M.A.V. Napisano 14 Października 2025 Napisano 14 Października 2025 1 godzinę temu, socjo1 napisał: Relingi też już skończone..... Arnie zauważył tu mocny spadek jakości.... te plastusiowe wyroby nie przejdą rygorystycznych wymogów QC co może wiązać się z nieprzyjemnym przeciąganiem pod kilem... porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali w ramach motywacji wrzucam Władka sunącego do portu na fajrant ( A.D. 2006 ) 1 1 Cytuj
flynavy Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 (edytowane) Kolor anten UKF wynika z koloru materiału z jakich były wykonane - włókno szklane - były niemalowane - na cywilach też się pojawiają - nawet ostatnio przez przypadek dźwigiem taką na stoczni połamaliśmy Nie wiem czy obecnie nie korzysta się z innego materiału - są też szare - do włókna dodaje się barwnik. Nie można ich malować ze względu na ołów w farbie - zakłóca pracę anteny. Edytowane 15 Października 2025 przez flynavy 1 2 Cytuj
zaruk Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 9 godzin temu, M.A.V. napisał: plastusiowe wyroby Boskie Cytuj
socjo1 Napisano 15 Października 2025 Autor Napisano 15 Października 2025 (edytowane) 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Arnie zauważył tu mocny spadek jakości.... porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali Flynavy, Marek - dzięki chłopaki za wyjaśnienia w sprawie anten! Zbychu, ideowo się z Tobą zgadzam. Natomiast powiem uczciwie - nie wiem, czy dam radę manualnie. Te kilka godzin, które spędziłem na (znacznie łatwieszym!) naciąganiu sznurków między słupkami relingów, były niezłą lekcją pokory. To, co w teorii miało być (dość) łatwe, wcale się takim nie okazało - i wcale idealnie nie wygląda. Sami później zobaczycie na foto. A tutaj mamy klejenie po stycznej na dwóch wewnętrznych płaszczyznach. Zanim zerwę te uszka, popróbuję najpierw na boku, czy operacja w ogóle ma szansę powodzenia. Edytowane 15 Października 2025 przez socjo1 Cytuj
M.A.V. Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 3 godziny temu, socjo1 napisał: nie wiem, czy dam radę manualnie... ja to w takich przypadkach robię tak : 1) w miejscu tych "uszek" (ale głębiej, nie przy samej krawędzi) robię wgłębienie jakimś szpikulcem (ja mam taki sprytny szpikulec który jak potrzeba to lekko rozgrzewam ale może być zwykła igłą w oprawce) 2) w tak zrobioną dziurkę wpuszczam drucikiem nanokrople CA i dociskam w otwór tą samym szpikulcem koniec nici/żyłki z której ma być reling i czekam aż chwyci. 3) gdy jeden koniec mocno chwyci to to samo powtarzam z drugim wgłębieniem i drugim końcem nici i to opcje są dwie (albo mając jeden koniec przyklejony dopasowuje sobie odpowiednią długość na sucho i wklejam końcówkę , albo dociskam nić na odpowiedniej długości i jak chwyci we wgłębieniu odcinam skalpelem dalszy ciąg) niestety od razu uprzedzam że trzeba tu dużo cierpliwości bo bywa że wychodzi dobrze dopiero za 4-5 razem myślę że to będzie w tej skali wyglądało dużo lepiej, bo takie pętle z drutu to by uszły wg mnie dopiero w 144 1 Cytuj
donalyah00 Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 Spróbuj rozciągnąć ciemnoszarą ramkę PS i wkleić w przygotowane miejsce. Z racji tego, że nawet cienka nić polistyrenowa nie jest specjalnie plastyczna - da się dociąć taką długość i później wstawić pomiędzy wyrzutnio-hangarami. Te uszy to faktycznie jak w 144-ce są. Powodzenia w walce! Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 Po co tyle negatywnych emocji? Dotnij 10% za długi kawałek 20 denierowki. Przyklej końce na BCG do silosów. Podpal kadzidełko, zrob PING i po robocie. Cała operacja zajmie z 2 minuty. Zero stresu, zero syfu. Sama radość . 1 Cytuj
socjo1 Napisano 16 Października 2025 Autor Napisano 16 Października 2025 (edytowane) Kamandiry, nu i kak? @donalyah00 , @M.A.V., @Szydercza Gała - dzięki za podpowiedzi! Spośród podanych trzech metod wybrałem czwartą. Serdecznie ją polecam, szybka, elegancka i bezstresowa. Doszła choinka na maszcie, kopeć na kadłubie... Koniec już blisko! Nie angielski, nie kreolski, ale nasz on, nasz i polski! Nie austriacki, nie jakiś inny - ale rodzinny, właśnie rodzinny! No a teraz... Co się może stać, kiedy wrocławska solidność spotyka się z energią Gdyni i z szybkością i precyzją poligrafii z Sulejówka? Szaleństwo w Warszawie! Marek&Marek @Soris @donalyah00 - jesteście wariaty ogromne dzięki! No i co - które wybrać? I tak Was już z tym teraz zostawię... Edytowane 16 Października 2025 przez socjo1 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 cholercia... no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka.... lub dopier.... się sierżant Hartman... eh.... Komandir - w krótkich w żołnierskich słowach : jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty ! niech przemówią obrazki.... Cytuj
socjo1 Napisano 16 Października 2025 Autor Napisano 16 Października 2025 (edytowane) 25 minut temu, M.A.V. napisał: cholercia... no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka.... lub dopier.... się sierżant Hartman... eh.... Komandir - w krótkich w żołnierskich słowach : jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty ! niech przemówią obrazki.... Z żalem muszę przyznać. ale w tym przypadku Cytat REKLAMACJI NIE UWZGLĘDNIA SIĘ. Oczywiście, masz 100% racji. Z drugiej strony, masz zapewne świadomość, że wykluwając Termita powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!.... Jest to jednak model co-nieco poglądowy... Edytowane 16 Października 2025 przez socjo1 Cytuj
M.A.V. Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 (edytowane) 15 minut temu, socjo1 napisał: .... powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!.... nawal tam waty i będzie cacy dobra już siedzę cicho... EDIT ------------------- oczywiście jakby to był warsztat @Szydercza Gałaczy @chudyhunter to wspUłporady szły by w galerii Edytowane 16 Października 2025 przez M.A.V. 4 Cytuj
socjo1 Napisano 16 Października 2025 Autor Napisano 16 Października 2025 27 minut temu, M.A.V. napisał: nawal tam waty i będzie cacy Wincy waty zawsze na propsie, wiadomix! Cytuj
Szydercza Gała Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... Cytuj
socjo1 Napisano 16 Października 2025 Autor Napisano 16 Października 2025 4 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... Rozważałem dorobienie tych stelaży (co ciekawe, producent o nich zapomniał, zwykle je widać umocowane na ścianie nadbudówki między kontenerami). Ale prawdę mówiąc - jak na projekt, który miał być nieco lżejszą przekąską między posiłkami, to okazał się i tak zaskakująco ciężkostrawny. Inne wabią mnie już podniety! Dlatego konwencję mojej Osy możecie śmiało nazywać festyniarską )lub festyniarskawą ) , nie mam z tym problemu. To Ty masz ten model/zamiarujesz sobie kupić? I czemu akurat 351? Cytuj
Soris Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 Bo jakbyś zaczął od waty, to mógłbyś zrobić tylko pół modelu, a może i mniej... 3 Cytuj
M.A.V. Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 9 minut temu, socjo1 napisał: To Ty masz ten model/zamiarujesz sobie kupić? I czemu akurat 351? obstawiam że baba jaga na sterydach 1 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 (edytowane) Bo mam go juz w 144 i w 700. Każdego inaczej wyeksponowanego. Miec, nie mam, ale to można łatwo zmienić EDIT: Zbychu mnie ubiegł Edytowane 16 Października 2025 przez Szydercza Gała Cytuj
Endrju Napisano 17 Października 2025 Napisano 17 Października 2025 7 godzin temu, Soris napisał: Bo jakbyś zaczął od waty, to mógłbyś zrobić tylko pół modelu, a może i mniej... Jakby się dobrze postarał to modelu można w ogóle nie robić. 2 Cytuj
Soris Napisano 17 Października 2025 Napisano 17 Października 2025 @Endrju , czy Ty będziesz jutro na piwie, żeby szczegółowo omówić tę kwestię... Cytuj
socjo1 Napisano 17 Października 2025 Autor Napisano 17 Października 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Soris napisał: @Endrju , czy Ty będziesz jutro na piwie, żeby szczegółowo omówić tę kwestię... A co tu omawiać? Ma chłop rację i tyle! Dlatego będąc na tym etapie: Postanowiłem zmienić koncepcję i dokonać konwersji. Myślę, że teraz Osa wygląda zarówno apetyczniej, jak i bardziej poprawnie merytorycznie, tym bardziej że tego nie widać, ale drzwiczki w kontenerku są otwarte: PS. Rzeczywiście, kalka świetnie się faluje i układa. Dzięki Marku za patent! Edytowane 17 Października 2025 przez socjo1 1 Cytuj
zaruk Napisano 18 Października 2025 Napisano 18 Października 2025 A ja bym w ogóle bez tego wyskakującego plemnika robił. Ani to realistyczne, ani... no, nijakie to po mojemu jest. Pomyśl, czy nie urwać łba hydrze. 1 1 Cytuj
Endrju Napisano 18 Października 2025 Napisano 18 Października 2025 A ja jestem za a nawet przeciw. A na poważnie to trzeba eksperymentować. Eksperyment to podstawa rozwoju wszelkiego. Tak trzymaj Michał. Cytuj
flynavy Napisano 18 Października 2025 Napisano 18 Października 2025 W kwestii godła to mam w zbiorach 1 Cytuj
flynavy Napisano 18 Października 2025 Napisano 18 Października 2025 No i (tylko że są to odznaki kolekcjonerskie zrobione po opuszczeniu bander( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi