M.A.V. Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Godzinę temu, flynavy napisał: W kwestii godła to mam w zbiorach.... to pozdrawiam Kolegę hobbyste ja trochę też w temacie sorry Michał za OFFTOP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października (edytowane) 3 godziny temu, M.A.V. napisał: to pozdrawiam Kolegę hobbyste ja trochę też w temacie sorry Michał za OFFTOP @flynavy @M.A.V. piekne kolekcje, chłopaki! Nie ma co przepraszać, cieszę się że mogłem obejrzeć takie piękne odznaki - części z nich w ogóle nie znałem. I cieszę się tez, że praca wywołuje dyskusje - dziękuję! Co do konwencji modelu - zdaje sobie sprawę co i jak. Gdyby przeszkadzało mi, lub nie podobało mi się to, co zrobiłem, to bym zmienił (tak jak dziś w nocy do godz. 3 poprawiałem rejkę na przednim maszcie). Cenię sobie Wasze uwagi, ale również i to, że praktykujemy tutaj rzadką cechę pięknego różnienia się między sobą Pozdrawiam Was z bulwarów wiślanych we Wlocławku! Edytowane 18 Października przez socjo1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Model super. Mam trzy Osy w poczekalni 144/350/700. Relacją Kolegi działa motywująco aby zacząć zabawę, a dla Kolegi M.A.V moje podwodniaki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Bandery mają niewyretuszowane krawedzie, przykro mi, model do kosza Mam nadzieję ze pomogłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października (edytowane) 3 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Bandery mają niewyretuszowane krawedzie, przykro mi, model do kosza Mam nadzieję ze pomogłem. Jak mawiają kulturalni Anglicy - siur! W galerii będą wyretuszowane, spokojna Pańska rozczochrana A że ulep na hasiok, to wiadomo. Edytowane 18 Października przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) 18 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Bandery mają niewyretuszowane krawedzie, przykro mi, model do kosza Mam nadzieję ze pomogłem. No nie pomogłeś - takie komentarze to dopiero w galerii przecież ... Edytowane 19 Października przez donalyah00 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października (edytowane) W dniu 18.10.2025 o 17:59, flynavy napisał: Mam trzy Osy w poczekalni 144/350/700. Relacją Kolegi działa motywująco aby zacząć zabawę, Czy którąś z nich zamiarujesz zrobić jako Władzia? Edytowane 19 Października przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) Nie wiem, ale przyznaję się, że będę ściągał:). Ostatnio doszedłem do smutnego wniosku, że nie mam gdzie upychać pudeł z nowymi zakupami, no i wpadłem na pomysł aby zacząć od modeli których pudełka zajmują najwięcej miejsca. W ten sposób robiąc Osę Merita będę mógł dokupić 10 samolocików w skali 1/72. Edytowane 20 Października przez flynavy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października W dniu 18.10.2025 o 17:51, socjo1 napisał: Gdyby przeszkadzało mi, lub nie podobało mi się to, co zrobiłem, to bym zmienił (tak jak dziś w nocy do godz. 3 poprawiałem rejkę na przednim maszcie). Czyli chwalimy. Lubię Cię, więc nie będę miał z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października (edytowane) 47 minut temu, zaruk napisał: Czyli chwalimy. Lubię Cię, więc nie będę miał z tym problemu. Oj, Panie - noż dajcież spokój Czy ja gdzieś napisałem "nie krytykujcie" i że mam z tym problem? Nie mam, część uwag uwzględniam - zlikwidowałem Zbyszkowe "plastusie" (chociaż tego mi się bardzo nie chciało robić, ale uznałem za słuszne), kalki będą podretuszowane. Także z radością witam każdy komentarz w tym wątku i cieszę się że budzi on szeroki odzew. Proszę o więcej! -------------------- Przy okazji wytłumaczę, jaką czwartą metodę wykorzystałem do likwidacji "plastusiowego pamiętnika" (w sumie, to myślałem, że kogoś to zainteresuje). Po wyrwaniu tych uszu wstawiłem tam odpowiednio przycięty wolframowy drucik, który kiedyś dostałem od blackmana, a z którego zrobiłem w Osie olinowanie. To są takie ultracienkie druciki które sprzedają bodajże Infinity Models. Dał się przykleić na CA bez problemu. Wcześniej pomalowałem go na czarno markerem AK. Druga rzecz - kalkomanie. Po raz pierwszy kleiłem tak małe banderki, w poprzednich modelach bandery były jednak większe. A bandera, wiadomo - powinna ładnie powiewać i falować w powietrzu. Do tej pory robiłem tak, że najpierw docinałem sobie na wymiar jakąś bardzo cieniutką folię aluminiową, doginałem ją na wymiar a potem na nią z obu stron kleiłem kalkomanie. W przypadku Osy, idąc za poradą Marka, zrezygnowałem z folii. Skleiłem bezpośrednio ze sobą dwie kalkomanie (dwie strony bandery), po czym przy pomocy CA przykleiłem je w docelowe miejsce. Końcowe formowanie wykonałem już w miejscu docelowym, nakładając pędzlem micro sol. O dziwo, kalki nie rozpuściły się, a tylko zmiękły, dając się formować i falować za pomocą dwóch wąskich pęset. Na koniec utrwaliłem je bezbarwnym lakierem matowym. Dzięki, Marku, za patent! Edytowane 20 Października przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Piątek o 18:50 Share Napisano Piątek o 18:50 Widziałem na żywo i zrobił bardzo dobre wrażenie. Na mnie, któremu w miarę współczesne okręty wydają się jeszcze mniej ciekawe, niż współczesne czołgi. Maszt antenowy i różne relingi wyglądają niezwykle plastycznie. Dobra robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi