greatgonzo Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Nie, w zasadzie obok kokardy. Stencil pod kokardą nie ma sensu. Wakway line, która na spodzie nie występuje, jest wyjątkiem. Jeżeli mówimy o remoncie, to o ile nanoszono stencile (teoretycznie nanoszono), to był to normalny etap malowania. Sporo z nich malowano ręcznie, co mimo zdefiniowanej wielkości liter, dawało jakieś pole manewru. Napisy na kokardach można czasem spotkać na zdjęciach, właśnie w miejscach, gdzie nie da się inaczej jak to radio, czy kozły. Jeśli mowa o korektach w jednostkach to w grę wchodzą podmalówki, korekty oznaczeń, takie tam. Pełny remont lakierniczy to będzie wyjątek. który trzeba by potwierdzić. A to nie musi być łatwe. Edytowane 8 Kwietnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia Panowie gdzieś w jakimś wątku ktoś wstawi jak szły walk lines. Nie mogę teraz to znaleźć. Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia W pierwszym poście wątku niejaki kzugaj wstawił obrazek z walkway lines zupełnie prawidłowymi dla wczesnych Spitfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia Dzięki @greatgonzo ale w 100% nie ufam tej instrukcji bo już raz mnie zmyliła. A ten schemat był do kilku modeli/wariantów więc przyda mi się w kolejnych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Kwietnia Autor Share Napisano 26 Kwietnia Kalki położone teraz trzeba poczekać przed próbą zdejmowania filmu z nich. Dolne kokardy trochę się poszarpały ale z pozostałych kalek coś spr wyskrobać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Pany Szanowne potrzebuje sprawdzić Edka. Według instrukcji golenie podwozia każą malować na Medium Sea Grey a sam siłownik na srebrno. Oglądam zdjęcia i praktycznie na każdym golenie są niemalowane są w kolorze Amelinium podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Zdjęcia czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja 19 minut temu, greatgonzo napisał: Zdjęcia czego? Podwozia Spitfire w zasadzie egzemplarze muzealne więc też różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Myślę, że zamiana egzemplarzy muzealnych na samoloty z okresu zwróci honor instrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano Niedziela o 10:58 Autor Share Napisano Niedziela o 10:58 W dniu 14.05.2025 o 00:03, greatgonzo napisał: Myślę, że zamiana egzemplarzy muzealnych na samoloty z okresu zwróci honor instrukcji. Dzięki Gonzo A dziś Jeszcze nie 100% (bez weatheringu) na wystawie klubowej w muzeum w Cosford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi