Skocz do zawartości

Krupp 21 cm Mörser 10/16 Takom 1:35

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

To nie tak, że mnie naszło na I wojnę światową. Kupiłem, bo chciałem przerobić na wersję z drugiej wojny, czyli na langer Mörsera. 

Nawet wydrukowałem do tego koło.

Dokumentacji tyle co kot napłakał, a już po kilku fotkach i porównaniu tego co w pudełku... to się tak nie da. Niemcy wprowadzili sporo modyfikacji do lawety i chociażby dodali resory, których tu nie ma..

Tak więc żeby mieć langer Mörser trzeba pojechać do Drezna i pomierzyć i wydrukować, albo kupić model Verlindena.

No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16.

Pomalowany RLM 22, czyli XF-22 pomieszanym 50/50 z XF-61 Dark Green.

Ciapki z Gunze H403 i Vallejo Surface Primer German Red Brown.

Do tego pigmenty i Earth Effect AK.

Bardziej kurzyłem niż obijałem. jakoś I wojna bardziej z tym mi się kojarzy.

image.png.b1f1d55347840a3e9f8f96705025deb2.png

image.thumb.png.a83991f5993b770ed047c86dd547ae0a.png

Tu z m mniejszym kolegą. Ale ten duży strzelał tylko 2,5-razy cięższym pociskiem.

image.png.73d4449ca5d46280ee37c5f1b156f1b9.png

No i z wydrukowanym testowo kołem z drugiej wojny. Nie jest idealne. Jeszcze się potem na zdjęciach dopatrzyłem błędu. 

image.thumb.png.caf02a384d8f933e05d1f4b8d22cb4f2.png

Edytowane przez Merten
  • Like 11

• Merten changed the title to Krupp 21 cm Mörser 10/16 Takom 1:35
Napisano (edytowane)
Cytat

Nietrafione to tło

To i racja.

Kłopot mam ze znalezieniem jakiegoś jednolitego matowego tła.

Poprawiłem.

Na razie to "lady in red".

Muszę się rozejrzeć jeszcze za czymś...

image.thumb.png.630e7b0014036ac13a762ad490652198.png

image.png.bf27e4479fd965234efaa0a681f2c9cb.png

image.png.3e30975c68bd844c0302d2515dbe24f7.png

image.png.9e13f5aba6580f773f67d03c0c1c6737.png

image.png

Edytowane przez Merten
  • Like 2

Napisano (edytowane)

No bo to prezentowe pudełko. Dobre bo satyna. :)

No właśnie na białym głupieje balans bieli. 

Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. 

Edytowane przez Merten

W dniu 27.02.2025 o 20:38, Merten napisał:

No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16.

Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową?

1.png

3 godziny temu, Merten napisał:

No właśnie na białym głupieje balans bieli. 

Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. 

Akurat białe i czarne tło jest najtrudniejsze do fotografowania. Trochę się dziwię, jak ludzie upierają się przy tych kolorach, bo dla osoby niedoświadczonej generuje to problemy. Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. Albo szary karton, do kupienia są duże formaty w sklepach plastycznych, a - jeżeli nie chcesz mieć na zdjęciach struktury papieru - szarą folię samoprzylepną w arkuszu, tylko matową. Do kupienia jak wyżej. Co do kolorowych teł - to, jeżeli nie masz na to dobrego pomysłu to moim zdaniem sfotografowany model na tle niebieskim, czerwonym, zielonym czy innym - wygląda fatalnie i kiczowato. Nie mówiąc o kolejnych problemach z zafarbami. 

Cytat

Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową?

Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). 

A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... 😉 

Cytat

Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. 

No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. 

• Haha 1

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Merten napisał:

No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. 

Jeśli dobrze oświetlisz to szary na szarym będzie  wyglądał bardzo dobrze 🙂 dunkelgelb również.

Edytowane przez Albatros

3 godziny temu, Merten napisał:

Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). 

A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... 😉 

Ależ ja nie upieram się przy artylerii...

52846787013_f8805df10d_k.jpg

• Like 1

Na czerwonym wypaliło mi oczy...

Ja focę na czarnym tle, ale na robieniu zdjęć się nie znam i mam jedynie 18 letniego kieszonkowego Canona Powershota, ale z zajebistym makro.

Model bardzo się podoba, kamo też.