Skocz do zawartości

Sherman Firefly 1:48 Tamiya

Markuz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jako ze udało się ostatnio zredukować ilość prowadzonych warsztatów, zakładam kolejny.

Padło na Sherman'a Firefly od Tamiya oczywiście w skali 1:48. Dokupiłem kiedyś żywice w postaci kamuflażu hessian tape net od Black Bog. Więcej dodatków nie planuję.

Wrzucam kilka zdjęć z warsztatu.

DSC_0112

Tamka jak zwykle "oszczędza na materiale" na spodzie nad gąskami mamy wielka dziurę po obu stronach. Trzeba było porzeźbić i wkleić kawałek plastiku.

IMG_20250304_210852837~2

Tu Black dog się nie popisał, końcówka lufy wyglądała jak banan konieczny był przeszczep lufy z modelu,

IMG_20250304_221041369

Przymiarka na sucho.

DSC_0113

Pozdrawiam

• Like 10

Działam dalej.

Załatałem dziury w kadłubie nad gąsienicami oraz wystrugałem z odpadków siatkę w okolicy wydechu (tam też tamka pozostawiła wielgachną dziurę). Zmontowałem zawieszenie oraz przylepiłem żywiczny kamuflaż. Niestety spasowanie Balack Dog'a pozostawia wiele do życzenia. W zasadnie nic nie pasowało elementy są  powichrowane nie i nie pasują zarówno do modelu jak i do siebie. Widoczne szpary trzeba będzie zamaskować elementami z milliputa.

DSC_0117

DSC_0116

DSC_0114

DSC_0115

To tyle na dziś.

• Like 9

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Konrad-Ciba napisał:

. Ten czołg zaginie w tych frędzlach. 

O to właśnie chodziło😉

Jestem ciekaw jak ci wyjdzie ta siatka w malowaniu.. 

Edytowane przez piotrkur

3 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

Według mnie za dużo tego będzie. Może pokombinuj z samą wieżą albo jarzmem? Bo kadłub to bez sensu sam maskować. Ten czołg zaginie w tych frędzlach. 

Za późno, całość już przyklejona. Koncepcja była taka, żeby wykorzystać cały zestaw oraz obładować maksymalnie klamotami i załogą i desantem.

Tym czasem łatam dziury w zestawie Balck Dog i dodaje co nie co od siebie uchwyty włazów, osłony reflektorów itp.

DSC_0119

DSC_0121

DSC_0122

Jak dobrze pójdzie to jutro podkład.

• Like 2

Ramki już w zasadzie puste, wszystkie części wycięte i przylepione. Na koniec zostawiłem sobie gąski no i kolejna lipa. Ostatnio takie ilości dziur po wypychaczach widziałem w T-34/76 od HBi wtedy kupiłem gąsienice ogniwkowe. Teraz nie wiem co zrobić, nie chce mi się tego szpachlować i potem szlifować.

IMG_20250307_21

W między czasie dodałem kilka detali na klapy wieżowe.

IMG_20250307_20

24 minuty temu, Markuz napisał:

Teraz nie wiem co zrobić, nie chce mi się tego szpachlować i potem szlifować.

Zawsze możesz wymienić na żywiczne czy 3D, ale... tak naprawdę to po założeniu tych tamiyowych gąsek na model nie będzie widać śladów po wypychaczach - będą w niewidocznych miejscach. Zresztą sam przymierz na sucho...

• Like 3

Super temat. Ostatnio sam kupiłem dużo modeli pancerki i pojazdów z Tamiya w 1:48.

Będę obserwował, bo ten Sherman i inne też czekają w pudełkach.

• 4 weeks later...

Cześć,

Wjechał podkład tamiya z puchy.

Wylazły w niektórych miejscach jakieś farfocle ale to się poprawi przed bazowymi kolorami. 

Jeśli chodzi o kolory to wyciągnąłem z szafy zestaw US Olive Drab od AK nr AK131.

DSC_0127

DSC_0128

• Like 4

Malowanie w toku. Blachy w zasadzie na gotowo, dojdą jeszcze oleje i brudzing, ale to na końcu. Wyzwanie to wymalować porządnie szmaty żeby nie było nudy.

DSC_0129

DSC_0130

Kiełkuje powoli koncepcja podstawki.

Na chwile obecną nie mogę znaleźć porządnych figurek brytolskich tankistów. Jak ktoś coś fajnego widział to proszę o namiary.

Pozdrawiam

• Like 1

Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o kolor to malowałem tył zestawem.

Screenshot_20250405-131411.png

I powiem ci, że z farb które znajdują się w pudełku nie uzyskasz kolorów jak na pudełku. Zestaw jest bardziej w tonacji brązowej niż zielonej.

Edytowane przez Markuz

Jak pójdą na to oleje to ściemnieje i kolory bardziej się nasycą..siatka też będzie dużo dawała do kontrastu..A poza tym to kolory masz US a powinien być raczej brytyjski..

Edytowane przez piotrkur