Skocz do zawartości

HH-53C Super Jolly Green Giant, Apple 4, Academy 1/72

jacmin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już ogarnąłem malowanie wnętrza to zabrałem się za uzbrojenie. I tu popełniłem najwięcej niezamierzonych błędów. Z minigunami ( tak formalnie to GAU-2b/a) nie było dużo problemów, bo są dostępne zdjęcia. Z lenistwa zrobiłem elementy 1 szt, potem formę silikonową i odlałem 2 kolejne z żywicy. Pierwsze błędy dotyczą zasobników na amunicję. Były robione specjalnie dla HH-53. Będąc w Wietnamie, w Muzeum Pozostałości Wojennych w Sajgonie, narobiłem zdjęć takiego zasobnika we wnętrzu UH-1, znalazłem w necie zdjęcia jeszcze jednego i szczęśliwy jak dzik pod dębem przystąpiłem do budowy. Tyle że to nie był ten zasobnik! Materiał który posiadałem dotyczył zasobnika późniejszego, na 6000 szt amunicji. Te montowane na HH-53 były mniejsze i mieściły tylko 3000 szt. Wyglądały dokładnie tak samo tylko były niższe! Z błędu wyprowadził mnie dopiero mój znajomy. Co ciekawe, na misje nie zabierano dodatkowej amunicji. Na pokładzie znajdowały się tylko 3 zasobniki. Każdy z nich pozwalał na ok 19 sekund ognia. Wydaje się to strasznie mało, ale filozofia była ponoć następująca: działka nie są bronią ofensywną i służą jedynie do chwilowego zduszenia ognia z ziemi na czas odejścia helikoptera z gorącej strefy.  Nie kumam tego ale przyjmuję do wiadomości. Przecież udźwig HH-53 pozwalał spokojnie zabrać dodatkową amunicję zwłaszcza, że podejmowano z ziemi 1-2 pilotów. Drugi błąd to worki na łuski. Zrobiłem niesłuszne założenie, że będzie to taki sam system jak w ACH-47 Chinook, czyli brezentowa torba rozpięta na półkolistym stelażu. A oto zdjęcia moich wielbłądów:image.thumb.jpeg.f06c21d25407c57612917f92d0dad757.jpeg

image.thumb.jpeg.0d4a429bbb01087eb23dda9a45f3630a.jpeg

image.thumb.jpeg.d60dff0a6dc803f28e1c9eb9f1c0794d.jpeg

image.thumb.jpeg.b84912a11f3f8009f258983a9bec1e2b.jpeg

image.thumb.jpeg.e413d8dd65db1ae24b13e97ce10c320f.jpeg

image.thumb.jpeg.5b4ee8abe0075329acb5565e1ddbba4d.jpeg

image.thumb.jpeg.9fafeb869dadc04f15d6e70b59f660c9.jpeg

image.thumb.jpeg.ba53123114bdb6dbeb6bf5f0b6a769fe.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

• Like 5

A jak to powinno wyglądać? Ano tak:

image.thumb.jpeg.adf785b532bed12e2b57b2ab4e8f73e9.jpeg

Widać wyraźnie że worek na łuski to prostokątna torba., przy czym w lewym stanowisku była na stałe zamontowana pod oknem a w prawym podwieszona pod ramieniem i poruszała się razem z minigunem.

I jeszcze słowo wyjaśnienia odnośnie dziwnego materiału spowijającego miniguna. To tzw "sukienka" czyli materiał brezentowy opatulający działko aby łuski nie latały po całej kabinie. Poniżej miniguna rozpięty jest na czymś w rodzaju lejka, co pozwala lepiej kierować łuski do worka. Musiałem to poprawić Dogiąłem z drutu prostokątną ramkę. Na kawałku plastiku o wymiarach nieco mniejszych niż ramka nawinąłem spożywczą folię alu. Następnie wsunąłem to w ramkę i brzegi wywinąłem na drut. Spód pozaginałem do środka. Parę miętoszących ruchów pęsetą i worek gotowy!

image.thumb.jpeg.8208e2a84528632f0c2167e6f99c6962.jpeg

image.thumb.jpeg.26614afeebda885b4b53be81467a8779.jpeg

image.thumb.jpeg.eda5b5f7833c9ed52d33ce3b2cc3e7d3.jpeg

image.thumb.jpeg.7655e95bc5304ae3524e3926c8ced4c2.jpeg

• Like 1

Kolejny błąd dotyczył mojej koncepcji dioramy. Chciałem pokazać Apple4 tuż przed startem. Załoga kręci się przy pootwieranych lukach, a miniguny robione z przecież z takim samozaparciem dumnie sterczą w oknach. Nic z tych rzeczy.  Załoga przyjeżdża na linię startu, robi krótki obchód ptaka który w żadnym wypadku nie jest "pootwierany". To się odbywa na zasadzie: idę, otwieram, sprawdzam, zamykam idę dalej. Jedyny moment kiedy to wszystko może być pootwierane na raz,  to serwis techniczny. Druga sprawa to miniguny. Nigdy na ziemi nie były w oknach. To sprawa bezpieczeństwa. Na ziemi były w pozycji złożonej i zabezpieczonej. Taśmy amunicyjne były podpięte do zasobników ale nie do minigunów.  Najczęściej leżały na zasobnikach. Na niektórych filmach propagandowych widać jak załoga na ziemi odwija taśmy i podpina do minigunów. To fikcja. W rzeczywistości zgodnie z procedurami startowymi robiono to już w powietrzu, a same miniguny obracano na stanowiska bojowe niedaleko strefy działań.  Tak twierdzi mój znajomy. Musiałem zmienić koncepcję dioramy. Będzie to ptak podczas serwisu. Czyli całe uzbrojenie musi być złożone i zabezpieczone. I tu napotkałem mur. Wysoki i szeroki, że ani to obejść ani przeskoczyć! Nie ma kompletnie żadnego zdjęcia pokazującego miniguny w pozycji złożonej i zabezpieczonej. Mogę się tego tylko domyślać z urywków filmów. Tutaj kompletnie utknąłem. Dlatego proszę: "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" dajcie proszę znać. Znajomy nic nie ma, próbował załatwić mi instrukcję obsługi i montażu miniguna ale nic z tego nie wyszło. Sam obsługiwał tylne działko i nie pamięta jak to wyglądało z przodu.

Ciężki temat, bo niszowy - takich ratowniczych śmigłowców było góra kilkadziesiąt sztuk, a pewnie mniej...

Warto wiedzieć, że "mały" minigun, czyli kalibru 7,62mm ma tak, że jak jest amunicja, to prąd nawet może być wyłączony, obrócisz lufy i on strzeli - pewnie właśnie dlatego tak uważali, bo inaczej na pewno by się znalazł ktoś kto złapie za lufy i będzie próbował tym kręcić.

Poza tym super risercz - dziękuję, bo liczę, że i mnie się on kiedyś przyda.

• Like 1

7 minut temu, pmroczko napisał:

Ciężki temat, bo niszowy - takich ratowniczych śmigłowców było góra kilkadziesiąt sztuk, a pewnie mniej...

Warto wiedzieć, że "mały" minigun, czyli kalibru 7,62mm ma tak, że jak jest amunicja, to prąd nawet może być wyłączony, obrócisz lufy i on strzeli - pewnie właśnie dlatego tak uważali, bo inaczej na pewno by się znalazł ktoś kto złapie za lufy i będzie próbował tym kręcić.

Poza tym super risercz - dziękuję, bo liczę, że i mnie się on kiedyś przyda.

Pawle!

Jak będziesz coś potrzebował to pisz na maila. Mam tony materiałów i chętnie się podzielę.

• Like 1

Niestety, mnie nie udalo sie u siebie znaleźć pozondnie foty. Wiec  musze przyznac ze nie moge na 100 procent potwierdzić swoje słowa.
Co do torby na lusky, to mam taką stronę. 

scan1890.thumb.jpg.ea3844a4f7cf232d45ba853a243322f1.jpg
ito
scan1889.thumb.jpg.876fa1ab0a3e13313bad88025565375c.jpg
  • Like 1

32 minuty temu, Robertas napisał:
Niestety, mnie nie udalo sie u siebie znaleźć pozondnie foty. Wiec  musze przyznac ze nie moge na 100 procent potwierdzić swoje słowa.
Co do torby na lusky, to mam taką stronę. 

Dzięki Robertas! To zdjęcia bardzo mi pomogło, bo prawdę mówiąc nie miałem żadnego pokazującego podpięcie worka do ramienia miniguna. Jeszcze raz dzięki!

• Like 1

W tak zwanym międzyczasie dorobiłem siedzenia, też na zasadzie 1szt, forma, odlew, oraz taśmy oparć. Sumarycznie wyszło to tak:

image.thumb.jpeg.2e945ce28cd2e2ebf52dcf1f52ab2804.jpeg

image.thumb.jpeg.e2e813b24e775dfd63a537a66eefe074.jpeg

Potem zasobniki amunicji:

image.thumb.jpeg.9d6726a0919bd11c0bf91d2fc8518d74.jpeg

image.thumb.jpeg.74a775f08d2bbf17c71e7b911f4f3e56.jpeg

I przyrządy:

image.thumb.jpeg.f7f27fd6abb0b1369695314b5a987586.jpeg

image.thumb.jpeg.450fda48e78fabc7a65a954ec8acf6a0.jpeg

Po wklejeniu podłogi w prawą połówkę kadłuba wygląda to następująco:

image.thumb.jpeg.74009b43a499332ef410b49cbd43ae3b.jpeg

image.thumb.jpeg.d0624d2fa1e0dea7b3f84de0ad29b891.jpeg

image.thumb.jpeg.62f994dafe8d539b5d863fcae07bbe70.jpeg

image.thumb.jpeg.cf1f3a3d900b54d2b1815d5c11b5bd8d.jpeg

image.thumb.jpeg.07c4c5556bc5cab3491e68fa60c176e7.jpeg

image.thumb.jpeg.07effd6e87da440a9e2e457eaa4cccbf.jpeg

image.thumb.jpeg.096844b1186c00742d5ee45becb94d8d.jpeg

image.thumb.jpeg.594613f182850bf528ac6a32d7d7cc04.jpeg

• Like 12

Holy Cow!

Jak by to Amerykance rzekli

PS. Czy to Twoje żywiczne twory do Jolly/Stalliona można zakupić na allegro?

Edytowane przez Moses

2 godziny temu, Moses napisał:

Holy Cow!

Są tam już od jakiegoś czasu. Polecam!

• Like 1

W jednej z książek, które mam w formacie pdf, przeczytałem że w czasie tej operacji używały okulary nocnowydzenia. Więc wszystko się zgadza, kabina musiała być czarna. Jeżeli ktoś też chce poczytać, do pw napiszcie swój e mail. Przeszlie. 

5 minut temu, Robertas napisał:

W jednej z książek, które mam w formacie pdf, przeczytałem że w czasie tej operacji używały okulary nocnowydzenia. Więc wszystko się zgadza, kabina musiała być czarna. Jeżeli ktoś też chce poczytać, do pw napiszcie swój e mail. Przeszlie. 

Tak w kwestii literatury to wyszła wspaniała książka "Who will go" opisująca minuta po minucie całą akcję . Napisało ją 2 panów, Terry Buckler i Clifford Westbroock. Ten pierwszy to najmłodszy uczestnik rajdu. Drugi to syn dowódcy załogi jednej z maszyn wspierających misję. Jest jednocześnie organizatorem i dobrym duchem stowarzyszenia byłych członków rajdu na Son Tay. Od czasu do czasu piszemy do siebie. Wspaniały facet, bardzo uczynny. Właśnie wydał kolejną książkę o innym raidersie nazwiskiem Jakovenko, ale jeszcze nie czytałem. Gorąco polecam! Jest tam wiele wspomnień, anegdot i nieznanych faktów. Obalają też parę mitów związanych z Rajdem. 

4 godziny temu, Moses napisał:

Holy Cow!

Moses! Szukaj na Allegro sprzedającego Jacmin71. Najlepiej daj mi maila na PW to napiszę co mam.

• Like 1

Najbardziej mnie interesuje czy podpasuje to do zestawu Italeri, w szczególnosci wnetrze, bo to co stworzyłeś jest wypasione 

3 godziny temu, jacmin napisał:

Moses! Szukaj na Allegro sprzedającego Jacmin71. Najlepiej daj mi maila na PW to napiszę co mam.

Fajne rzeczy tu pokazujesz, model będzie mega ciekawy :szampan1:

Jeśli pozwolisz ,to też chętnie bym się podłączył pod prośbę  Moses'a.

To ja zadam pytanie z innej beczki - mały offtop. Od dawna chodzi mi po głowie model tego śmiglaka ale w ofercie jest jedynie mh-53d. Za dzieciaka miałem pave lowa (niestety, niedokończony poszedł na złom), chyba z revela - też nie do dostania. Model który "składasz" też niedostępny. Wiecie może gdzie go dostać lub jaki sklep obserwować żeby trafić coś z tej rodziny? 

40 minut temu, jawor84 napisał:

To ja zadam pytanie z innej beczki - mały offtop. Od dawna chodzi mi po głowie model tego śmiglaka ale w ofercie jest jedynie mh-53d. Za dzieciaka miałem pave lowa (niestety, niedokończony poszedł na złom), chyba z revela - też nie do dostania. Model który "składasz" też niedostępny. Wiecie może gdzie go dostać lub jaki sklep obserwować żeby trafić coś z tej rodziny? 

Zerknij na pw. Apropos pave lowi nie tylko tych maszyn 😉

Edytowane przez Bikernytzu

50 minut temu, jawor84 napisał:

To zerknij tu:

https://www.ebay.com/itm/204113605225

1 minutę temu, jacmin napisał:

Gdybyś osiągnął szczyt desperacji to mam starego Airfixa co go popełniłem 30 lat temu, bez wirnika bo zaginął. Zawsze można rozłupać, wrzucić w kreta i zacząć od nowa :-).

Godzinę temu, jawor84 napisał:

Model Academy jest do ściągnięcia na zamówienie w Martoli

Witam ponownie!

W zapiątek (niesłusznie wekeendem zwany) udało mi się trochę podziałać. Przede wszystkim dorobiłem pasy siedzeń w ładowni: 

image.thumb.jpeg.b88ad86095d4f805f326bd2a57d5ba68.jpeg

image.thumb.jpeg.81e9b84bb2e66ba6145e7d9bedd918ee.jpeg

Przygotowałem też działka nr 1 i 2. Są jeszcze bez przyrządów celowniczych i "sukienek". Bałem się, że je zmasakruję wklejając "sukienki". 

image.thumb.jpeg.37d4193820b7082f79ea45edde6d7a6a.jpeg

image.thumb.jpeg.60afc7bafbfd36f7cfd4c3cf35e786b0.jpeg

Wykonałem też "jungle penetrator". Z tym ostatnim to znowu mam problem, bo nie mogłem znaleźć zdjęcia jak to coś było przypięte w stanie spoczynku. Może ktoś ma i mógłby poratować?

image.thumb.jpeg.295084fff1ccd1c114524ac7ed35ab77.jpeg

Dorobiłem też zasłonkę pomiędzy kokpitem a ładownią oraz zacząłem przygotowywać przekładnię główną z wirnikiem:

image.thumb.jpeg.35312986ed9c85436f0ff894b1bf66e4.jpeg

image.thumb.jpeg.72736664f925f863e9dd51aea92ef9c8.jpeg

image.thumb.jpeg.9dcbf7e69656d417a62db25d8753ae68.jpeg

image.thumb.jpeg.5e61164ae0cbbb0334a5b85d34e6c7c2.jpeg

image.thumb.jpeg.ca9d4d723bffc181256593e5cd91cbbb.jpeg

I to tyle co udało się podłubać. 

• Like 9