Skocz do zawartości

IX MODEL SHOW POZNAŃ 20-21.09.2025

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, imek46 napisał:

A co stoi na przeszkodzie żeby nagiąć regulamin  i przyznać wiecej wyróżnień niż  trzy skoro było dużo fajnych modeli.  Np. w pancerce w skali 1/35

Sprawdziłeś ilość wyróżnień? Czyli się zgadza? :)

Nic również na przeszkodzie nie stoi, aby zbudować taki model, aby był tak dobry by był wyróżniony 😉 

• Like 2
  • Haha 1

1 minutę temu, panmopsik napisał:

akurat się zdąży na X Edycję 

Co raz mam mniejszą ochotę przyjechać na X edycję z takim podejściem organizatorów do ludzi . Kompletny brak oznaczeń dojazdu do miejsca imprezy.  Mówiłem o tym temu koledze który prowadził zakończenie.  Ulica która ma 7 km długości tabliczka tylko przy skręcie na imprezę.  A mapka to tylko fragment okolicy.  Myśmy się trzy razy kręcili po tej ulicy.  Nie po to przehrzejechałem prawie 500 km żeby na koniec nie móc trafić na miejsce.  Na zwróconą uwagę ten kolega zbył mnie i tyle  . I jeszcze na koniec jeszcze raz powiem to,żeby nikt absolutnie nikt nie wspomniał o śmierci majora Krakowian to jest po prostu WSTYD   

Aha dwa lata temu było ponad 900 modeli , teraz ponad 600 . Jak widać nie jest to tylko moje zdanie . Żegnam 

• Confused 4

Godzinę temu, imek46 napisał:

A mapka to tylko fragment okolicy.  Myśmy się trzy razy kręcili po tej ulicy.  

Doskonale rozumiem co masz na myśli, z doświadczenia jako uczestnik różnych spotkań ale i przypadkowo pytany przechodzień w dużym mieście i poza nim. Myślę, że uwagi a te negatywne szczególnie dają możliwość przemyśleń. Przyszłorocznej imprezy nie skreślałbym z planów wizyty bo Poznań (i okolice) w Pyrlandii, to fajne jednak miejsce jest a w razie czego można się do mnie odezwać. W końcu oprócz hobby łączą nasze miejsca i koziołki i lubelski Poznań i lotniskowe skanery CT o irlandzkiej kulturze nie wspomnę ale wspomnę o ludziach z lubelskiego których wielu można spotkać w Bazie

Edytowane przez panmopsik

9 godzin temu, imek46 napisał:

Co raz mam mniejszą ochotę przyjechać na X edycję z takim podejściem organizatorów do ludzi . Kompletny brak oznaczeń dojazdu do miejsca imprezy.  Mówiłem o tym temu koledze który prowadził zakończenie.  Ulica która ma 7 km długości tabliczka tylko przy skręcie na imprezę.  A mapka to tylko fragment okolicy.  Myśmy się trzy razy kręcili po tej ulicy.  Nie po to przehrzejechałem prawie 500 km żeby na koniec nie móc trafić na miejsce.  Na zwróconą uwagę ten kolega zbył mnie i tyle  . I jeszcze na koniec jeszcze raz powiem to,żeby nikt absolutnie nikt nie wspomniał o śmierci majora Krakowian to jest po prostu WSTYD   

Aha dwa lata temu było ponad 900 modeli , teraz ponad 600 . Jak widać nie jest to tylko moje zdanie . Żegnam 

A może rodzina majora chce mieć święty spokój i nie słyszeć o Jego śmierci przy każdej okazji?

Pomyślałeś o rodzinie?

Z tego co widzę tylko autor komentarzy marudzi na imprezę.

• Like 2

Teraz, nowicjusz2001 napisał:

A może rodzina majora chce mieć święty spokój i nie słyszeć o Jego śmierci przy każdej okazji?

Pomyślałeś o rodzinie?

Z tego co widzę tylko autor komentarzy marudzi na imprezę.

15 godzin temu, imek46 napisał:

Ostatnio dwóch "czołowych" modelarzy z kraju rozmawiało właśnie o tym- ludzie NIE CZYTAJĄ REGULAMINU i potem są problemy.

Liczyłeś na baner wielkości bilbordu? Wpisując w nawigację klub 31 bazy bardzo prosto prowadzi do celu. Mało tego, to w tym temacie jeden użytkownik w marcu opisał na jaki problem można trafić- wpisując ulice Silniki może poprowadzić od drugiej strony. Tam nie ma przejazdu i tam nie wpuszczają. Tamta brama ma inny cel. 

A co miał "kolega" zrobić? Nauczyć obsługiwać google maps? Narysować linie żółtą od Starołęki? 

Co do pilota- Impreza nazywa się MODEL SHOW. A nie spotkanie fanów F-16 czy Sympatyków BAZY. Impreza modelarska, a nie lotnicza. A że wyszło w takim, a nie innym miejscu? Spoko, są plusy i minusy. D-ca miał zrobić minutę ciszy? Zginął, pochowali i koniec tematu. Bardzo dobrze. 

Mapka pokazała miejsce parkingu oraz gdzie jest klub, a nie dojazdu- kolejny raz kłania się czytanie ze zrozumieniem. 

Z FB Herkulesa:

Drodzy

Już za dwa dni widzimy się na IX Model Show Poznań.

Jak dojechać? Jedyna droga prowadzi od ulicy Gluszyna

Jak już skręcicie w ul. Silniki po 200 należy skręcić w lewo!!!

PAMIĘTAJCIE-Parkowanie wyłącznie w miejscach wyznaczonych. Jeśli zabraknie miejsc parkingowych należy parkować na ogólnodostępnych miejscach przy ulicy Gluszyna Spacerkiem 2/3 minut

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎mapa i ‎tekst „‎P KLUB31.B KLUB 31. BLT BLTO niz Silniki Park im. Felicjana Sypniewskiego Głuszyna Silniki Stanlej stacja وه‎”‎‎

EDIT

Co do ilości modeli- 2023 był wypustem COVIDOWYM i każda impreza została w zasadzie przygnieciona ilością modeli- nawet Mosson był rekordowy. Trudno oczekiwać że po okresie siedzenia w domu ludzie zrobią tyle samo modeli + fakt tych imprez trochę jest obecnie więc ciężko każdemu wszystko zaliczyć. A to akurat dobre, bo potem jadąc zobaczyć ponad połowę już się widziało. 

Edytowane przez luck1985
  • Like 6

Jeśli w regulaminie jest napisane, że trzy wyróżnienia to trzy wyróżnienia i tyle. Świetnych modeli przeważnie jest znacznie więcej, ale potem to już w rękach sędziów żeby wybrać te trzy, które najbardziej na to zasługują choćby miało się skończyć tym, że będą szukać w którym jest mniej błędów. Z resztą zastanów się Imek jaką wartość ma wyróżnienie, które jest że tak powiem "powszechne". Jaką satysfakcję ma wyróżniony? Wyróżnienie to nagroda za model, który wyróżnia się spośród wielu innych świetnych modeli. Trzy to trzy i już, regulamin był ogólnodostępny i jasny i nie ma o co kruszyć kopii. Ale jak jedno nie siądzie to już uruchamia całą lawinę - z tym dojazdem to w XXI wieku raczej nie powinien być problem. Nawet "taksówkarze", którzy wczoraj wylądowali w Polsce (zazwyczaj) trafiają na miejsce. A ze znajomością języka zawsze można kogoś zapytać po drodze, ewentualnie zadzwonić do kolegi modelarza, który już na miejscu jest.

20 godzin temu, imek46 napisał:

żeby nikt absolutnie nikt nie wspomniał o śmierci majora Krakowian to jest po prostu WSTYD   

Każdy serwis informacyjny, politycy od prawa i lewa, eksperci i pseudoeksperci przez parę dni. Myślę, że impreza modelarska nie ma obowiązku nawiązywać do śmierci Majora tak samo jak nie muszą się z tego powodu odbywać apele w szkołach. W jaki sposób by to wspomnienie miało wyglądać? Minuta ciszy, zdjęcie zmarłego na sali wystawowej czy nagroda specjalna jego imienia? Moim zdaniem dobrze, że organizatorzy nie zahaczyli o tę postać. Za świeża to chyba sprawa żeby grać tym tematem na takich wydarzeniach.

A strefa gastro była ok? Bo w Bytomiu z późniejszej dyskusji wyszło, że niektórzy głodni chodzili :) 

• Like 5

W dniu 23.09.2025 o 22:19, imek46 napisał:

Imek46, wywołałeś mnie do tablicy więc teraz słuchaj uważnie :)

tylko Ty miałeś problem trafić. Tylko Ty narzekasz na to. Oskarżasz mnie że rozdałem tylko dwa wyróżnienia w klasie co jest kłamstwem.!

szukasz z każdym kolejnym wpisem nowego powodu do narzekania :)

Jeśli chodzi o Twoje stwierdzenie, dot Św P podpułkownika (nie majora tak dla ścisłości skoro się tak czepiasz) NIE TY DECYDUJESZ O TYM, lecz rodzina i Dowództwo!

nie zbyłem Cię w rozmowie, lecz nie widziałem sensu 5 raz Tobie  wyjaśniać, że w czasach nawigacji, GPS, maps, nie wiesz jak dojechać z prostej ulicy w drugą!

wg Ciebie miałem rozstawiać tablice informacyjne od 7km?

Bądźmy poważni i marudźmy bo to nudne!

• Like 3

W dniu 23.09.2025 o 22:19, imek46 napisał:

Możesz przyjechać na X edycję, zapraszam i ugoszczę jak każdego. 
jeśli nie masz takiej ochoty to nie przyjedziesz :) 

czy organizowałeś kiedykolwiek imprezę modelarską? 
Jeśli tak z chcecie wymienię się doświadczeniami i radami, może skorzystam z Twojego doświadczenia :)

• Like 1

13 godzin temu, AIKS napisał:

Możesz przyjechać na X edycję, zapraszam i ugoszczę jak każdego. 
jeśli nie masz takiej ochoty to nie przyjedziesz :) 

czy organizowałeś kiedykolwiek imprezę modelarską? 
Jeśli tak z chcecie wymienię się doświadczeniami i radami, może skorzystam z Twojego doświadczenia :)

Raczej nie skorzystam z zaproszenia. A przez 10 lat byłem jednym ze współorganizatorów Lubelskich Spotkań Modelarskich.  Także jakieś doświadczenie mam w tym temacie 

Odnoszę wrażenie, że odpowiedź organizatorów festiwali na uwagi w formie pytania: czy organizowałeś kiedyś konkurs, zaczyna już zbliżać się do argumentum ad hitlerum.

Jasne, często można się solidnie zirytować biorąc pod uwagę jakie to bywają zastrzeżenia, to zrozumiałe. Ale taki argument automatycznie stawia organizatora w złym świetle, a już na pewno jest zupełnie bez związku z dyskusją. Mam nadzieję, że organizatorzy będą od tego odchodzić, ale nie wiem, może to tylko moja nadzieja ... .

Edytowane przez greatgonzo

W dniu 22.09.2025 o 19:15, Boch napisał:

Uważam też, że na ogromną pochwałę i niezwykły aplauz zasługuje fakt, iż IX Model Show Poznań jako pierwszy konkurs w Polsce wprowadził zasadę prezentowania nagrodzonych modeli na dużym ekranie podczas gali wręczenia. Coś, co

Coś takiego widzieliśmy już w tym roku w Olsztynie..

• Like 1

A ja byłem, bez problemu trafiłem, dobrze się bawiłem i będę na następnej edycji. Koniec kropka. Nawet jak nic nowego nie zlepię to i tak przyjadę, fajna organizacja, bez opóźnień, dobry parking i może tylko brak giełdy był malutkim minusikiem, ale ładna pani żołnierka przegoniła nas po lotnisku i to nagrodziło brak giełdy. Panowie, to tylko zabawa, nie walka o przeżycie. Ktoś nie dostał medalika, mogę swój odstąpić jeśli o  to chodzi. Ja współczuję organizatorom, ale i podziwiam, bo jak piszą 3 wyróżnienia w klasie to trzy i koniec kropka, a było w czym wybierać.

• Like 2

2 godziny temu, Artur D. napisał:

A ja byłem, bez problemu trafiłem, dobrze się bawiłem i będę na następnej edycji. Koniec kropka. Nawet jak nic nowego nie zlepię to i tak przyjadę, fajna organizacja, bez opóźnień, dobry parking i może tylko brak giełdy był malutkim minusikiem, ale ładna pani żołnierka przegoniła nas po lotnisku i to nagrodziło brak giełdy. Panowie, to tylko zabawa, nie walka o przeżycie. Ktoś nie dostał medalika, mogę swój odstąpić jeśli o  to chodzi. Ja współczuję organizatorom, ale i podziwiam, bo jak piszą 3 wyróżnienia w klasie to trzy i koniec kropka, a było w czym wybierać.

Artur znasz mnie tyle lat i doskonale wiesz że akurat komu jak komu ale mnie to na medalikach nie zależy.  Bardziej zależy mi na spotkaniach z kolegami a że pewne rzeczy mi się podobały a pewne nie to o tym napisałem.  Do takiej oceny mam prawo , ale nie lubię jak mi ktoś zarzuca kłamstwo  

Edytowane przez imek46