mart72 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 No właśnie taki jest zamysł - Polak, dwa Sowiety (jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968, drugi z Kaukazu - w zasadzie nie Sowiet a Rosjanin już - taki obłożony różnymi utensyliami) i Egipcjanin. Chcesz robić 4 pod rząd? Ja bym wymiękł. Ale będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 12 Listopada 2008 Autor Share Napisano 12 Listopada 2008 No właśnie taki jest zamysł - Polak, dwa Sowiety (jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968, drugi z Kaukazu - w zasadzie nie Sowiet a Rosjanin już - taki obłożony różnymi utensyliami) i Egipcjanin. Chcesz robić 4 pod rząd? Ja bym wymiękł. Ale będę kibicował EeeeeeNieeeeee ! No właśnie NIE chcę robić czterech pod rząd Początkowo był taki plan, ale spalił na panewce. Jak powiedziałem (napisałem) wczesniej - wymiękłem właśnie ))) Zatem zrobię je w pewnych interwałach czasowych Przetykając takiego np. PT-76 jakimś Albatrosem bądź Shortem Crusaderem w skali 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Eeee.... po dwóch dniach przerwy nowy 'apdejt' Model w zasadzie już sklejony - pozostało tylko kilka drobiazgów na wieży i blaszane osłony reflektorów, które zrobię na końcu jako, że są to elementy najbardziej podatne na zniszczenie. Zaszpachlowałem też miejsce, w które na wieży przyklejało się dodatkowe ogniwa gąsienic (nie daję ich w tym modelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 A co z tymi "niby uchwytami" na wieży? Będziesz to dorabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Co to za PUTTY light curing tamiyowskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Co to za PUTTY light curing tamiyowskie? Chybać to ta fajna Tamiyowska szpachlówka światłoutwardzalna Też sobie niedługo taką sprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 A co z tymi "niby uchwytami" na wieży? Będziesz to dorabiał? Jeśli masz na myśli 'poręcze', to już gotowe. Jesli te malutkie zapięcia poniżej, to dopiero będą Co to za PUTTY light curing tamiyowskie? Szpachlówka Tamiyi tzw. 'miodowa'. Światłoutwardzalna - schnie ok. 1 minuty jak pod żarówkę ją dasz Nie do wszystkiego się nadaje, ale jeśli chcesz coś 'na szybko' zaszpachlować to jest idealna. No i nie 'zapada się'. Ale też nie wchodzi w reakcję z tworzywem jak klasyczne szpachle. No i trzymać z dala od światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Szpachlówka Tamiyi tzw. 'miodowa'. Światłoutwardzalna - schnie ok. 1 minuty jak pod żarówkę ją dasz SmileNie do wszystkiego się nadaje, ale jeśli chcesz coś 'na szybko' zaszpachlować to jest idealna. No i nie 'zapada się'. Ale też nie wchodzi w reakcję z tworzywem jak klasyczne szpachle. No i trzymać z dala od światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Mam do Was pytanie Moi Drodzy Specjaliści od polskiego sprzętu Czy tego PT-76B mam pomalować zgodnie z sugestią Trumpetera kolorem Russian Dark Green (Russian Green 2 - Gunze Mr Color 136) ? Bo jak tak patrzę na fotki naszych PT, to są one znacznie ciemniejsze niż np. T-55. Czyli z tego wynika, ze producent dobrze sugeruje nam kolor pojazdu (w/w farba Gunze). Ale jak mówię - wolę się upewnić - stąd postawione powyżej pytanie. Będę dźwięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 W czasie kiedy obfotografowywałem MT-LB zajechało coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Czyli wszystko wskazuje na to, ze Trumpeter dobrze dobrał kolor Dzięki za fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Na zdjęciach kolor jest podobny do Olive drab 4842 MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Na zdjęciach kolor jest podobny do Olive drab 4842 MM No tak, tylko musimy wziąć pod uwagę, że ten egzemplarz na fotce jest mocno spłowiały i trochę już zdekompletowany. W czasach swojej świetności zapewne farba miała intensywniejszy odcień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Ten kolor jest na mojej strzałce i jest ciemniejszy, bo ten na zdjęciach to mocno wyblakły musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Osobiście, za bardzo bym nie "przywiązywał się" do określonych odcieni. Dużo zależało od dostępnej w chwili malowania farby. Teoretycznie rzecz biorąc, powyższe pojazdy mogły być pomalowane na ten sam kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 By karpitsu skan z "W 40-lecie Zwycięstwa" A ja mam jeszcze taką fotkę polskiego PT, trochę się różni chyba od tego co Ty Avi kleisz, ale może się do czegoś przyda ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 A ja mam takie pytanko z innej beczki czy ten pt miał silniki strumieniowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Fajnie to wygląda. Jedziesz dalej Avi!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 A ja mam jeszcze taką fotkę polskiego PT, trochę się różni chyba od tego co Ty Avi kleisz, ale może się do czegoś przyda ;-) Eeee, to chyba jest ta sama wersja Tyle tylko, że autorzy tego 'kolażu' ucięli lufie hamulec wylotowy, hehehe. No i w moim nie ma zamontowanej tej 'rury' na wieży (acz taka możliwość istniała, bo w modelu jest). Ale dzięki tej fotce już wiem, ze można je (PT-76) trochę ubłocić . Choć poobijać już raczej nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Zaraz mnie SZLAG TRAFI !!!!! Zużyłem cały (nowy) słoik farby Gunze MrColor 136 a i tak nie pomalowałem całego modelu Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło - model w sumie nie jest przecież duży, a tu taki ZONK Erni ! Sprowadzaj na szybko tą farbkę (chyba, że masz w sklepie, to natychmiast odłóż mi ją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Sewer jeżeli malowałeś śmierdziuchem zapomnij ze ja mam bo sam wykupiłes oststnie sztuki:) Trzeba zamówic ,więc sobie poczekasz albo namieszaj coś z akryli:) A modelik zacny , ciekawy i juz sie boje finału którego sie juz spodziewałem ,a do takich wniosków doszedłem jak nie znalazłem wczoraj Twojej osoby w Pubie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Mi właśnie o te drobne różnice chodziło A hamulec chyba był demontowalny, bo w tej książce/albumie jest jeszcze jedno czy dwa zdjęcia desantujących się PT i żaden nie ma chamulca wylotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Byłem sobie dziś na spacerze w Forcie Czerniakowskim. Mały suwenir: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki wielkie za foty Nie wiem jaka u Was w 'stolycy' pogoda, ale jeśli taka jak na Śląsku, to masz u mnie browarka już chociażby za to, że wyszedłeś z domu Wygląda to tak: A na koła to już sobie pewnie będę musiał 'domieszać' farbkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Nie wiem jaka u Was w 'stolycy' pogoda, ale jeśli taka jak na Śląsku, to masz u mnie browarka już chociażby za to, że wyszedłeś z domu Pogoda ujdzie, ale i tak nie mialem wyboru-dostałem rozkaz wymarszu na spacer z młodym, więc poszliśmy sobie na czołgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi