rafik1213 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 mam w zelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 KRETA W ŻELU? Czego to ludzie nie wymyślą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Kret w żelu jest bardzo dobry, bo nie trzeba się bawić z żadnymi wrzątkami, granulkami itd. No i chyba jest bezpieczniejszy. Spokojnie można w niego gołą łapę włożyć, byle długo nie trzymać ;-) Zdecydowanie polecam ten żelowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 "Pamiętaj chemiku młody, wlewaj zawsze kwas do wody" Zasadę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Jaki ma być stosunek wody do kwasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Witam. Ostatnio sklejam sobie HUMVEE , pomalowałem maskę lecz nie spodobało mi się .Wrzuciłem go do Kreta a nastepnego dnia gdy wzialem go do reki i zaczałem szorwać oderwałem przypadkiem drzwi , ku mojemu zdziwieniu wszystkie elementy odpadly od lekkiego pociagniecia .Urzywałem kleju Gunze "Lemonki" , czy ten klej jest taki słaby czy Kret ma taki wpływ na kleje modelarskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Kret ma taki wpływ na kleje kiedyś wrzuciłem Me 109 W całości do kreta na drugi dzień miałem model czyściutki i rozebrany na części pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Ja kretowałem już kilka razy, i do tej pory żaden model się nie rozpadł, jedynie odpadło kilka części. Kleję Contactą Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKa Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 hehe ! żeby moje dwie padaki tak chciały się rozbierać w tej kąpieli to nie musiał bym "łomu" używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 (edytowane) Witam.... Urzywałem kleju Gunze "Lemonki" , czy ten klej jest taki słaby czy Kret ma taki wpływ na kleje modelarskie ? Czy używałeś tego kleju do łączenia elementów już pomalowanych, czy kleiłeś goły plastik przed malowaniem? Pytam bo ten klej podobnie jak Wamod Lemon, Microscale Weld czy Extra Thin Cement powodują naruszenie sktruktury plastiku (w pewnym sensie go rozpuszczają), a "sklejenie następuje" po odparowaniu kleju. Kleje te dosć dobrze reagują z farbkami akrylowymi, a słabo z olejnymi. Edytowane 16 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Uzywam wamodu lemon i jestem mile zaskoczony tym klejem, ale ten klej raczej nie narusza struktury plastiku, przynajmniej ja tego nie zauwazylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Zawsze kleje na "goły" plastik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Zauważyłem, że jeżeli klejone powierzchnie są równe i idealnie do siebie pasują, to po przyłożeniu ich do siebie i posmarowaniu z zewnątrz jednym z tych klejów otrzymujemy – po wyschnięciu – praktycznie spoinę nie do rozerwania. Natomiast gdy powierzchnie te są mocno nierówne, porowate lub kleimy w ten sposób, że nakładamy klej i wtedy przykładamy, to spoina wtedy jest dużo słabsza i łatwiej potem odpada. Jeżeli kret w żaden sposób nie zmienia właściwości plastiku (np. powodując jego zwiększoną kruchość), to nie wiem jak wytłumaczyć opisane zjawisko rozklejania się modelu po kąpieli w krecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Tamiy-ą Extra Thin praktycznie nie da sie w kleić smarując jedna cześć i przykładając drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Tamiy-ą Extra Thin praktycznie nie da sie w kleić smarując jedna cześć i przykładając drugą. Uwierz że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 No tak, a co zmyje mi Pactry ?? Czy tylko ten DOT ???? A Surfacerowi też da radę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Pactrę możesz zmyć zmywaczem Wamod. Wystarczy mokrym pędzelkiem nawilżyć pomalowany element i po kilkunastu minutach zetrzeć farbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi