Skocz do zawartości

IX MODEL SHOW POZNAŃ 20-21.09.2025

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
44 minuty temu, Archangelraphael napisał:

Czy osoby nie startujące w konkursie mogą wejść na halę i obejrzeć modele?

Oczywiście. Zapraszamy w sobotę do 16:00 (najlepiej od 12:00 ponieważ wtedy już będą wszystkie wystawione modele). W niedzielę zapraszamy od 9:00 do 12:00

• Like 1

Byłem dziś i jestem zdania, że organizowanie konkursu w takim miejscu jest trochę bez sensu. Wprawdzie sala ładna, klimatyzowana, elegancko wszystko, ale... to jest środek niczego. Bez samochodu się tam nie dostaniesz. Ilu postronnych widzów się tam dziś znalazło?

Gdy wystawa była w stajniach na Wojskowej, to można było pieszo przyjść z okolicznych osiedli, a tu?

Nie żebym marudził, tylko wyrażam opinię.

• Like 2

W dniu 20.09.2025 o 20:30, klima1 napisał:

Byłem dziś i jestem zdania, że organizowanie konkursu w takim miejscu jest trochę bez sensu. Wprawdzie sala ładna, klimatyzowana, elegancko wszystko, ale... to jest środek niczego. Bez samochodu się tam nie dostaniesz. Ilu postronnych widzów się tam dziś znalazło?

Gdy wystawa była w stajniach na Wojskowej, to można było pieszo przyjść z okolicznych osiedli, a tu?

Było fajnie. Klub znajduje się na terenie 31 Bazy, dojazd jest bardzo dobry, "środek niczego"   desert-c3po.gif  to krzywdzące nieprawdziwe określenie; wystarczy spojrzeć na mapę i street view. Ilość odwiedzających zależy od innych czynników niż tylko lokalizacja, którą można zmienić np. na podziemie Ronda Kaponiera (postronni widzowie gwarantowani, dojazd elegancki, klimatyzacja naturalna, przestrzeń fajna, zadaszenie, inne atrakcje na wyciągnięcie ręki, oraz świetny dojazd także do Klubu Bazy i do Stajni i innych miejsc ), można także dać szansę postronnemu widzowi nie śledzącemu tematy modelarskie reklamując Wydarzenie w różnoraki sposób. Było ich wielu w Parku i okolicy. A co teraz było: dojazd do Klubu 31 BLT bardzo dobry komunikacyjnie, wybór pociąg + autobus, tramwaj + autobus (kilkadziesiąt metrów od siebie), parkingi bezproblemowe, samo otoczenie to Park Sypniewskiego z infrastrukturą  + kilkadziesiąt metrów dalej zaczynają się kapitalne tereny przyrodnicze.  Na wyciągnięcie ręki sklepy, szkoła, stacja benzynowa i inne tego typu ważne nie tylko w weekend. Niestety brakuje hałasu i zapachów miasta. Władimir się nie postarał więc f-35 i f-16 nie poleciały ale z tego co wiem była możliwość zajrzenia za kulisy Bazy.  Ja z "okolicznych" oddalonych osiedli stolicy Pyrlandii przyjechałem  więc blisko ale są osoby, które ponad 700 km zrobiły. Dziękuję Wam  images?q=tbn:ANd9GcSmOsWAU6lOyDIqypWt5N8M47rjyvQOkGTVxA&s1382897231fc6e18fbfa740910c13cae3b28133224-1.jpghq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAxMIARUAAAAAGAElAADIQj0AgKJD&rs=AOn4CLAUR4pjR_Jbab9btiYxJYdZR7Uw9A hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAxMIARUAAAAAGAElAADIQj0AgKJD&rs=AOn4CLCrjLx8fBorF6h-PRlStVHLhxcz7A  images?q=tbn:ANd9GcTv2EhgBYkpho32knRW7qh2odCkSs8WPv4iRA&s 20200706143128PoznanFal8.jpghq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAxMIARUAAAAAGAElAADIQj0AgKJD&rs=AOn4CLDXS0rJ0XtWO9TxYbb847VKn4IXTw

Edytowane przez panmopsik
  • Haha 1

23 godziny temu, klima1 napisał:

Przecież na Głuszynę jeżdzą autobusy...

A ja powiem inaczej.  Impreza super. Mega piękne modele.  Spotkanie z kolegami modelarzami bezcenne.  Szczególnie tą drogą pozdrawia. Tomka Popielarskiego i Adriana Napieralskiego. Swoje uwagi co do dojazdu przekazałem organizatorom nie po to żeby się czepiać tylko po to żeby impreza była co raz lepsza. Ale teraz łyżka dziekciudo tej beczki miodu.  Żeby nie wspomnieć żadnym słowem o osobie która nie dawno zginęła majorze Krakowianie to po porostu panowie organizatorzy WSTYD.

Edytowane przez imek46

51 minut temu, Thalgonis napisał:

A skąd pomysł, że to bracia? :D 

Moja wina.  Pomyliłem się.  Tomasz Popielarski i Adrian Napieralski.  Podobne nazwiska ale zacni ludzie.  Już poorawiam 

• Like 1

IX Model Show Poznań – Halberstadt Cl.II powrócił do domu

To była niezwykła podróż i zwieńczenie niezwykłego roku. Halberstadt Cl.II, maszyna której historia w Polsce zaczęła się w Poznaniu zimą 1919 roku, wrócił właśnie do swojego miasta – tym razem jako model.

Dla mnie ten moment był szczególny także dlatego, że zamyka on rok, w trakcie którego Halberstadt odwiedził cztery konkursy i z każdego wracał z nagrodami. W Poznaniu zdobył złoto w swojej kategorii, a także Złotą Pyrę za najlepszy samolot wielopłatowy, nagrodę specjalną Lotniczej Historii Polski za najlepszy model lotniczy z lat 1921–1925, i wreszcie najważniejszy laur – Grand Prix za najlepszy model festiwalu. Trudno sobie wymarzyć piękniejsze zwieńczenie tej drogi.

Sam festiwal był mistrzowsko zorganizowany – od oszałamiającej wycieczki do 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny, przez świetnie dobrane miejsce, po pięknie przygotowaną galę finałową, medale i nagrody. Mogę śmiało powiedzieć, że w mojej opinii oprawa festiwalu była jedną z najlepszych, jakie widziałem. To miejsce było przepełnione modelarstwem, przepełnione lotnictwem i przepełnione historią. To czuło się na każdym kroku – i to było fenomenalne.

Brak giełdy sprawił, iż nie było rozproszenia uwagi od tego, co naprawdę najważniejsze – od modeli. Dzisiaj naprawdę nie brakuje kanałów do kupienia dowolnej rzeczy związanej z modelarstwem, ja nie jeżdżę na festiwale kupować, jeśli już coś się trafi to jedynie dodatek, a nie kręgosłup mojej wizyty. Atmosfera była kameralna, czułem się tam świetnie, a samo miejsce – w moim odczuciu – było najlepsze z możliwych. Sąsiedztwo bazy potęgowało klimat całego wydarzenia. Ale cóż, zawsze znajdą się głosy narzekania, a jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.

Uważam też, że na ogromną pochwałę i niezwykły aplauz zasługuje fakt, iż IX Model Show Poznań jako pierwszy konkurs w Polsce wprowadził zasadę prezentowania nagrodzonych modeli na dużym ekranie podczas gali wręczenia. Coś, co widziałem wcześniej na Moson, tutaj wreszcie zawitało do Polski. To jest zupełnie inny odbiór oklasków i zupełnie inne przeżycie – koniec z ziewaniem uczestników czy przeglądaniem telefonów. Wszyscy z zaciekawieniem podziwiali prace wyświetlane na ogromnym ekranie i śledzili wzrokiem, kto okaże się ich twórcą i kto za chwilę wstanie, wyczytany przez prowadzącego, by odebrać nagrodę.

Serdeczne podziękowania kieruję do Stowarzyszenia Sportów Modelarskich Hercules III Poznań i sędziów za organizację i pracę przy ocenach. Panu Mariuszowi Niestrawskiemu dziękuję za wykład pełen pasji oraz za nagrodę specjalną.

Dziękuję również Dowództwu 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny za zgodę na organizację festiwalu w tak niezwykłym miejscu i możliwość zwiedzenia bazy. Podziękowania także dla Pawła Krzeszkiewicza za niezwykłe zdjęcie (więcej jego prac możecie zobaczyć na profilu RAViation).

Na końcu – szczególne podziękowania dla Pilotów z 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny za podpisy, które czynią ten prezent żywym mostem między historią a teraźniejszością.

To był festiwal, który zostanie w mojej pamięci na zawsze. 🙏

0762f0_09d4159c8b384052bf26678891f2fb2d~

Pzdr.
ŁB

Edytowane przez Boch
  • Like 8

I jeszcze jedno jeśli chodzi o przydzielanie wyróżnień w kategorii Hobby.  Żeby tylko przydzielać po dwa wyróżnienia w klasie uważam że to trochę mało.  Tym bardziej że świetnych modeli praktycznie we wszystkich kategoriach fuzo więcej.  Modele były wykonane na bardzo wysokim poziomie ale żeby przydzielać tylko dwa wyróżnienia to przegięcie. 

• Confused 1

Godzinę temu, imek46 napisał:

I jeszcze jedno jeśli chodzi o przydzielanie wyróżnień w kategorii Hobby.  Żeby tylko przydzielać po dwa wyróżnienia w klasie uważam że to trochę mało.  Tym bardziej że świetnych modeli praktycznie we wszystkich kategoriach fuzo więcej.  Modele były wykonane na bardzo wysokim poziomie ale żeby przydzielać tylko dwa wyróżnienia to przegięcie. 

Imek skąd taki wniosek? 
Uwaga wyjaśniam:

1. W każdej klasie hobby były 3 wyróżnienia (spójrz sobie w wyniki, Wsystko jest napisane)

2. Jeśli nawet były dwa to mogło wynikać że w klasie było np 6 modeli, dwóch zawodników. Regulamin mówi wprost - wyróżniamy najlepszy model. 
3. To że jest dużo ładnych modeli to nie znaczy żeby wszystkie wyróżnić. W regulaminie jasno było napisane: w klasach hobby wyróżniamy 3 modele 

Mam do Ciebie tylko jedno pytanie po Twoich wpisach na MW:

Czy kiedykolwiek organizowałeś zawody/festiwal/itp?

Jesli tak - powinienem rozumieć organizatora 

Jeśli nie - zapraszam do organizacji :)

Dla zawodnika i organizatora biblią jest REGULAMIN :) który należy przeczytać ze zrozumieniem i stosować do niego :)

1 minutę temu, AIKS napisał:

Dla zawodnika i organizatora biblią jest REGULAMIN :) który należy przeczytać ze zrozumieniem i stosować do niego :)

Z tym to akurat bywa różnie.wink3

Godzinę temu, AIKS napisał:

Imek skąd taki wniosek? 
Uwaga wyjaśniam:

1. W każdej klasie hobby były 3 wyróżnienia (spójrz sobie w wyniki, Wsystko jest napisane)

2. Jeśli nawet były dwa to mogło wynikać że w klasie było np 6 modeli, dwóch zawodników. Regulamin mówi wprost - wyróżniamy najlepszy model. 
3. To że jest dużo ładnych modeli to nie znaczy żeby wszystkie wyróżnić. W regulaminie jasno było napisane: w klasach hobby wyróżniamy 3 modele 

Mam do Ciebie tylko jedno pytanie po Twoich wpisach na MW:

Czy kiedykolwiek organizowałeś zawody/festiwal/itp?

Jesli tak - powinienem rozumieć organizatora 

Jeśli nie - zapraszam do organizacji :)