mart72 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Na ostatniej zobaczycie takie reflektorki, które przysporzyły mi jak najwięcej kłopotów od początku klejenia tego modelu (nie mogłem ich złapać/przytrzymać) Oj, też z nimi miałem zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Model nie miał wnętrza??? Tylko seria T-34 z HB ma wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 No robutki troszkę przy nim jest..Ale dasz radę..Czekam na konkretne foty z warsztatu. A co do brudzenia to myślę jakieś delikatne zakurzenia, otarcia, obicia. Nie żadne tam błoto po pachy... Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Ale tu będzie szpachli, uuu. Model nie miał wnętrza??? Owszem trochę szpachli będzie, ponieważ gdy złączyłem pancerz z wanną zobaczyłem nawet duże szpary. Model nie ma wnętrza - niestety... No robutki troszkę przy nim jest..Ale dasz radę..Czekam na konkretne foty z warsztatu. A co do brudzenia to myślę jakieś delikatne zakurzenia, otarcia, obicia. Nie żadne tam błoto po pachy... Myślałem nad takim błotem i śniegiem. Diorama będzie w stylu odwilż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Kurczaki..A myślałem że będzie delikatnie ozdobiony efektami eksploatayjnymi..Ale zobazymy jka to wyjdzie. Myślę że przy takiej formie, będzie trzeba popracować nad płowieniem farby i rdzawymi odpryskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Myślę że przy takiej formie, będzie trzeba popracować nad płowieniem farby i rdzawymi odpryskami... Pamiętaj Arturze, że ja jeszcze raczkuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Ja również. Ale trzreba ćwiczyć...Wbrew pozorom,ja również jeszcze mało umiem. Staram się jak mogę ale zbytnio mi to nie wyhodzi. Wystarczy popatrzeć na moją pracę konkursową z zeszłego roku. Ale próbować zawsze można, i trzeba. Wiem że pancerka w '48 kusi mnie i to bardzo. Kibiuję dalej i czekam na efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Wiem że pancerka w '48 kusi mnie i to bardzo. Ja zrobię wszystkie Shermany z HobbyBoss'a w skali 1:48 - przynajmniej tak planuję... Wiem, że następny będzie M4A3E8 z wojny koreańskiej. Z moimi umiejętnościami też nie jest najlepiej ale jakoś trzeba się uczyć. A jak tam Twoje poczynania z 101st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 A jak tam Twoje poczynania z 101st ? Przeltna miłość... Ostatnio miałem przewe w modelowaniu ok.4 miechy i teraz zaczynam raczkować... I mam nadzieję że do końca tego tygodnia pokażę swojego Shermana 1/35. Nie jest może najpiękniejszy, ale zresztą sami to będziecie mogli ocenić. Z tą 101st narobiłem dymu, ale no cóż..W pracy "artysty" tak bywa. Po zakończeniu Shermana dokończę M10, w "polackim" malowaniu. No chyba że z konkursem ruszę..Ale na to jeszcze przyjdzie pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Po zakończeniu Shermana dokończę M10, w "polackim" malowaniu. Poczekamy zobaczymy... A tym czasem wklejam zdjęcia z postępów pracy nad ardeńczykiem. I ponawiam prośbę o zdjęcia Shermanów z Arden! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 UWAGA!!! Gdy będziecie kleić ten model uważajcie na te tylne koła (te, których nazwa przeminęła z wiatrem), ponieważ te podane w instrukcji są trefne... W ramce B pod numerem 8 są o wiele lepsze odpowiedniki! Ciekawe co oprócz tego zgotował nam HobbyBoss?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Te jezdne też były w dwóch wersjach, przynajmniej u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 U mnie też są ale te podane w instrukcji jakoś we własnym zakresie doprowadziłem do porządku. Te lepsze przydadzą się kiedyś, więc dam je do pudełka ze "złomem modelarskim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Witam, Pomalowałem koła (wraz z bandażami), pomalowałem też KMy, które są już na ukończeniu (został tylko jeszcze delikatny drybrush) i trochę podłubałem z wanną. Oto postępy prac: * wspomniane koła, * KMy, * i reszta, Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Aleks, zdjęcia sa zbyt ciemne! Ale z tego co widze to szpara na wieży to do ładnego szpachlowania... Przy mojej italerce miałem podobnie. Km'ów to wogóle nie widac więc się nie wypowiem... I jeszcze moje pytanie czy będziesz poprawiał fakture walcowanej stali. Mnie zawsze ten zabieg przybliża do "samouwielbienia". Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 I jeszcze moje pytanie czy będziesz poprawiał fakture walcowanej stali. Mnie zawsze ten zabieg przybliża do "samouwielbienia". A dlaczego nie... Spróbuję! Aleks, zdjęcia sa zbyt ciemne! Tak wiem. Ale z tego co widze to szpara na wieży to do ładnego szpachlowania... W tych miejscach będą robione ze szpachli spawy. Km'ów to wogóle nie widac więc się nie wypowiem... Bo są takie małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Tu znajdują się zdjęcia Shermana z MWP, jest na nich trochę detali, może ci się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Bo są takie małe... Jasność chcę widzieć jasność! A co do stali walcowanej to chyba wiesz co to i jak to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 A co do stali walcowanej to chyba wiesz co to i jak to to? Owszem coś tam kumam (czyli możesz mi trochę przybliżyć). Wiem, że to robi się nitro ale boję się że przesadzę. Jasność chcę widzieć jasność! Szukajcie a, znajdziecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 A co do stali walcowanej to chyba wiesz co to i jak to to? Owszem coś tam kumam (czyli możesz mi trochę przybliżyć). Wiem, że to robi się nitro ale boję się że przesadzę. A nie chodzi kolegom raczej o fakturę stali odlewanej, (bo to odlewnicze formy piaskowe zostawiają taką "fajną" fakturkę), stal walcowana raczej jest gładka (walcuje się w celu wzmocnienia). PS Mam nadzieję że nie napisałem głupot bo miałem to niedawno na studiach ale wiedza się szybko ulatnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Na pewno chodzi o stal odlewaną. Tylko w shermanach ta faktura nie była aż tak wyrazista jak w wyrobach produkcji radzieckiej. O tu: viewtopic.php?t=3783 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 Tak, macie rację - w Shermanie nie było aż takiej wyrazistej faktury odlewu, ale była... Zrobię tam jakąś delikatną bo, nigdy nie wiadomo co ja wykombinuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Osobiście metoda "na szpachlę" wydaje mi się bezpieczniejsza. Ale jeszcze nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 20 Listopada 2008 Autor Share Napisano 20 Listopada 2008 Słyszałem też, że Mr. Surfacerem też można wykonać ładną fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Ja bym jednak proponował szpachlą tak jak kolega mart72 podpowiedział, jeszcze widziałem jak niektórzy robią zwykłym klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi