Markuz Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Cześć, Jako ze udało się ostatnio zredukować ilość prowadzonych warsztatów, zakładam kolejny. Padło na Sherman'a Firefly od Tamiya oczywiście w skali 1:48. Dokupiłem kiedyś żywice w postaci kamuflażu hessian tape net od Black Bog. Więcej dodatków nie planuję. Wrzucam kilka zdjęć z warsztatu. Tamka jak zwykle "oszczędza na materiale" na spodzie nad gąskami mamy wielka dziurę po obu stronach. Trzeba było porzeźbić i wkleić kawałek plastiku. Tu Black dog się nie popisał, końcówka lufy wyglądała jak banan konieczny był przeszczep lufy z modelu, Przymiarka na sucho. Pozdrawiam 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca Działam dalej. Załatałem dziury w kadłubie nad gąsienicami oraz wystrugałem z odpadków siatkę w okolicy wydechu (tam też tamka pozostawiła wielgachną dziurę). Zmontowałem zawieszenie oraz przylepiłem żywiczny kamuflaż. Niestety spasowanie Balack Dog'a pozostawia wiele do życzenia. W zasadnie nic nie pasowało elementy są powichrowane nie i nie pasują zarówno do modelu jak i do siebie. Widoczne szpary trzeba będzie zamaskować elementami z milliputa. To tyle na dziś. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 3 minuty temu, Markuz napisał: ...spasowanie Balack Dog'a pozostawia wiele do życzenia.... ale za to wygląda bardzo efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca No w hesjanie wszystkie pojazdy wyglądają efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Marca Autor Share Napisano 6 Marca Potrzebuje zdjęcia wewnętrznej strony włazów wieżowych. Planuje zrobić je otwarte a detal nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Według mnie za dużo tego będzie. Może pokombinuj z samą wieżą albo jarzmem? Bo kadłub to bez sensu sam maskować. Ten czołg zaginie w tych frędzlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca (edytowane) 15 minut temu, Konrad-Ciba napisał: . Ten czołg zaginie w tych frędzlach. O to właśnie chodziło Jestem ciekaw jak ci wyjdzie ta siatka w malowaniu.. Edytowane 6 Marca przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Marca Autor Share Napisano 6 Marca 3 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Według mnie za dużo tego będzie. Może pokombinuj z samą wieżą albo jarzmem? Bo kadłub to bez sensu sam maskować. Ten czołg zaginie w tych frędzlach. Za późno, całość już przyklejona. Koncepcja była taka, żeby wykorzystać cały zestaw oraz obładować maksymalnie klamotami i załogą i desantem. Tym czasem łatam dziury w zestawie Balck Dog i dodaje co nie co od siebie uchwyty włazów, osłony reflektorów itp. Jak dobrze pójdzie to jutro podkład. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca To przynajmniej ostro z kolorami na tych frędzlach pograj i już nie męczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Pytanie: Jakiej szerokości i dlugosci były te taśmy maskujące? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 7 Marca Autor Share Napisano 7 Marca Ramki już w zasadzie puste, wszystkie części wycięte i przylepione. Na koniec zostawiłem sobie gąski no i kolejna lipa. Ostatnio takie ilości dziur po wypychaczach widziałem w T-34/76 od HBi wtedy kupiłem gąsienice ogniwkowe. Teraz nie wiem co zrobić, nie chce mi się tego szpachlować i potem szlifować. W między czasie dodałem kilka detali na klapy wieżowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 24 minuty temu, Markuz napisał: Teraz nie wiem co zrobić, nie chce mi się tego szpachlować i potem szlifować. Zawsze możesz wymienić na żywiczne czy 3D, ale... tak naprawdę to po założeniu tych tamiyowych gąsek na model nie będzie widać śladów po wypychaczach - będą w niewidocznych miejscach. Zresztą sam przymierz na sucho... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 8 Marca Share Napisano 8 Marca Super temat. Ostatnio sam kupiłem dużo modeli pancerki i pojazdów z Tamiya w 1:48. Będę obserwował, bo ten Sherman i inne też czekają w pudełkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Cześć, Wjechał podkład tamiya z puchy. Wylazły w niektórych miejscach jakieś farfocle ale to się poprawi przed bazowymi kolorami. Jeśli chodzi o kolory to wyciągnąłem z szafy zestaw US Olive Drab od AK nr AK131. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Zczego forabiales brakujące paski siatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Milliput. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Świetnie to wyglada! Co robisz z gąskami? Zostawiasz zestawowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Gąsienice zostają zestawowe. Nie kojarzę ogniwkowych gąsek do shermana a zamiana pasków plastikowych na paski z żywicy wg. mnie jest bez sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Jak na niego patrzę to te maskowanie kojarzy mi się z genialną misją snajperską w Call of Duty 4 Modern Warfare , fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Malowanie w toku. Blachy w zasadzie na gotowo, dojdą jeszcze oleje i brudzing, ale to na końcu. Wyzwanie to wymalować porządnie szmaty żeby nie było nudy. Kiełkuje powoli koncepcja podstawki. Na chwile obecną nie mogę znaleźć porządnych figurek brytolskich tankistów. Jak ktoś coś fajnego widział to proszę o namiary. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia Panzer art ma szeroki asortyment figsów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia Co ten kolor taki dziwny. Nie prz6pomijna olive drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Kwietnia Autor Share Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Jeśli chodzi o kolor to malowałem tył zestawem. I powiem ci, że z farb które znajdują się w pudełku nie uzyskasz kolorów jak na pudełku. Zestaw jest bardziej w tonacji brązowej niż zielonej. Edytowane 5 Kwietnia przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia W mojej opini poszedles za mocno z rozjasnieniami przez co kolor jest strasznie wyblakły i malo nasycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Jak pójdą na to oleje to ściemnieje i kolory bardziej się nasycą..siatka też będzie dużo dawała do kontrastu..A poza tym to kolory masz US a powinien być raczej brytyjski.. Edytowane 5 Kwietnia przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi