Skocz do zawartości

Rasowy ardeńczyk (M4A3 Sherman) HobbyBoss 1:48

Aleks Kornafel

Rekomendowane odpowiedzi

Na ostatniej zobaczycie takie reflektorki, które przysporzyły mi jak najwięcej kłopotów od początku klejenia tego modelu (nie mogłem ich złapać/przytrzymać)

Oj, też z nimi miałem zabawę

• Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No robutki troszkę przy nim jest..Ale dasz radę..Czekam na konkretne foty z warsztatu. A co do brudzenia to myślę jakieś delikatne zakurzenia, otarcia, obicia. Nie żadne tam błoto po pachy...

Pozdrawiam Artur

Ale tu będzie szpachli, uuu. Model nie miał wnętrza???

Owszem trochę szpachli będzie, ponieważ gdy złączyłem pancerz z wanną zobaczyłem nawet duże szpary. Model nie ma wnętrza - niestety...

No robutki troszkę przy nim jest..Ale dasz radę..Czekam na konkretne foty z warsztatu. A co do brudzenia to myślę jakieś delikatne zakurzenia, otarcia, obicia. Nie żadne tam błoto po pachy...

Myślałem nad takim błotem i śniegiem. Diorama będzie w stylu odwilż.

Kurczaki..A myślałem że będzie delikatnie ozdobiony efektami eksploatayjnymi..Ale zobazymy jka to wyjdzie.

Myślę że przy takiej formie, będzie trzeba popracować nad płowieniem farby i rdzawymi odpryskami...

Ja również. Ale trzreba ćwiczyć...Wbrew pozorom,ja również jeszcze mało umiem. Staram się jak mogę ale zbytnio mi to nie wyhodzi. Wystarczy popatrzeć na moją pracę konkursową z zeszłego roku. Ale próbować zawsze można, i trzeba. Wiem że pancerka w '48 kusi mnie i to bardzo.

Kibiuję dalej i czekam na efekty...

Wiem że pancerka w '48 kusi mnie i to bardzo.

Ja zrobię wszystkie Shermany z HobbyBoss'a w skali 1:48 - przynajmniej tak planuję... Wiem, że następny będzie M4A3E8 z wojny koreańskiej. Z moimi umiejętnościami też nie jest najlepiej ale jakoś trzeba się uczyć. A jak tam Twoje poczynania z 101st ?

A jak tam Twoje poczynania z 101st ?
Przeltna miłość... Ostatnio miałem przewe w modelowaniu ok.4 miechy i teraz zaczynam raczkować...

I mam nadzieję że do końca tego tygodnia pokażę swojego Shermana 1/35. Nie jest może najpiękniejszy, ale zresztą sami to będziecie mogli ocenić. Z tą 101st narobiłem dymu, ale no cóż..W pracy "artysty" tak bywa. Po zakończeniu Shermana dokończę M10, w "polackim" malowaniu. No chyba że z konkursem ruszę..Ale na to jeszcze przyjdzie pora.

Po zakończeniu Shermana dokończę M10, w "polackim" malowaniu.

Poczekamy zobaczymy...

A tym czasem wklejam zdjęcia z postępów pracy nad ardeńczykiem. I ponawiam prośbę o zdjęcia Shermanów z Arden!

7ab93319c4ba6dac.jpg

dcae1baaf701e93d.jpg

77eb567078d7325d.jpg

b10a64d4e0e546c1.jpg

04ffff2d273f5b70.jpg

2fbf21f4a2f36e50.jpg

56255093566080ec.jpg

6bf88176fbb327c4.jpg

UWAGA!!!

Gdy będziecie kleić ten model uważajcie na te tylne koła (te, których nazwa przeminęła z wiatrem), ponieważ te podane w instrukcji są trefne... W ramce B pod numerem 8 są o wiele lepsze odpowiedniki! Ciekawe co oprócz tego zgotował nam HobbyBoss?!

Witam,

Pomalowałem koła (wraz z bandażami), pomalowałem też KMy, które są już na ukończeniu (został tylko jeszcze delikatny drybrush) i trochę podłubałem z wanną. Oto postępy prac:

* wspomniane koła,

1f8ac6f4e9c279f5.jpg

* KMy,

bf0e25e8a0e71b39.jpg

b41c9af3210ec92a.jpg

ffe6fbd5daeea186.jpg

72946517961ff8ac.jpg

* i reszta,

22fb41a10ea80061.jpg

bc4464fa2fc5029a.jpg

54e32a2ea0e6aa13.jpg

99b71bde669167aa.jpg

6054b26c9f1f0edb.jpg

Pzdr.

Aleks, zdjęcia sa zbyt ciemne! Ale z tego co widze to szpara na wieży to do ładnego szpachlowania... Przy mojej italerce miałem podobnie.

Km'ów to wogóle nie widac więc się nie wypowiem...

I jeszcze moje pytanie czy będziesz poprawiał fakture walcowanej stali. Mnie zawsze ten zabieg przybliża do "samouwielbienia".

Pozdrawiam Artur

I jeszcze moje pytanie czy będziesz poprawiał fakture walcowanej stali. Mnie zawsze ten zabieg przybliża do "samouwielbienia".

A dlaczego nie... Spróbuję!

Aleks, zdjęcia sa zbyt ciemne!

Tak wiem.

Ale z tego co widze to szpara na wieży to do ładnego szpachlowania...

W tych miejscach będą robione ze szpachli spawy.

Km'ów to wogóle nie widac więc się nie wypowiem...

Bo są takie małe...

A co do stali walcowanej to chyba wiesz co to i jak to to?

Owszem coś tam kumam (czyli możesz mi trochę przybliżyć). Wiem, że to robi się nitro ale boję się że przesadzę.

Jasność chcę widzieć jasność!

Szukajcie a, znajdziecie...

A co do stali walcowanej to chyba wiesz co to i jak to to?

Owszem coś tam kumam (czyli możesz mi trochę przybliżyć). Wiem, że to robi się nitro ale boję się że przesadzę.

A nie chodzi kolegom raczej o fakturę stali odlewanej, (bo to odlewnicze formy piaskowe zostawiają taką "fajną" fakturkę), stal walcowana raczej jest gładka (walcuje się w celu wzmocnienia).

PS Mam nadzieję że nie napisałem głupot bo miałem to niedawno na studiach ale wiedza się szybko ulatnia...