Merten Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) To nie tak, że mnie naszło na I wojnę światową. Kupiłem, bo chciałem przerobić na wersję z drugiej wojny, czyli na langer Mörsera. Nawet wydrukowałem do tego koło. Dokumentacji tyle co kot napłakał, a już po kilku fotkach i porównaniu tego co w pudełku... to się tak nie da. Niemcy wprowadzili sporo modyfikacji do lawety i chociażby dodali resory, których tu nie ma.. Tak więc żeby mieć langer Mörser trzeba pojechać do Drezna i pomierzyć i wydrukować, albo kupić model Verlindena. No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16. Pomalowany RLM 22, czyli XF-22 pomieszanym 50/50 z XF-61 Dark Green. Ciapki z Gunze H403 i Vallejo Surface Primer German Red Brown. Do tego pigmenty i Earth Effect AK. Bardziej kurzyłem niż obijałem. jakoś I wojna bardziej z tym mi się kojarzy. Tu z m mniejszym kolegą. Ale ten duży strzelał tylko 2,5-razy cięższym pociskiem. No i z wydrukowanym testowo kołem z drugiej wojny. Nie jest idealne. Jeszcze się potem na zdjęciach dopatrzyłem błędu. Edytowane 27 Lutego przez Merten 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) Kiepską sesją popsułeś odbiór ciekawego i wydaje się fajnie wykonanego modelu. Nietrafione to tło Edytowane 1 Marca przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca (edytowane) Cytat Nietrafione to tło To i racja. Kłopot mam ze znalezieniem jakiegoś jednolitego matowego tła. Poprawiłem. Na razie to "lady in red". Muszę się rozejrzeć jeszcze za czymś... Edytowane 1 Marca przez Merten 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Teraz to jakaś choinka lub Mikołaj by się przydał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Na tym nowym tle, to wręcz erotycznego wydźwięku nabrało 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Kup sobie arkusz brystolu bialy i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca (edytowane) No bo to prezentowe pudełko. Dobre bo satyna. No właśnie na białym głupieje balans bieli. Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. Edytowane 1 Marca przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Balans zawsze mozesz poprawic w darmowym edytorze do zdjec online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca W dniu 27.02.2025 o 20:38, Merten napisał: No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16. Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 3 godziny temu, Merten napisał: No właśnie na białym głupieje balans bieli. Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. Akurat białe i czarne tło jest najtrudniejsze do fotografowania. Trochę się dziwię, jak ludzie upierają się przy tych kolorach, bo dla osoby niedoświadczonej generuje to problemy. Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. Albo szary karton, do kupienia są duże formaty w sklepach plastycznych, a - jeżeli nie chcesz mieć na zdjęciach struktury papieru - szarą folię samoprzylepną w arkuszu, tylko matową. Do kupienia jak wyżej. Co do kolorowych teł - to, jeżeli nie masz na to dobrego pomysłu to moim zdaniem sfotografowany model na tle niebieskim, czerwonym, zielonym czy innym - wygląda fatalnie i kiczowato. Nie mówiąc o kolejnych problemach z zafarbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca Cytat Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową? Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... Cytat Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Merten napisał: No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. Jeśli dobrze oświetlisz to szary na szarym będzie wyglądał bardzo dobrze dunkelgelb również. Edytowane 1 Marca przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 3 godziny temu, Merten napisał: Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... Ależ ja nie upieram się przy artylerii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 9 godzin temu, AchtungCancer napisał: Ależ ja nie upieram się przy artylerii... Popieram w całej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Na czerwonym wypaliło mi oczy... Ja focę na czarnym tle, ale na robieniu zdjęć się nie znam i mam jedynie 18 letniego kieszonkowego Canona Powershota, ale z zajebistym makro. Model bardzo się podoba, kamo też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi