martinello Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja 30 minut temu, tommyk napisał: Wiem, że tak było przy lotnictwie morskim. Na Swordfish'ach były inne odcienie szarego i zielonego na dole i na górze. Nie spotkałem się jednak nigdy różnicowaniem DE i DG - jeżeli wiesz coś bliżej albo masz materiały/linki wrzuć proszę bo jeszcze jest czas na korektę. Jak zmontuję całość to już zostanie tak jak jest. To może wypowiedzą się fachowcy od brytyjskich kamuflaży. Ja wiem że podział na jaśniejsze i ciemniejsze odcienie na dwupłatach istniał i na lądzie i na morzu. Być może na lądzie krócej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 21 Maja Autor Share Napisano 21 Maja Jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście coś jest na rzeczy. Znalazłem taki artykuł https://www.theworldwars.net/resources/file.php?r=camo_rafww2#shadow. Pomimo tego mam pewne wątpliwości. Instrukcja dot. Shadow Compensation jest stosowana w latach 1938-40. Nie udało mi się dokładnie ustalić od kiedy tj. zwłaszcza czy od początku roku. Gladiatory dla Irlandii wyprodukowano w lutym 1938 i nie ma pewności czy zostały już wtedy pomalowane wg nowego wówczas schematu, czy też poszły w zwykłym kamo DE/DG stosowanym w tym samym czasie. Tym bardziej, że znalazłem wskazówkę, że Temperate Land Scheme wprowadzony został w okolicach kryzysu monachijskiego tj. jesienią 1938, a więc wszystkie Gladiatory dawno już były dostarczone do Irlandii. Przemyślę jeszcze sprawę ale kusi mnie aby pójść w myśl zasady "in dubio pro reo" i zostawić mimo wszystko tak jak jest :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Na rysunkach w monografii Warpainta niektóre RAF-owskie są opisane jako 2-kolorowe, a niektóre 4-kolorowe. Przykładowy irlandzki natomiast jest opisany jako 2-kolorowy: DE/DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Nigdy jeszcze nie kleiłem Gladiatora, ale jeśli kiedyś to nastąpi - na pewno będzie "4-kolorowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu Udało mi się dowiedzieć, że Gladiatory do Irlandii dostarczono pomalowane w zieleni i aluminium. Potem dopiero na miejscu je przemalowano na DE/DG. To raczej sugeruje, że przy przemalowaniu nie stosowano już instrukcji RAF dot. shadow compensation. W związku z tym zostaje tak jak jest - a już go zamaskowałem i dobrałem kolory do przemalowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi