Merten Napisano 27 Lutego 2025 Napisano 27 Lutego 2025 (edytowane) To nie tak, że mnie naszło na I wojnę światową. Kupiłem, bo chciałem przerobić na wersję z drugiej wojny, czyli na langer Mörsera. Nawet wydrukowałem do tego koło. Dokumentacji tyle co kot napłakał, a już po kilku fotkach i porównaniu tego co w pudełku... to się tak nie da. Niemcy wprowadzili sporo modyfikacji do lawety i chociażby dodali resory, których tu nie ma.. Tak więc żeby mieć langer Mörser trzeba pojechać do Drezna i pomierzyć i wydrukować, albo kupić model Verlindena. No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16. Pomalowany RLM 22, czyli XF-22 pomieszanym 50/50 z XF-61 Dark Green. Ciapki z Gunze H403 i Vallejo Surface Primer German Red Brown. Do tego pigmenty i Earth Effect AK. Bardziej kurzyłem niż obijałem. jakoś I wojna bardziej z tym mi się kojarzy. Tu z m mniejszym kolegą. Ale ten duży strzelał tylko 2,5-razy cięższym pociskiem. No i z wydrukowanym testowo kołem z drugiej wojny. Nie jest idealne. Jeszcze się potem na zdjęciach dopatrzyłem błędu. Edytowane 27 Lutego 2025 przez Merten 11 Cytuj
panDespota Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 (edytowane) Kiepską sesją popsułeś odbiór ciekawego i wydaje się fajnie wykonanego modelu. Nietrafione to tło Edytowane 1 Marca 2025 przez panDespota Cytuj
Merten Napisano 1 Marca 2025 Autor Napisano 1 Marca 2025 (edytowane) Cytat Nietrafione to tło To i racja. Kłopot mam ze znalezieniem jakiegoś jednolitego matowego tła. Poprawiłem. Na razie to "lady in red". Muszę się rozejrzeć jeszcze za czymś... Edytowane 1 Marca 2025 przez Merten 2 Cytuj
Evildead Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 Teraz to jakaś choinka lub Mikołaj by się przydał 1 Cytuj
Rafał B Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 Na tym nowym tle, to wręcz erotycznego wydźwięku nabrało 3 Cytuj
patrykd Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 Kup sobie arkusz brystolu bialy i po problemie Cytuj
Merten Napisano 1 Marca 2025 Autor Napisano 1 Marca 2025 (edytowane) No bo to prezentowe pudełko. Dobre bo satyna. No właśnie na białym głupieje balans bieli. Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. Edytowane 1 Marca 2025 przez Merten Cytuj
patrykd Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 Balans zawsze mozesz poprawic w darmowym edytorze do zdjec online Cytuj
AchtungCancer Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 W dniu 27.02.2025 o 20:38, Merten napisał: No, ale jak już kupiłem ten i spodobał mi się kamuflaż, to z rozpędu skleiłem. Tu w wersji późniejszej, z trochę dłuższą lufą, a więc Mörser 16. Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową? Cytuj
Albatros Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 3 godziny temu, Merten napisał: No właśnie na białym głupieje balans bieli. Bialy zawsze najtrudniejszy przy zdjęciach. Akurat białe i czarne tło jest najtrudniejsze do fotografowania. Trochę się dziwię, jak ludzie upierają się przy tych kolorach, bo dla osoby niedoświadczonej generuje to problemy. Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. Albo szary karton, do kupienia są duże formaty w sklepach plastycznych, a - jeżeli nie chcesz mieć na zdjęciach struktury papieru - szarą folię samoprzylepną w arkuszu, tylko matową. Do kupienia jak wyżej. Co do kolorowych teł - to, jeżeli nie masz na to dobrego pomysłu to moim zdaniem sfotografowany model na tle niebieskim, czerwonym, zielonym czy innym - wygląda fatalnie i kiczowato. Nie mówiąc o kolejnych problemach z zafarbami. Cytuj
Merten Napisano 1 Marca 2025 Autor Napisano 1 Marca 2025 Cytat Skoro spodobały ci się te ciapki, to nie myślałeś może żeby w ramach płodozmianu zrobić wersję 4-kolorową? Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... Cytat Proponuję kupić jednak szare tło, wtedy i pod względem balansu bieli jak i ekspozycji będzie najłatwiej. No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. 1 Cytuj
Albatros Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Merten napisał: No właśnie. Tylko na szarym źle będzie wyglądał Panzergrau, a na brązowym (który mam) gorzej Dunkelgelb. Ale nic to. Dokupię ten szary. Jeśli dobrze oświetlisz to szary na szarym będzie wyglądał bardzo dobrze dunkelgelb również. Edytowane 1 Marca 2025 przez Albatros Cytuj
AchtungCancer Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 3 godziny temu, Merten napisał: Nawet nie kuś! Ledwo się powstrzymałem od zakupu armaty 15 cm K16 (też chciałem przerabiać na II-wojenną). A wybór artylerii z pierwszej wojny jest olbrzymi. Wolałbym się w to głębiej nie wkręcać... Ależ ja nie upieram się przy artylerii... 1 Cytuj
Rafał B Napisano 2 Marca 2025 Napisano 2 Marca 2025 9 godzin temu, AchtungCancer napisał: Ależ ja nie upieram się przy artylerii... Popieram w całej rozciągłości Cytuj
Lipstein Napisano 5 Marca 2025 Napisano 5 Marca 2025 Na czerwonym wypaliło mi oczy... Ja focę na czarnym tle, ale na robieniu zdjęć się nie znam i mam jedynie 18 letniego kieszonkowego Canona Powershota, ale z zajebistym makro. Model bardzo się podoba, kamo też. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi