpg

331dd8a0d0aa171752af7ba963abcf7e.jpg

unnamed-19.jpg

1467361010_4.jpg

No to się spina. Centralny zbiornik paliwa, potem dwa R-27 i cztery R-73 na zewnętrznych zamkach.  

3 minuty temu, mig napisał:

W przypadku polskich MiG-29 z uzbrojeniem nie ma za bardzo wyboru 2x R-27 i 4/2 R-60, zbiornik paliwa pod kadłubem. R-73 nie wiem czy mieliśmy te pociski na stanie.

Wygląda jak R-73. Wikipedia podaje że jesteśmy jego użytkownikami.

IMG_7587.jpeg

10 minut temu, mig napisał:

W przypadku polskich MiG-29 z uzbrojeniem nie ma za bardzo wyboru 2x R-27 i 4/2 R-60, zbiornik paliwa pod kadłubem. R-73 nie wiem czy mieliśmy te pociski na stanie.

Patrząc na to zdjęcie to wątpliwości raczej nie ma 

20220921-GAW02964-1-1-650x650.jpg

Wizualnie R-73 i R-60 wyglądają bardzo podobnie. To co widać na zdjęciu to raczej R-60. Powyższe i poniższe zdjęcia rozwiewają wątpliwości.

Vympel R-73 Archer, A Short Range AAM Details (2024) Which Has Proved To Be  One Of The Best Missile In The World By Downing An F-16 With A Single Shot  Without Any

Edytowane przez mig

1 godzinę temu, jacek napisał:

No to się spina. Centralny zbiornik paliwa, potem dwa R-27 i cztery R-73 na zewnętrznych zamkach.  

Jeśli chcesz podwiesić 4 R-73 to sprawdź czy masz 4 belki do nich...

16 minut temu, Tazman79 napisał:

Jeśli chcesz podwiesić 4 R-73 to sprawdź czy masz 4 belki do nich...

Belki APU-73 w zestawie są dwie. Pozostałe dwie mam po Su-22 Na razie wszystko idzie ku dobremu.

Godzinę temu, mig napisał:

Wizualnie R-73 i R-60 wyglądają bardzo podobnie.

Chyba tylko dlatego, że są białe :mrgreen:

• Like 1

To jaki w końcu ten Mig-29  robisz Early czy Late czyli polski.  Te części dodatkowe to głównie do Late czyli zmodernizowanego polskiego Miga. W wersji Early w pudełku chyba nie ma wyrzutników rakiet  przed statecznikami pionowymi.

15 minut temu, Maxy napisał:

To jaki w końcu ten Mig-29  robisz Early czy Late czyli polski.  Te części dodatkowe to głównie do Late czyli zmodernizowanego polskiego Miga. W wersji Early w pudełku chyba nie ma wyrzutników rakiet  przed statecznikami pionowymi.

Owszem są, jeśli o tym elemencie piszesz:

image.jpg

3 minuty temu, pierre_dolin napisał:

Tazman79, jeżeli masz jeszcze ten zestaw waloryzacyjny, a kolega Jacek nie reflektuje - jestem chetny i stoję w kolejce.....

Kolega Jacek jak najbardziej reflektuje i temat dogadany tylko po za anteną. Cierpliwie czekam na przesyłkę.