M.A.V. Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 1 godzinę temu, socjo1 napisał: Relingi też już skończone..... Arnie zauważył tu mocny spadek jakości.... te plastusiowe wyroby nie przejdą rygorystycznych wymogów QC co może wiązać się z nieprzyjemnym przeciąganiem pod kilem... porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali w ramach motywacji wrzucam Władka sunącego do portu na fajrant ( A.D. 2006 ) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października (edytowane) Kolor anten UKF wynika z koloru materiału z jakich były wykonane - włókno szklane - były niemalowane - na cywilach też się pojawiają - nawet ostatnio przez przypadek dźwigiem taką na stoczni połamaliśmy Nie wiem czy obecnie nie korzysta się z innego materiału - są też szare - do włókna dodaje się barwnik. Nie można ich malować ze względu na ołów w farbie - zakłóca pracę anteny. Edytowane 15 Października przez flynavy 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października 9 godzin temu, M.A.V. napisał: plastusiowe wyroby Boskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października (edytowane) 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Arnie zauważył tu mocny spadek jakości.... porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali Flynavy, Marek - dzięki chłopaki za wyjaśnienia w sprawie anten! Zbychu, ideowo się z Tobą zgadzam. Natomiast powiem uczciwie - nie wiem, czy dam radę manualnie. Te kilka godzin, które spędziłem na (znacznie łatwieszym!) naciąganiu sznurków między słupkami relingów, były niezłą lekcją pokory. To, co w teorii miało być (dość) łatwe, wcale się takim nie okazało - i wcale idealnie nie wygląda. Sami później zobaczycie na foto. A tutaj mamy klejenie po stycznej na dwóch wewnętrznych płaszczyznach. Zanim zerwę te uszka, popróbuję najpierw na boku, czy operacja w ogóle ma szansę powodzenia. Edytowane 15 Października przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października 3 godziny temu, socjo1 napisał: nie wiem, czy dam radę manualnie... ja to w takich przypadkach robię tak : 1) w miejscu tych "uszek" (ale głębiej, nie przy samej krawędzi) robię wgłębienie jakimś szpikulcem (ja mam taki sprytny szpikulec który jak potrzeba to lekko rozgrzewam ale może być zwykła igłą w oprawce) 2) w tak zrobioną dziurkę wpuszczam drucikiem nanokrople CA i dociskam w otwór tą samym szpikulcem koniec nici/żyłki z której ma być reling i czekam aż chwyci. 3) gdy jeden koniec mocno chwyci to to samo powtarzam z drugim wgłębieniem i drugim końcem nici i to opcje są dwie (albo mając jeden koniec przyklejony dopasowuje sobie odpowiednią długość na sucho i wklejam końcówkę , albo dociskam nić na odpowiedniej długości i jak chwyci we wgłębieniu odcinam skalpelem dalszy ciąg) niestety od razu uprzedzam że trzeba tu dużo cierpliwości bo bywa że wychodzi dobrze dopiero za 4-5 razem myślę że to będzie w tej skali wyglądało dużo lepiej, bo takie pętle z drutu to by uszły wg mnie dopiero w 144 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października Spróbuj rozciągnąć ciemnoszarą ramkę PS i wkleić w przygotowane miejsce. Z racji tego, że nawet cienka nić polistyrenowa nie jest specjalnie plastyczna - da się dociąć taką długość i później wstawić pomiędzy wyrzutnio-hangarami. Te uszy to faktycznie jak w 144-ce są. Powodzenia w walce! Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Po co tyle negatywnych emocji? Dotnij 10% za długi kawałek 20 denierowki. Przyklej końce na BCG do silosów. Podpal kadzidełko, zrob PING i po robocie. Cała operacja zajmie z 2 minuty. Zero stresu, zero syfu. Sama radość . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października (edytowane) Kamandiry, nu i kak? @donalyah00 , @M.A.V., @Szydercza Gała - dzięki za podpowiedzi! Spośród podanych trzech metod wybrałem czwartą. Serdecznie ją polecam, szybka, elegancka i bezstresowa. Doszła choinka na maszcie, kopeć na kadłubie... Koniec już blisko! Nie angielski, nie kreolski, ale nasz on, nasz i polski! Nie austriacki, nie jakiś inny - ale rodzinny, właśnie rodzinny! No a teraz... Co się może stać, kiedy wrocławska solidność spotyka się z energią Gdyni i z szybkością i precyzją poligrafii z Sulejówka? Szaleństwo w Warszawie! Marek&Marek @Soris @donalyah00 - jesteście wariaty ogromne dzięki! No i co - które wybrać? I tak Was już z tym teraz zostawię... Edytowane 16 Października przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października cholercia... no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka.... lub dopier.... się sierżant Hartman... eh.... Komandir - w krótkich w żołnierskich słowach : jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty ! niech przemówią obrazki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października (edytowane) 25 minut temu, M.A.V. napisał: cholercia... no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka.... lub dopier.... się sierżant Hartman... eh.... Komandir - w krótkich w żołnierskich słowach : jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty ! niech przemówią obrazki.... Z żalem muszę przyznać. ale w tym przypadku Cytat REKLAMACJI NIE UWZGLĘDNIA SIĘ. Oczywiście, masz 100% racji. Z drugiej strony, masz zapewne świadomość, że wykluwając Termita powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!.... Jest to jednak model co-nieco poglądowy... Edytowane 16 Października przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października (edytowane) 15 minut temu, socjo1 napisał: .... powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!.... nawal tam waty i będzie cacy dobra już siedzę cicho... EDIT ------------------- oczywiście jakby to był warsztat @Szydercza Gałaczy @chudyhunter to wspUłporady szły by w galerii Edytowane 16 Października przez M.A.V. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 27 minut temu, M.A.V. napisał: nawal tam waty i będzie cacy Wincy waty zawsze na propsie, wiadomix! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 4 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... Rozważałem dorobienie tych stelaży (co ciekawe, producent o nich zapomniał, zwykle je widać umocowane na ścianie nadbudówki między kontenerami). Ale prawdę mówiąc - jak na projekt, który miał być nieco lżejszą przekąską między posiłkami, to okazał się i tak zaskakująco ciężkostrawny. Inne wabią mnie już podniety! Dlatego konwencję mojej Osy możecie śmiało nazywać festyniarską )lub festyniarskawą ) , nie mam z tym problemu. To Ty masz ten model/zamiarujesz sobie kupić? I czemu akurat 351? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Bo jakbyś zaczął od waty, to mógłbyś zrobić tylko pół modelu, a może i mniej... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 9 minut temu, socjo1 napisał: To Ty masz ten model/zamiarujesz sobie kupić? I czemu akurat 351? obstawiam że baba jaga na sterydach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października (edytowane) Bo mam go juz w 144 i w 700. Każdego inaczej wyeksponowanego. Miec, nie mam, ale to można łatwo zmienić EDIT: Zbychu mnie ubiegł Edytowane 16 Października przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 7 godzin temu, Soris napisał: Bo jakbyś zaczął od waty, to mógłbyś zrobić tylko pół modelu, a może i mniej... Jakby się dobrze postarał to modelu można w ogóle nie robić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października @Endrju , czy Ty będziesz jutro na piwie, żeby szczegółowo omówić tę kwestię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października (edytowane) 1 godzinę temu, Soris napisał: @Endrju , czy Ty będziesz jutro na piwie, żeby szczegółowo omówić tę kwestię... A co tu omawiać? Ma chłop rację i tyle! Dlatego będąc na tym etapie: Postanowiłem zmienić koncepcję i dokonać konwersji. Myślę, że teraz Osa wygląda zarówno apetyczniej, jak i bardziej poprawnie merytorycznie, tym bardziej że tego nie widać, ale drzwiczki w kontenerku są otwarte: PS. Rzeczywiście, kalka świetnie się faluje i układa. Dzięki Marku za patent! Edytowane 17 Października przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października A ja bym w ogóle bez tego wyskakującego plemnika robił. Ani to realistyczne, ani... no, nijakie to po mojemu jest. Pomyśl, czy nie urwać łba hydrze. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października A ja jestem za a nawet przeciw. A na poważnie to trzeba eksperymentować. Eksperyment to podstawa rozwoju wszelkiego. Tak trzymaj Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października W kwestii godła to mam w zbiorach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października No i (tylko że są to odznaki kolekcjonerskie zrobione po opuszczeniu bander( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Zapomniałem o ORP Dziwnów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi