Skocz do zawartości

[PG-ZD] 1/35 PT-76B z Trampka

Avi

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie taki jest zamysł - Polak, dwa Sowiety (jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968, drugi z Kaukazu - w zasadzie nie Sowiet a Rosjanin już - taki obłożony różnymi utensyliami) i Egipcjanin.

Chcesz robić 4 pod rząd? Ja bym wymiękł.

Ale będę kibicował

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No właśnie taki jest zamysł - Polak, dwa Sowiety (jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968, drugi z Kaukazu - w zasadzie nie Sowiet a Rosjanin już - taki obłożony różnymi utensyliami) i Egipcjanin.

Chcesz robić 4 pod rząd? Ja bym wymiękł.

Ale będę kibicował

EeeeeeNieeeeee ! No właśnie NIE chcę robić czterech pod rząd Początkowo był taki plan, ale spalił na panewce. Jak powiedziałem (napisałem) wczesniej - wymiękłem właśnie ))) Zatem zrobię je w pewnych interwałach czasowych Przetykając takiego np. PT-76 jakimś Albatrosem bądź Shortem Crusaderem w skali 1/48

Eeee.... po dwóch dniach przerwy nowy 'apdejt'

Model w zasadzie już sklejony - pozostało tylko kilka drobiazgów na wieży i blaszane osłony reflektorów, które zrobię na końcu jako, że są to elementy najbardziej podatne na zniszczenie.

Zaszpachlowałem też miejsce, w które na wieży przyklejało się dodatkowe ogniwa gąsienic (nie daję ich w tym modelu).

c489ca65eba00a21.jpg

f67bbb2e7ac04117.jpg

e471d540ca70d500.jpg

A co z tymi "niby uchwytami" na wieży? Będziesz to dorabiał?

Jeśli masz na myśli 'poręcze', to już gotowe. Jesli te malutkie zapięcia poniżej, to dopiero będą

6002be23a006f7f5.jpg

Co to za PUTTY light curing tamiyowskie?

Szpachlówka Tamiyi tzw. 'miodowa'. Światłoutwardzalna - schnie ok. 1 minuty jak pod żarówkę ją dasz

Nie do wszystkiego się nadaje, ale jeśli chcesz coś 'na szybko' zaszpachlować to jest idealna. No i nie 'zapada się'. Ale też nie wchodzi w reakcję z tworzywem jak klasyczne szpachle. No i trzymać z dala od światła.

Szpachlówka Tamiyi tzw. 'miodowa'. Światłoutwardzalna - schnie ok. 1 minuty jak pod żarówkę ją dasz Smile

Nie do wszystkiego się nadaje, ale jeśli chcesz coś 'na szybko' zaszpachlować to jest idealna. No i nie 'zapada się'. Ale też nie wchodzi w reakcję z tworzywem jak klasyczne szpachle. No i trzymać z dala od światła.

Mam do Was pytanie Moi Drodzy Specjaliści od polskiego sprzętu

Czy tego PT-76B mam pomalować zgodnie z sugestią Trumpetera kolorem Russian Dark Green (Russian Green 2 - Gunze Mr Color 136) ?

Bo jak tak patrzę na fotki naszych PT, to są one znacznie ciemniejsze niż np. T-55. Czyli z tego wynika, ze producent dobrze sugeruje nam kolor pojazdu (w/w farba Gunze). Ale jak mówię - wolę się upewnić - stąd postawione powyżej pytanie.

Będę dźwięczny za odpowiedź.

Na zdjęciach kolor jest podobny do Olive drab 4842 MM

No tak, tylko musimy wziąć pod uwagę, że ten egzemplarz na fotce jest mocno spłowiały i trochę już zdekompletowany. W czasach swojej świetności zapewne farba miała intensywniejszy odcień

Osobiście, za bardzo bym nie "przywiązywał się" do określonych odcieni. Dużo zależało od dostępnej w chwili malowania farby.

25c8dc17eac112a8m.jpg

Teoretycznie rzecz biorąc, powyższe pojazdy mogły być pomalowane na ten sam kolor.

A ja mam jeszcze taką fotkę polskiego PT, trochę się różni chyba od tego co Ty Avi kleisz, ale może się do czegoś przyda ;-)

Eeee, to chyba jest ta sama wersja Tyle tylko, że autorzy tego 'kolażu' ucięli lufie hamulec wylotowy, hehehe. No i w moim nie ma zamontowanej tej 'rury' na wieży (acz taka możliwość istniała, bo w modelu jest).

Ale dzięki tej fotce już wiem, ze można je (PT-76) trochę ubłocić . Choć poobijać już raczej nie za bardzo.

Zaraz mnie SZLAG TRAFI !!!!! Zużyłem cały (nowy) słoik farby Gunze MrColor 136 a i tak nie pomalowałem całego modelu

Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło - model w sumie nie jest przecież duży, a tu taki ZONK

Erni ! Sprowadzaj na szybko tą farbkę (chyba, że masz w sklepie, to natychmiast odłóż mi ją)

Sewer jeżeli malowałeś śmierdziuchem zapomnij ze ja mam bo sam wykupiłes oststnie sztuki:) Trzeba zamówic ,więc sobie poczekasz albo namieszaj coś z akryli:)

A modelik zacny , ciekawy i juz sie boje finału którego sie juz spodziewałem ,a do takich wniosków doszedłem jak nie znalazłem wczoraj Twojej osoby w Pubie:)

Dzięki wielkie za foty Nie wiem jaka u Was w 'stolycy' pogoda, ale jeśli taka jak na Śląsku, to masz u mnie browarka już chociażby za to, że wyszedłeś z domu

Wygląda to tak:

c1dcb25f22049539.jpg

0fd1f2a3f8d2ad05.jpg

A na koła to już sobie pewnie będę musiał 'domieszać' farbkie

Nie wiem jaka u Was w 'stolycy' pogoda, ale jeśli taka jak na Śląsku, to masz u mnie browarka już chociażby za to, że wyszedłeś z domu

Pogoda ujdzie, ale i tak nie mialem wyboru-dostałem rozkaz wymarszu na spacer z młodym, więc poszliśmy sobie na czołgi