Skocz do zawartości

ORP Władysławowo, kuter rakietowy typu 205 Osa, 1/350

socjo1

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, socjo1 napisał:

Relingi też już skończone.....

6.jpg.41bcc379da28f74e6e80a0f578b2c0f7.jpg

Arnie zauważył tu mocny spadek jakości....      

7.jpg.1d40faeb4d11ed9326ff19bb39a3ea9b.jpg

te plastusiowe wyroby nie przejdą rygorystycznych wymogów QC co może wiązać się z nieprzyjemnym przeciąganiem pod kilem...  

porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów  ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali

w ramach motywacji wrzucam Władka sunącego do portu na fajrant ( A.D. 2006 )

88.thumb.jpg.532d31196ce5e655353ca10d48358190.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Kolor anten UKF wynika z koloru materiału z jakich były wykonane - włókno szklane - były niemalowane - na cywilach też się pojawiają - nawet ostatnio przez przypadek dźwigiem taką na stoczni połamaliśmy :) Nie wiem czy obecnie nie korzysta się z innego materiału - są też szare - do włókna dodaje się barwnik. Nie można ich malować ze względu na ołów w farbie - zakłóca pracę anteny.

Edytowane przez flynavy
  • Like 1
  • Thanks 2

9 godzin temu, M.A.V. napisał:

6.jpg.41bcc379da28f74e6e80a0f578b2c0f7.jpg

Arnie zauważył tu mocny spadek jakości....      

7.jpg.1d40faeb4d11ed9326ff19bb39a3ea9b.jpg

porównując fotki oryginałów sugeruję nie robienie w ogóle żadnych tego typu wihajstrów  ---> myślę że linka rozpięta na mikrokroplach CA zrobi robotę w tej skali

Flynavy, Marek - dzięki chłopaki za wyjaśnienia w sprawie anten!

Zbychu, 

ideowo się z Tobą zgadzam. Natomiast powiem uczciwie - nie wiem, czy dam radę manualnie. Te kilka godzin, które spędziłem na (znacznie łatwieszym!) naciąganiu sznurków między słupkami relingów, były niezłą lekcją pokory. To, co w teorii miało być (dość) łatwe, wcale się takim nie okazało - i wcale idealnie nie wygląda. Sami później zobaczycie na foto. A tutaj mamy klejenie po stycznej na dwóch wewnętrznych płaszczyznach. Zanim zerwę te uszka, popróbuję najpierw na boku, czy operacja w ogóle ma szansę powodzenia.

Edytowane przez socjo1

3 godziny temu, socjo1 napisał:

nie wiem, czy dam radę manualnie...

ja to w takich przypadkach robię tak :

1)  w miejscu tych "uszek" (ale głębiej, nie przy samej krawędzi) robię wgłębienie jakimś szpikulcem (ja mam taki sprytny szpikulec który jak potrzeba to lekko rozgrzewam ale może być zwykła igłą w oprawce)

2) w tak zrobioną dziurkę wpuszczam drucikiem nanokrople CA i dociskam w otwór tą samym szpikulcem koniec nici/żyłki z której ma być reling i czekam aż chwyci. 

3) gdy jeden koniec mocno chwyci to to samo powtarzam z drugim wgłębieniem i drugim końcem nici i to opcje są dwie (albo mając jeden koniec przyklejony dopasowuje sobie odpowiednią długość na sucho i wklejam końcówkę , albo dociskam nić na odpowiedniej długości i jak chwyci we wgłębieniu odcinam skalpelem dalszy ciąg)

80.jpg.0b2b26fb4b8f5fd8fa641a2e93b68490.jpg

niestety od razu uprzedzam że trzeba tu dużo cierpliwości bo bywa że wychodzi dobrze dopiero za 4-5 razem  :szczerbol:

myślę że to będzie w tej skali wyglądało dużo lepiej, bo takie pętle z drutu to by uszły wg mnie  dopiero w 144

• Thanks 1

Spróbuj rozciągnąć ciemnoszarą ramkę PS i wkleić w przygotowane miejsce. Z racji tego, że nawet cienka nić polistyrenowa nie jest specjalnie plastyczna - da się dociąć taką długość i później wstawić pomiędzy wyrzutnio-hangarami.  Te uszy to faktycznie jak w 144-ce są. 😉 Powodzenia w walce!

Pozdrawiam, Marek

• Thanks 1

Po co tyle negatywnych emocji? Dotnij 10% za długi kawałek 20 denierowki. Przyklej końce na BCG do silosów. Podpal kadzidełko, zrob PING i po robocie. Cała operacja zajmie z 2 minuty. Zero stresu, zero syfu. Sama radość .

• Thanks 1

Kamandiry, nu i kak?

54859407814_dbf41746dd_z.jpg

54859413768_346ab11de7_z.jpg

54859464590_a8a6e080ea_z.jpg

@donalyah00 , @M.A.V., @Szydercza Gała - dzięki za podpowiedzi! Spośród podanych trzech metod wybrałem czwartą. Serdecznie ją polecam, szybka, elegancka i bezstresowa. 

Doszła choinka na maszcie, kopeć na kadłubie... Koniec już blisko!

Nie angielski, nie kreolski,

ale nasz on, nasz i polski!

Nie austriacki,

nie jakiś inny - 

ale rodzinny,

właśnie rodzinny!

54859157351_e6c47d5a66_z.jpg

No a teraz...

Co się może stać, kiedy wrocławska solidność spotyka się z energią Gdyni i z szybkością i precyzją poligrafii z Sulejówka? 

Szaleństwo w Warszawie!

Marek&Marek  @Soris @donalyah00  - jesteście wariaty 😉 ogromne dzięki!

🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

54857506992_2e9f7b11a3_z.jpg

No i co - które wybrać? 

I tak Was już z tym teraz zostawię...

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

cholercia...    no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka....    lub dopier....  się sierżant Hartman... eh....   

Komandir - w  krótkich w żołnierskich słowach :

jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty !  

niech przemówią obrazki....

99.jpg.40d3e08e15fa468475a09598e801e464.jpg

88.jpg.e71de8f942bb66fcc8e3d61bdbd0df81.jpg

25 minut temu, M.A.V. napisał:

cholercia...    no i znów czuje się jak zrzędząca babooshka....    lub dopier....  się sierżant Hartman... eh....   

Komandir - w  krótkich w żołnierskich słowach :

jeśli zębata laga leci do celu to zadek musowo rozwarty !  

niech przemówią obrazki....

99.jpg.40d3e08e15fa468475a09598e801e464.jpg

88.jpg.e71de8f942bb66fcc8e3d61bdbd0df81.jpg

Z żalem muszę przyznać. ale w tym przypadku

Cytat

REKLAMACJI NIE UWZGLĘDNIA SIĘ.

Oczywiście, masz 100% racji. Z drugiej strony, masz zapewne świadomość, że wykluwając Termita powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie

PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!....

Jest to jednak model co-nieco poglądowy...

Edytowane przez socjo1

15 minut temu, socjo1 napisał:

.... powinienem tu dać i dymy i płomienie i w ogóle wielkie  PFRRRRRRRHBRBRBRBRUUUUUUMMMM!....

nawal tam waty i będzie cacy  :szczerbol:  

3.thumb.jpg.a30801d25d7a82ed716cf656996f044f.jpg

dobra już siedzę cicho...      :strach:

EDIT  -------------------

oczywiście jakby to był warsztat @Szydercza Gałaczy @chudyhunter  to wspUłporady szły by w galerii    :haha:   :haha:

Edytowane przez M.A.V.
  • Haha 4

Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 :haha:

Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... 

4 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

Zbychu, ale ja takiego z dymem to jeszcze zrobie. Muszę przecież zrobić 351 w ostatniej dostępnej skali 1:350 :haha:

Taki termit na sucho wygląda nieco dziwnie, to fakt, bardziej prypomina to jego załadunek do wyrzutni.... 

Rozważałem dorobienie tych stelaży (co ciekawe, producent o nich zapomniał, zwykle je widać umocowane na ścianie nadbudówki między kontenerami). Ale prawdę mówiąc - jak na projekt, który miał być nieco lżejszą przekąską między posiłkami, to okazał się i tak zaskakująco ciężkostrawny. Inne wabią mnie już podniety!

Dlatego konwencję mojej Osy możecie śmiało nazywać festyniarską )lub festyniarskawą 😉 ) , nie mam z tym problemu.

To Ty masz ten model/zamiarujesz sobie kupić? I czemu akurat 351?

Bo mam go juz w 144 i w 700. Każdego inaczej wyeksponowanego.

image.jpeg.87c51d479faccc1746499ddefaa6c3b1.jpeg

Miec, nie mam, ale to można łatwo zmienić :haha:

EDIT: Zbychu mnie ubiegł :haha:

Edytowane przez Szydercza Gała

7 godzin temu, Soris napisał:

Bo jakbyś zaczął od waty, to mógłbyś zrobić tylko pół modelu, a może i mniej...36_11_6.gif.e4b0dc0c723304a5b2a5f224652ec2e7.gif

Jakby się dobrze postarał to modelu można w ogóle nie robić. :mrgreen:

• Like 2

1 godzinę temu, Soris napisał:

@Endrju , czy Ty będziesz jutro na piwie, żeby szczegółowo omówić tę kwestię... 🙂

A co tu omawiać? Ma chłop rację i tyle!

Dlatego będąc na tym etapie:

DSC_4373.thumb.JPG.af98b290487c5fbf7f1ec93c87ab95ec.JPG

Postanowiłem zmienić koncepcję i dokonać konwersji. Myślę, że teraz Osa wygląda zarówno apetyczniej, jak i bardziej poprawnie merytorycznie, tym bardziej że tego nie widać, ale drzwiczki w kontenerku są otwarte:

250px_1008757-2.jpg.0a912e0b7c5643f9d37fc9f47cfdc9f6.jpg

PS. Rzeczywiście, kalka świetnie się faluje i układa. Dzięki Marku za patent!

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

A ja bym w ogóle bez tego wyskakującego plemnika robił. Ani to realistyczne, ani... no, nijakie to po mojemu jest. Pomyśl, czy nie urwać łba hydrze.

• Like 1
  • Thanks 1