SnajperTBG Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Czołgiem wszystkim !!! Zaczynam temat kultowej konstrukcji Bumaru - PT-91 Twardy. Jako baza posłużył mi model t-72 Das Werka. No i oczywiście konwersja ACE Projekt Studio. Jako tako model już sobie wcześniej przygotowałem aby mieć już gotowca pod konwersje a więc mam cały kadłub z gąskami oraz kołami sklejony. Model wzbogaciłem o żywiczna lufę również rodzimego producenta Panzer Art gdyż zestawowa dupy nie urywa... Model planuje wykonać w barwach 1 WBPanc no chyba że plany mi się zmienią Póki co czekam na konwersję i będę działał dalej 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego (edytowane) Zdj.1 - autorski patent co by szybciej dobyć ramkę ze stojaką. Zdj.2 te dziurki należy zaszpachlować , czort wie po co one tam są nawiercane przez producenta... Zdj.3 tu też szpachla i uwaga na te druciki na kadłubie bo mi pękały z 5x... I moje przemyślenia - klejąc sam kadłub patrząc na jakość plastiku i jakby mydlane kształty nie spodziewam się cudów z modelem który wyda amusing więc z pewną świadomością o jakość i detal wybrałem konwersję ACE Projekt Studio. Zwłaszcza że wiem że chinole z japońcami nie mieli możliwości pobrać wymiarów oryginalnego wozu więc nie zdziwię się że w pudełku zastanie właściciel model na wzór leopard 2a5 z Hobby bossa gdzie bryła się zgadza z 2m ale jak się weźmie w łapy to hmmm no właśnie można wykrzyczeć " O(słynne Polskie przekleństwo!!!)" Edytowane 13 Lutego przez SnajperTBG 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Co do autorskiego patentu to zestawy od Tiger model mają takie naklejki z literami właśnie. Kiedyś zastanawiałem się po co to komu, potem mnie olśniło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Temat długo wyczekiwany, więc na pewno będzie miał dużo obserwujących. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Jak to mawiał klasyk:" lepsze jest wrogiem dobrego|". Amusing już raz zapowiedział PT-91 w malajskiej wersji, czekałem i czekam do dziś. Również nabyłem krajowy zestaw do konwersji, nie czekając na to co jeszcze rośnie na wierzbie. Oglądam i kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valderin Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego (edytowane) O.. ja tez czekam na mojego peteka. W sumie z tego co patrzylem to kazdy t72 od amusing hobby bedzie pasowal, bo tak na prawde tylko wanna potrzebna. Moja baza bedzie t72AV, ktory mi sie udalo ustrzelic za £27 na znanym chinskim portalu Btw, jakies lepsze zdjecia tej lufy mozna?nic w sumie na nim nie widac. Ja kupilem 3d print, to zdaje sie od ET model bylo.. Edytowane 13 Lutego przez Valderin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego (edytowane) No i jest walentynkowy prezent co do zdjęć lufy to nie wyjdą szczegóły gdyż jest biała. Ale wierzcie na słowo że bardzo ładnie zrobiona. Tymczasem risercz pudełka i miłe zaskoczenie jakością druku:) Edytowane 14 Lutego przez SnajperTBG 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego No amusing w tyle faktura i kształt wieży poprawny w konwersji. Także merytoryczny petek to tylko ACE !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego (edytowane) Przykleiłem boczne fartuchy. I tym samym mam zakończony kadłub. Zostało położyć szpachle w kilka miejsc i będzie git. Czas na wieżę Póki co mam mega miłe wrażenia z klejenia bo wszystko pasuje idealnie. Płytki ciut pokrzywilem po kątach co by uzyskać więcej realizmu jak miały by być proste od linijki. W końcu w Polskim Monie to młotek jest królem roboty Edytowane 15 Lutego przez SnajperTBG 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Bez młota to nie robota!!!!! Ładny, powiem więcej piękny model się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Twardziel na dziś 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Czapa pięknie wygląda. Kostki siadły idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego (edytowane) Z grubsza gotowy Ogólne wrażenia pozytywne. Bardzo dobrze wszystko do siebie pasuje i jest czytelne na instrukcji. Trzeba uważać podczas wycinania części z podpór! Warto przestudiować jak wygląda sam czołg żeby już w głowie wiedzieć jak kleić elementy zgodnie z instrukcją. Słowem końca polecam ową konwersję bardziej doświadczonym modelarzom. Po wykonaniu model będzie perełką w każdej kolekcji ze względu na jakość konwersji oraz ostrość detalu. Co do ostrości to druk 3d przeważa nad wtryskiem plastiku więc nieuchronne jest to że wkrótce modele będą drukowane w całości w 3d lub będzie dużo dodatków w tej technologii. Edytowane 23 Lutego przez SnajperTBG 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego 12 minut temu, Lipstein napisał: A tak, z ciekawości tylko. Snajper, innych dodatków już nie będzie, np. innych blaszek? Pomijając kwestie alkoholowe kolegów to się zastanawiam nad wymianą anten gdyż te z Wesołej miały inne podstawy. Co do kolejnych dodatków to nie. Mnie efekt zadowala. Nie zamierzam się doktoryzować bo żaden to dla mnie fun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 13.02.2025 o 19:39, Valderin napisał: Ja kupilem 3d print, to zdaje sie od ET model bylo.. Tak ET robi fajną lufę. Do środka wklejana jest metalowa rurka co usztywnia konstrukcję. Przepraszam za wtręt, ale dla chętnych prezentuję taką lufę przed montażem i po nim. Jedyna uwaga to konieczność bardzo precyzyjnego wycinania druku. Pozdrawiam Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 23 godziny temu, sas55 napisał: Tak ET robi fajną lufę. Do środka wklejana jest metalowa rurka co usztywnia konstrukcję. Przepraszam za wtręt, ale dla chętnych prezentuję taką lufę przed montażem i po nim. Jedyna uwaga to konieczność bardzo precyzyjnego wycinania druku. Pozdrawiam Andrzej Czas i pora na projekt oraz druk naszych lokalnych patriotów. Absurdem jest wydawanie kwoty wynoszącej prawie połowę ceny modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 10 minut temu, robertmodelarz napisał: Czas i pora na projekt oraz druk naszych lokalnych patriotów. Absurdem jest wydawanie kwoty wynoszącej prawie połowę ceny modelu. Wiosna panie sierżancie , zarówno drukowane jak i metalowe są dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) W dniu 23.03.2025 o 10:51, bulik58 napisał: Wiosna panie sierżancie , zarówno drukowane jak i metalowe są dostępne A jeśli można wiedzieć gdzie to można kupić w cenie niższej niż gram złota i nie krzywe. Pan pułkownik to chyba w rozpoznaniu pracował? Edytowane 24 Marca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca W Martoli mają polskie lufki drukowane do Twardego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 3 godziny temu, JanuszF napisał: W Martoli mają polskie lufki drukowane do Twardego Zapytałem fachowców co tym jeździli o opinię na temat tej lufy. Ten kto to projektował , kiepsko przyłożył się do roboty i mało to przypomina oryginał. Cena jest atrakcyjna i nic ponad to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 19 godzin temu, robertmodelarz napisał: A jeśli można wiedzieć gdzie to można kupićw cenie niższej niż gram złota i nie krzywe. Pan pułkownik to chyba w rozpoznaniu pracował? Wiosna panie sierżancie | Film | 1974 , Złoto 333 118.00zł/g choć nie byłem pułkownikiem w wywiadzie nie pracowałem to Internetem potrafię się posługiwać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca I ta armata właśnie nie jest poprawna. Armaty w petekach nie mają takiego zfrezowania na wylocie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 6 godzin temu, Kapitan_Kurt napisał: I ta armata właśnie nie jest poprawna. Armaty w petekach nie mają takiego zfrezowania na wylocie Rozumiem iż to jest jedyny błąd jaki występuje w tej lufie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Jeszcze druga i trzecia opaska zaciskowa od wylotu armaty są dziwnie od siebie rozsunięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi